Φλέμινγκ φονέα των λαών
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, του Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Η πόλη της Πάτρας κρατάει μούτρα στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Τον δυτικό, όχι τον ρωσικό ή τον κινέζικο. Είμαστε μια πόλη που το έχει εύκολο να κηρύσσει πρόσωπα ανεπιθύμητα, όπως οι αμερικανοί πρέσβεις. Τον κινέζο τον έχουμε καλοδεχθεί, όπως θυμάστε, όταν μας έφερναν δράκους για το καρναβάλι, μια χειρονομία προφητική, διότι την επόμενη χρονιά δεν ήρθε δράκος, ήρθε όμως ο κορονοϊός.
Όπως έγινε γνωστό, η δημοτική αρχή της Πάτρας αντέδρασε έντονα που το Πανεπιστήμιο Πατρών θα επιτιμοποιούσε (νέο ρήμα, της εποχής μας) ως διδάκτορα τον πρόεδρο της PFIZER, προσβλέποντας σε συνεργασία με την εταιρεία και εν γένει συνδέοντας την ερευνητική δράση του ιδρύματος με τη φαρμακοβιομηχανία.
Η δημοτική αρχή αφόρισε τον πρόεδρο. Η εταιρεία του έδρασε μονοπωλιακά σε σχέση με το εμβόλιο και αρνήθηκε να παραχωρήσει την πατέντα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν άνθρωποι, όπως μας εξήγησαν, καταρρίπτοντας τη γενική πεποίθηση ότι η ανάπτυξη του εμβολίου έσωσε ανθρώπους. Παίζει ρόλο πώς διαβάζεις την ειδησεογραφία. Ετσι και ο Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη σκότωσε αντί να σώσει, διότι μέχρι το φάρμακο να αναπτυχθεί, πέθανε κοσμάκης από πνευμονίες και λοιμώξεις. Επίσης, είναι απαράδεκτο να τιμάμε τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ έχουμε ελλείψεις φαρμάκων. Και πάλι έχουμε ανατροπή μιας άλλης πεποίθησης εδώ: Εμείς ξέραμε ότι για τις ελλείψεις ενέχονται οι εξαγωγές που γίνονται από τις εγχώριες μονάδες παραγωγής, που βρίσκουν καλύτερες τιμές εκτός
συνόρων.
Μεταφέραμε σε εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής το επιχείρημα του πρύτανη (δημοτική αρχή και πρύτανης δεν μιλούν μεταξύ τους: η πόλη μας έχει το επίσης σπάνιο γνώρισμα Δήμος και Πανεπιστήμιο να μη συνεργάζονται, κάτι που η κοινωνία εισπράττει απαθώς, διότι άλλα είναι τα μεγάλα προβλήματα, το κυκλοφοριακό κλπ) ότι η Θεσσαλονίκη που συνδέθηκε με την ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει 500 θέσεις εργασίας.
Η απάντηση ήταν ότι άμα θέλουν να δώσουν δουλειές, ας διορίσουν γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, που έχουν τεράστιες ελλείψεις. Μπορεί εσείς να μη βρίσκετε συνάφεια ανάμεσα στο επιχείρημα του πρύτανη και την απάντηση του εκπροσώπου, και να την εισπράττετε ως προϊόν του κλασικού στρεψόδικου αυτοματισμού τύπου « εσείς βασανίζετε τους μαύρους»,, αλλά για τη δημοτική αρχή όλα έχουν συνάφεια, αφού τα πάντα είναι απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός αμαρτωλού ολιγαρχικού και καπιταλιστικού συστήματος. Δεν το χρησιμοποίησε ως τεκμήριο, γιατί μάλλον το αγνοούσε, αλλά ο πρόεδρος της PFIZER συνοδευόταν από γνωστές προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ. Α χά.
Πριν κάμποσα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να είσαι αριστερός. Περάσαμε μετά σε μια περίοδο κατά την οποία το να είσαι αριστερός έγινε πάρα πολύ εύκολο. Δεν έχεις παρά να αντιτάσσεις εξιδανικευμένες απόψεις και απαιτήσεις από τον περιβάλλοντα κόσμο, απορρίπτοντας κάθε σύστημα στο μέτρο που αποκλίνει από το ιδεατό. Αλί γι’ αυτούς που μάχονται στο πεδίο του πραγματισμού, με συμβιβασμούς, μικρά κέρδη, οπισθοχωρήσεις, νέες προσπάθειες. Δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τη φύση των δυσκολιών, αλλά και τα υψωμένα δάχτυλα των ρητόρων, των κατηγόρων και των σατιριστών. Τι θα κάνουμε μέχρι να βρουν δουλειά οι νέοι επιστήμονες στον τόπο τους; Θα περιμένουμε τους διορισμούς. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα έχουμε.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι ο πραγματισμός ακυρώνει την αριστερά, αλλά ότι η αριστερά δεν πρέπει να ακυρώνει τον πραγματισμό, ούτε να τον παραχωρεί ως αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων, γιατί τότε σου προκύπτουν γνωματεύσεις τύπου Σαββόπουλου που τοποθετείται ορθολογικά με το κριτήριο της ασφάλειας και της σιγουριάς, καταλογίζοντας στην αριστερά επικίνδυνη προχειρότητα σε δύσκολους καιρούς. Για μια φορά ακόμα η αριστερά προδίδει τον εαυτό της, πνιγόμενη από το πολύ δίκιο της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News