Στεγαστικά δάνεια για νέους: Τα 6+1 μέτρα για φθηνή στέγη
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης υπό το συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, παρουσιάζουν το πρόγραμμα για φθηνά στεγαστικά δάνεια, με δικαιούχους νέους και κυρίως ζευγάρια έως 39 ετών.
Τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Στο 1% αναμένεται το επιτόκιο και η δόση στα 275 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης υπό το συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, παρουσίασαν το πρόγραμμα για φθηνά στεγαστικά δάνεια, με δικαιούχους νέους και κυρίως ζευγάρια έως 39 ετών.
Τα βασικά σημεία από την παρουσίαση του στεγαστικού σχεδίου
Βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη είπε ανοίγοντας την παρουσίαση ο Άκης Σκέρτσος παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 37% των εισοδημάτων πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%) ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.
Υπάρχει μια αύξηση στα ενοίκια και στην αγορά ακινήτων, ωστόσο παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας.
Υπάρχει μια φθήνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης. Το μεγάλο στοκ των παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε οι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι έξι:
- η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
- η αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
- η στήριξη σε νέα ζευγάρια
- ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
- η άμβλυνωση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
- η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματο
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υπουργός Εργασίας ο οποίος εξήγησε οτι
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6+1 άξονες πολιτικής
- η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος
- η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών
- η επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών με διάθεση προς μακροχρόνια μίσθωση
- η επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
- η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής που θα φέρουμε και στην Ελλάδα
- η μαζική ανακαίνιση των κενών ιδιωτικών κατοικιών
- τα χαμηλότοκα δάνεια για νέους 25 έως 39 ετών
Άτοκα δάνεια 25-39 ετών
Νέοι και ιδιαίτερα ζευγάρια 25-39, δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τμ με έτος κατασκευής έως το 2007. Κατώτατο εισοδηματικό όριο οι 10.000 ευρώ.
Θα δοθούν 500 εκ. που θα βρεθούν 375 εκ από τη ΔΥΠΑ και 125 εκ. από τις τράπεζες. Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης.
Εξηγώντας γιατί μπήκε το όριο των 120τ.μ. είπε οτι αυτό αποφασίστηκε γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και το όριο του 2007 για να αλλάξει το στοκ των κατοικιών.
-Παράδειγμα: Αν κάποιος πάρει 100.000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 275- 285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει το σπίτι.
Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά
Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πορων
Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023
Δεύτερος άξονας – Πρόγραμμα Κάλυψη
Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Θα επωφεληθούν 2.500 νέοι και ζευγάρια. Το κράτος να μισθώσει ακίνητα ιδιωτών και θα τα παραχωρήσει σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Κίνητρο για τους ιδιώτες θα είναι ότι θα έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, αφού το μίσθωμα θα πληρώνεται από τη ΔΥΠΑ.
Τρίτος άξονας – Αξιοποίηση κενών κατοικιών
Ο τρίτος άξονας αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών και αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000 νέοι και ζευγάρι 25-39 ετών που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων – 70 στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200 νέοι και νέα ζευγάρια με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τέταρτος άξονας – Κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες
Πέμπτος Άξονας – Κοινωνική αντιπαροχή
-Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου
-Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας
-Μηδενικό κόστος για το δημόσιο
Για την κοινωνική αντιπαροχή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο προγράμματα τα οποία προβλέπουν αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2,500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο καθώς η ΔΥΠΑ δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης επισκευάζει τα κτήρια. Το 50% των σπιτιών ή διαμερισμάτων πάει στον ιδιώτη και το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.
Έκτος άξονας – Κοινωνική Αντιπαροχή – Αξιοποίηση ακινήτων Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας που αφορά περίπου 40 ακίνητα που ανήκουν στην παλαία πρόνοια με ωφελούμενους 80 νέους και προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες.
Για τους φοιτητές
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Υπουργός Παιδείας η οποία ανακοίνωσε
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
-Αύξηση στα 1500 ευρώ ετησίως
-Αύξηση στα 2000 ευρώ ετησίως για φοιτητές που συγκατοικούν
-Την ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.
Παρουσιάζεται σήμερα η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News