ΕΚΑΒ: Η διάσωση προϋποθέτει γνώση – Τι λένε οι διασώστες στην «Π» για τα μικτά κλιμάκια

Τι δηλώνουν διασώστες του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας για την εμπλοκή της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στις διακομιδές. Υπενθυμίζουν ότι το ΕΚΑΒ παρέχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, πώς θα την παράσχει ο πυροσβέστης ή ο στρατιωτικός όταν δεν έχει εκπαιδευτεί;

 

ΕΚΑΒ

«Η ειδικότητα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου είναι μία ειδικότητα για την οποία χρόνια τώρα έχει παλέψει πολύς κόσμος να εκτιμηθεί και να της δοθεί η αξία που της πρέπει. Επομένως, δεν είναι απλό να λέμε ότι κάποιο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής μπορεί να κάνει αυτή την εργασία».

  • Για να κλείσουν ή για να ανοίξουν πληγές νομοθετήθηκαν τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ;
  • Καλύπτονται τα κενά σε νησιά και ορεινές περιοχές με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής;

Είναι τα ερωτήματα που θέσαμε στη διευθύντρια του Τοπικού ΕΚΑΒ Γκέλυ Κανελλοπούλου και τον πρόεδρο του Σωματείου Πληρωμάτων ΕΚΑΒ, Αλέξη Κουτσούκο.

Είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν καθημερινά την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα από μάχιμη θέση. Ακόμα και η κ. Κανελλοπούλου, παρ’ ότι διευθύντρια, χθες κάλυπτε εφημερία στο ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας.

«Η ειδικότητα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου είναι μία ειδικότητα για την οποία χρόνια τώρα έχει παλέψει πολύς κόσμος να εκτιμηθεί και να της δοθεί η αξία που της πρέπει. Επομένως, δεν είναι απλό να λέμε ότι κάποιο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής μπορεί να κάνει αυτή την εργασία» σημειώνει η κ. Κανελλοπούλου προσθέτοντας:

«Από την άλλη πλευρά ξέρω ότι ανάμεσα στα στελέχη των παραπάνω σωμάτων, υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών και αγαπούν την παροχή βοήθειας. Δεν θέλω να είμαι αφοριστική ούτε να προβλέπω καταστάσεις. Θέλω να ελπίζω ότι έστω κι έτσι θα εξασφαλιστεί πιο άμεση διακομιδή για κάποιον ασθενή απομακρυσμένης περιοχής που έχει ανάγκη».

Γκέλυ Κανελλοπούλου: Υπάρχει δεξαμενή εκπαιδευμένων διασωστών

ΕΚΑΒ

Η Γκέλυ Κανελλοπούλου

Μιλώντας από την εμπειρία της ως γιατρός του ΕΚΑΒ από το 2008 η κ. Κανελλοπούλου υπογραμμίζει ότι «επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σημαίνει πληρώματα ασθενοφόρων άρτια καταρτισμένα. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και τα κενά που υπάρχουν να καλυφτούν με το εκπαιδευμένο προσωπικό που έχουμε. Στην περιοχή μας υπάρχουν νέα παιδιά και παλαιότεροι που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Εχουμε δηλαδή δεξαμενή εκπαιδευμένου προσωπικού από την οποία μπορεί η κυβέρνηση να πάρει προσωπικό και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν».

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ υπογραμμίζει ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας (ορεινοί όγκοι, νησιά) έχει δυσκολίες στην κάλυψή της. «Εχουμε περιοχές που είναι άδειες τον χειμώνα και γεμίζουν το καλοκαίρι ή και το αντίθετο. Ο πληθυσμός τους δηλαδή μεταβάλλεται χρονικά. Σαφώς πρέπει να δοθεί έμφαση σε περιοχές όπως της Ηλείας, της Αρχαίας Ολυμπίας, των Καλαβρύτων, της Αιτωλοακαρνανίας που συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ασθενοφόρα, αλλά και με τις δομές υγείας που εδρεύουν σε αυτές. Πρέπει να γίνει κεντρικός σχεδιασμός. Να ενισχυθούν με προσωπικό Κέντρα Υγείας και περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τα περιστατικά. Ετσι, θα μειωθούν και οι μετακινήσεις του προσωπικού που γίνονται από δομή σε δομή με αποτέλεσμα να γεννιούνται νέα κενά. Για παράδειγμα, ένα πολύ καλό βήμα στην περιοχή μας είναι το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα που ξεκίνησε να λειτουργεί και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το βήμα βοηθάει, πρωτίστως τον πολίτη, αλλά και τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ».

Η δυσκολία της στέγασης   

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ εξηγεί ότι υπάρχει εθελοντική προσφορά από διασώστες να μετακινηθούν στα νησιά, αλλά υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης στέγης. «Η αλήθεια είναι ότι στα νησιά του Ιονίου υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης στέγης. Για φέτος έχουν μετακινηθεί στη Ζάκυνθο, αλλά στην Κεφαλονιά δεν έχει βρεθεί κατάλυμα κι έτσι δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να μετακινήσουμε διασώστες».

Καταλήγοντας, η κ. Κανελλοπούλου παρατηρεί: «Θέλω να πω ότι κάθε καινούργια απόφαση μοιραία προκαλεί αντιδράσεις ή για την ακρίβεια επιφυλάξεις. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί κατά προτεραιότητα έμφαση στην ενίσχυση και την οργάνωση της δημόσιας περίθαλψης, ώστε κάθε πολίτης άσχετα με το που ζει να έχει πρόσβαση και άμεση κάλυψη. Τα προβλήματα τα γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γι’ αυτό και τα έχει θέσει σε προτεραιότητα».

Αλέξης Κουτσούκος: Η λύση υπάρχει

ΕΚΑΒ

Ο Αλέξης Κουτσούκος

«Μας θλίβει αυτή η απόφαση. Ερχεται να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ κατά κάποιο τρόπο. Η λύση υπήρχε γιατί δεν ενεργοποιήθηκε; Πραγματικά δεν γνωρίζω τι έχουν στο μυαλό τους». Είναι η επισήμανση του προέδρου των πληρωμάτων, Αλέξη Κουτσούκου.

Ο ίδιος προσθέτει:

«Εμείς γνωρίζουμε ότι για να μπορέσεις να προσφέρεις επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα θα πρέπει να τη γνωρίζεις πολύ καλά. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν πιστεύω ότι εάν ήθελαν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν όφειλαν να πάρουν εκπαιδευμένους διασώστες. Εχουμε τόσους. Με πιο κριτήριο αποδυναμώνουν άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η πυροσβεστική και αναθέτουν στο προσωπικό τους καθήκοντα που τους είναι άγνωστα. Πώς τους φορτώνουν την ευθύνη της διάσωσης μιας ανθρώπινης ζωής; Την περίοδο της πανδημίας μας ενίσχυσαν με επικουρικό και εκπαιδευμένο προσωπικό και τα καταφέραμε μια χαρά. Τώρα τι έγινε; Δεν όφειλαν να ρωτήσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους;»

Ο κ. Κουτσούκος σημειώνει δε ότι δεν αρκούν τα ταχύρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης για να καταστεί κάποιος ικανός να σώσει έναν άνθρωπο.«Δεν θέλω να υποβαθμίσω τους εργαζομένους των άλλων υπηρεσιών, είναι ευπρόσδεκτοι κι έχουν υψηλή εκπαίδευση, αλλά στο αντικείμενό τους. Οπως εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να σβήσουμε μία πυρκαγιά, έτσι και αυτοί δεν μπορούν να αναλάβουν το δικό μας έργο».