Αχαΐα: Πολιορκούνται γιατροί για το φάρμακο που αδυνατίζει «μαγικά» – Μάχη για το σκεύασμα που μειώνει το βάρος

Πρόκειται για σκεύασμα που έχει γίνει της μόδας υπό την έννοια ότι αποτελεί ακόμα και διαφημιστικό προϊόν από τους ινφλουένσερ. Το 2021 είχαν διατεθεί στη χώρα μας 49.000 σκευάσματα, το 2022 αυτά αυξήθηκαν σε 362.000

Αχαΐα

Αντικείμενο διαμάχης σε ιατρεία και φαρμακεία έχει αποτελεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση του φαρμακευτικού σκευάσματος οζέμπικ (Ozempic inj.sol) που προορίζεται για της θεραπεία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά η θετική του δράση στην απώλεια κιλών το έχει αναδείξει σε ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα.

Πρόκειται για σκεύασμα που έχει γίνει της μόδας υπό την έννοια ότι αποτελεί ακόμα και διαφημιστικό προϊόν από τους ινφλουένσερ.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να ξεμείνουν από το φάρμακο αυτό οι πάσχοντες από διαβήτη και οι γιατροί τους να αναγκάζονται να τους αλλάξουν θεραπεία.

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Αχαΐα

Ερωτηθείσα σχετικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, μας περιγράφει το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Ουσιαστικά είναι ένα φάρμακο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η εκτίναξη της ζήτησης προήλθε από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ότι το φάρμακο αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αυτό μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι φτάσαμε στο σημείο ενώ το 2021 να έχουν διατεθεί στη χώρα μας 49.000 σκευάσματα, το 2022 αυτά αυξήθηκαν σε 362.000».

Η ίδια αναδεικνύει τη μάχη που γίνεται στα ιατρεία από πολίτες που δεν πάσχουν από διαβήτη αλλά πιέζουν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν το συγκεκριμένο σκεύασμα. «Υπάρχει τεράστια πίεση στους γιατρούς και ιδιαίτερα σε
ενδοκρινολόγους, παθολόγους, διαβητολόγους να συνταγογραφήσουν το σκεύασμα. Κι αυτό διότι αν το προμηθευτεί κάποιος μόνος του το κόστος είναι περίπου 130 ευρώ αν όμως συνταγογραφηθεί κατεβαίνει στα 15 ευρώ.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις και δεν καλύπτονται οι ασθενείς που το έχουν ανάγκη και αποτελεί κομμάτι της θεραπείας τους. Είχαμε προ ημερών τη διαμαρτυρία του Συλλόγου πασχόντων και αναγκάστηκε η πολιτεία να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές στο εξωτερικό για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες».

Η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει και μία άλλη διάσταση του προβλήματος που έχει να κάνει με τις παρενέργειες. Το φάρμακο αυτό είναι ενέσιμο και γίνεται είτε στην κοιλιακή χώρα είτε στον μηρό. Η έγχυση δε γίνεται με διαβάθμιση. Ολα αυτά απαιτούν ιατρική παρακολούθηση, καθώς υπάρχουν παρενέργειες. Μελέτες δε έχουν δείξει ότι η απώλεια του βάρους διαρκεί όσο γίνεται η χρήση του φαρμάκου. Οταν σταματήσει η χορήγηση τα κιλά επανέρχονται».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΟΥΛΑ

Αχαΐα

Η έλλειψη οδηγεί στην αλλαγή φαρμάκων για τους πάσχοντες από διαβήτη δηλώνει στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη «Γλυκιά Ζωή», Βασιλική Γούλα.

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν υπάρχει το φάρμακο να καλύψει τις ανάγκες των πασχόντων. Οι γιατροί αναγκάζονται να αλλάξουν τα φάρμακα τα οποία όμως δυστυχώς δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μάλιστα χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα.

«Η εταιρεία μας έχει ενημερώσει ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έχει να γίνει μέχρι τότε» μας είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, προσθέτοντας:
«Πιστεύω ότι η φαρμακοβιομηχανία κάνει ό,τι θέλει. Αν δεν αποφασίσει το κράτος να κάνει ελέγχους, οι εταιρείες θα λειτουργούν όπως θέλουν».

Αχαΐα

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτιμά ότι «θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν!

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η όλη αυτή στρέβλωση στη διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κ.λπ.)».

Ο φαρμακευτικός κόσμος ζητάει «να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».