Μιλώντας με την Δώρα Παρδάλη για την πατριαρχία, τους κοινωνικούς ρόλους και την ευαλωτότητα ως δύναμη
Με αφορμή την παράσταση «Girls & Boys» στο θέατρο act, η Δώρα Παρδάλη μιλά στο pelop.gr για την εξίσωση μιας σχέσης, το τι είναι πραγματική δύναμη, την ηρωίδα της αλλά και το πώς έμαθε να είναι πιο ευγενική με τον εαυτό της.
Μετά την μεγάλη αποδοχή κοινού και κριτικών στην Αθήνα και τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στην Πάτρα το Νοέμβριο, η παράσταση «Girls & Boys» επιστρέφει στο Θέατρο act μόνο για δύο παραστάσεις, σήμερα Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 9.30 το βράδυ, στο θέατρο act.
Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν, παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή.
Σήμερα, η πρωταγωνίστρια της παράστασης Δώρα Παρδάλη μιλάει στο pelop.gr για την εξίσωση μιας σχέσης, το τι είναι πραγματική δύναμη, την ηρωίδα της αλλά και το πώς έμαθε να είναι πιο ευγενική με τον εαυτό της.
Ένα σώμα, δύο άνθρωποι, ένα παιχνίδι δύναμης. Πώς είναι αυτή η εξίσωση;
Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι ότι κατά διάρκεια παράστασης κάπως ανατρέπεται αυτή η εξίσωση. Έχει να κάνει με πως η εξουσία επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τι συμβαίνει σε ένα ζευγάρι όταν αλλάζει η ισορροπία, όταν αλλάζει η οικονομική και επαγγελματική επιτυχία, με τον άνδρα ο οποίος αρχικά υπερέχει αλλά μετά η γυναίκα τον ξεπερνά.
Αν και το έργο παίχτηκε πρώτη φορά το 2018, από τότε έχει γραφτεί αρκετή ιστορία, και παρόλα αυτά παραμένει επίκαιρο.
Δυστυχώς είναι επίκαιρο και μακάρι να μην ήταν. Το κομμάτι της έμφυλης βίας, των στερεοτύπων, της εξουσίας και την σύνδεσής της με τη βία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε στις αντιδράσεις του κοινού, όταν έρχονται να μας πουν τι τους θύμισε, ιστορίες.
Η έμφυλη βία πιστεύετε ότι συνδέεται περισσότερο με τη δύναμη ή την κτητικότητα;
Πιστεύω πως συνδέεται και με τα δύο. Όταν αισθάνεσαι ότι έχεις εξουσία στα χέρια σου, ότι εξουσιάζεις και τον άλλο σε μία σχέση, τότε συνδέεται και με την κτητικότητα, το ότι «είσαι δική μου, ορίζω τη ζωή σου και το πώς λειτουργεί η σχέση». Ναι, η έμφυλη βία είναι άμεσα συνδεδεμένη και την κτητικότητα.
Τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Πιστεύετε πως η συμπεριφορά των ανδρών οφείλεται στην «κληρονομιά» που τους έχει περάσει ή έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες;
Σίγουρα έχει να κάνει με το κομμάτι των ρόλων που υιοθετεί κάθε φύλο μέσα σε μια πατριαρχία. Οι άνδρες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το ίδιο και οι γυναίκες. Είναι δύσκολο να απαλλαγείς από αυτά, είναι μια μάχη που σίγουρα έχει να κάνει και με το ότι έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε έτσι. Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά βία έχουν αυξηθεί και σίγουρα μαθαίνουμε περισσότερα γιατί οι γυναίκες πλέον τα καταγγέλλουν. Πιστεύω όμως πως σε αυτό τον τομέα έχει επηρεάσει και η οικονομική κρίση.
Για εσάς πόσο δύσκολο είναι να μην «υπακούτε» τον ρόλο που η κοινωνία έχει «γράψει» για την γυναίκα;
Και για εμένα είναι μια μάχη. Μεγαλώνοντας προσπάθησα να ανοίξω τους ορίζοντές μου, να διαβάσω, να δω ποια από όσα κάνω και σκέφτομαι είναι δικές μου πράξεις και σκέψεις ή είναι κοινωνικά κατασκευασμένες. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να ακολουθώ κάποιες συμπεριφορές γιατί αρμόζουν στο φύλο μου. Προσπαθώ να μη παρατηρώ και να με εξελίσσω, να μπορώ να μαθαίνω νέους τρόπους συμπεριφοράς, να μου επιτρέπω να κάνω λάθη. Δεν είναι εύκολο, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνουμε λάθη, πάντα στο πλαίσιο που δεν υπάρχει κακοποίηση άλλων. Και πλέον προσπαθώ να με διορθώνω με ευγένεια. Παλαιότερα ήμουν πιο αυστηρή, πλέον όχι και τόσο.
Τελικά η πραγματική δύναμη που βρίσκεται;
Αν το δούμε μέσα από τους έμφυλους ρόλους, τότε όπως το βλέπει η κοινωνία, μέσα από την οικονομική και επαγγελματική επιτυχία. Όμως υπάρχει η ηρωίδα μου, που έχει τη δύναμη να προχωρά παρακάτω, μετουσιώνοντας το παρελθόν και ό,τι έχει συμβεί και συνεχίζοντας με δυσκολία μαχόμενη. Και η ευαλωτότητα είναι δύναμη. Και η κοινωνία αυτή την ευαλωτότητα την στερεί από τους άνδρες. Αν την επέτρεπε ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα
Εσείς, πώς θα χαρακτηρίζατε την ηρωίδα σας;
Είναι μια πολύ ειλικρινής γυναίκα, που γενναιόδωρα μοιράζεται ιστορία της. Δεν φοβάται. Έχει έρθει αντιμέτωπη με την απώλεια, τα έχει χάσει όλα. Αγαπάει τους ανθρώπους και επουλώνει τις πληγές της μοιραζόμενη την ιστορία της.
Είπατε πως το κοινό έρχεται και σας αφηγείται ιστορίες. Τι σας λένε;
Το κοινό έχει μοιραστεί μαζί μας ιστορίες για τις σχέσεις, για τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει, για το πώς συνδέονται με κάποια κομμάτια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Άλλα κομμάτια έχουν να κάνουνε με έναν μεγάλο έρωτα… Είναι συγκινητικό όταν αυτό συμβαίνει. Το εκτιμώ και χαίρομαι.
Πώς τα δέχεστε αυτά; Σας επηρεάζουν;
Τα σκέφτομαι αρκετά μετά γιατί είναι μια μορφή βαθιάς σύνδεσης με τους θεατές. Οταν ξυπνάνε σκέψεις και μνήμες και το μοιράζονται μαζί μου, με επηρεάζει, αλλά κάπως νιώθω ότι αυτός ο ρόλος του θεάτρου. Να λες μια ιστορία με στόχο να επικοινωνήσεις με τους θεατές. Είναι αυτός ο ιερός ρόλος που μου δίνει χαρά όταν επιτυγχάνεται.
Info
Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Trailer: Έλενα Κώτση
Πρωταγωνιστεί η Δώρα Παρδάλη
Παραστάσεις: Πεaμπτη 15 & Παρασκευηa 16 Δεκεμβριaου στις 21.30
Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/girls-and-boys-toudennis-kelly/
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News