Τουρκία: Σώθηκαν από τον σεισμό, αντιμέτωποι με ασθένειες
Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, δήλωσε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδρογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών».
Το σπίτι του Μοχάμεντ Εμίν καταστράφηκε πριν από μία και πλέον εβδομάδα στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, ο ίδιος συνεχίζει να κείτεται νεκρός, καλυμμένος από τη σκόνη.
Oπως αναρίθμητα άλλα θύματα της καταστροφής που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ δεν έχει ακόμα καθαριστεί -λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπλυθούμε μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Εμίν, ένας 21χρονος φοιτητής γραφιστικής, ενώ μετέφερε αντιγριπικά φάρμακα από την κλινική ενός ανοικτού σταδίου που χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας για εκτοπισμένους στην πόλη Καχραμανμαράς.
Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής στην περιοχή να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.
Ο Ακίν Χατζίογλου, γιατρός στην κλινική, δήλωσε ότι 15-30 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μονάδα, τη μοναδική αυτού του είδους στον καταυλισμό αυτό, που εξυπηρετεί έως και 10.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προσφέρουν εμβόλια τετάνου στους κατοίκους που τα ζητούν και διανέμουν πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αποσμητικά, σερβιέτες και υγρομάντηλα, δήλωσε ο Χατζίογκλου. Ωστόσο ο Εμίν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ντους στον καταυλισμό ή κοντά σε αυτόν και οι έξι τουαλέτες του σταδίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Ο Αρίφ Κιριτζί, 42 ετών, έχει βρει καταφύγιο στο ίδιο στάδιο από τότε που, σκάβοντας στα χαλάσματα, κατάφερε να βγει ο ίδιος και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από τα ερείπια του σπιτιού τους την ημέρα του σεισμού. Δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει να κάνει ντους ούτε να αλλάξει ρούχα, όπως πολλοί άλλοι στον καταυλισμό με τους οποίους συνομίλησε το Reuters.
Στην Αντάκια (Αντιόχεια), ακόμα νοτιότερα προς τα συριακά σύνορα, μπορεί να δει κανείς περισσότερες χημικές τουαλέτες συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι λένε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες.
Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, δήλωσε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδρογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών».
Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση υδρογενών ασθενειών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News