Επιλογές: Τα βιομηχανικά κτίρια της Πάτρας
Μετά την επανάσταση η Πάτρα ανοικοδομείται και μετα μορφώνεται σε πρωτεύον λιμάνι και αστικό κέντρο. Σταδιακά εξελίσσεται σε κύριο διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο, καθώς είναι η πύλη της χώρας προς την Ευρώπη και μέσω του λιμανιού της.
Η Βιομηχανική ανάπτυξη συνέβαλε στην πληθυσμιακή αύξηση και ακολούθως την πολεοδομική επέκταση καθώς συνεχώς μεγάλωνε και η ζήτηση εργατικών χεριών, ζήτηση η οποία εξυπηρετήθηκε σε μεγάλο ποσοστό τα μεσοπολεμικά χρόνια με την έλευση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.
Η περιοχή της Πάτρας έχει την τύχη να διαθέτει έναν σημαντικό κτιριακό πλούτο που καλύπτει όλες τις περιόδους της βιομηχανικής ανάπτυξης μέχρι τα πρόσφατα χρόνια, ο οποίος αποτελεί τμήμα της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της.
Τα πρώτα κτίρια ήταν ισόγεια, με τοιχοποιία από λιθοδομή ή πλινθοδομή, στεγασμένα με κεραμοσκεπείς στέγες, με ξύλινα ζευκτά και υποστυλώματα, αλλά και πιο σύνθετες κατασκευές με συνεχόμενα κτίρια, μερικά από τα οποία ήταν διώροφα και όπου συχνά ξεχώριζε το στοιχείο τις πέτρινης καμινάδας.
Κάποια από τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια διατηρούν την παραγωγική τους λειτουργία αποτελώντας συνεχιστές μίας επιχειρηματικής παράδοσης που καθόρισε την εξέλιξη της πόλης.
Τα περισσότερα, όμως, είτε έχουν κάποια χρήση, -κυρίως αποθηκευτικοί χώροι- είτε παραμένουν αχρησιμοποίητα λόγω της γήρανσης παρουσιάζοντας συχνά εικόνα εγκατάλειψης και ερείπωσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News