Πάτρα – Πρόταση Μπούσμπουρα για το πρώην κτίριο Λιμένα: «Ας γίνει πλατεία με θέα θάλασσα»!

Τι προτείνει για να μεταμορφωθεί άμεσα και οικονομικά το ερειπωμένο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών

Πρόταση Αυτή είναι, διά χειρός Γερ. Ματαράγκα, η πρόταση του Παν. Μπούσμπουρα

Ο Παναγιώτης Μπούσμπουρας έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο παλιό Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένος Πατρών. Ηταν το δεύτερο σπίτι του. Για 30 χρόνια, ο πολιτικός μηχανικός και πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών έζησε, επαγγελματικά, σ’ αυτό το κτίριο.
Το βλέπει εδώ και χρόνια ερειπωμένο, ρημαγμένο και ετοιμόρροπο και πιάνεται η ψυχή του…

Κι επειδή έχει εξίσου μεγάλη αδυναμία στην Πάτρα, έφτιαξε μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση, την παρέδωσε στον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Ματαράγκα να την αποκρυπτογραφήσει και να τη μετατρέψει σε εικόνα, και την παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά στην Πελοπόννησο.
Είναι ένα πρότζεκτ που θα σηκώσει πολλή κουβέντα, ειδικά από την στιγμή που η «εικονογραφημένη» πρόταση του κ. Μπούσμπουρα μοιάζει τόσο γοητευτική.

Ο κ. Μπούσμπουρας εξηγεί καταρχάς στην «Πελοπόννησο» το κίνητρό του: «Δεν είχε νόημα να επαναλάβω απλώς μια πρόταση θεωρητική. Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Παρακάλεσα λοιπόν τον φίλο νέο αρχιτέκτονα Γεράσιμο Ματαράγκα και συνέταξε σχεδίασμα, το οποίο απεικονίζει την πρότασή μου και το παραθέτω. Ελπίζω ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα λάβουν σοβαρά υπόψη την πρότασή μας και θα προσφέρουν στην πόλη μας μια εμβληματική πλατεία. Υπενθυμίζω τις εντυπώσεις που κέρδισε η Λάρισα πριν μερικά χρόνια, όταν ο δήμος διαμόρφωσε και παρέδωσε στο κοινό την περίφημη ‘’Πλατεία των Νερών’’».

Για τον κ. Μπούσμπουρα, η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται σε ένα γενικότερο οικονομοτεχνικό πρότζεκτ – στοίχημα: «Ο Δήμος διεκδικεί την κατασκευή μετρό 10χλμ Ρίο- νέο λιμάνι ενώ εκκρεμεί η κατασκευή του εμπορικού κρηπιδώματος των 300μ. Η νέα δημοτική Αρχή θα βρεί ατζέντα έργων-οραμάτων αξίας κατ’ εκτίμηση 1 δις ευρώ και με απροσδιόριστο χρόνο υλοποίησης. Όμως, όσον αφορά το ετοιμόρροπο κτήριο, κάτι πρέπει να γίνει άμεσα».

Ανάλογο με το Μουσείο της Νέας Υόρκης

Οσο για το τι τον υποκίνησε στο να φτάσει σε αυτή την ιδέα και να προτείνει τη μετατροπή του χώρου μπροστά στο παλιό κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών σε μια εμβληματική παραθαλάσσια πλατεία, ο κ. Μπούσμπουρας αποκαλύπτει: «Η πρόταση που περιγράφω προέκυψε όταν κάπου διάβασα ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παραχωρεί κάθε καλοκαίρι το δώμα του μουσείου σε καλλιτέχνη να το χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του. Γεγονός που επιβεβαίωσα σε επικοινωνία με αρμόδιο του Μουσείου. Ισως θα μπορούσε να γίνεται κάτι ανάλογο από τον δήμο για την πλατεία που προτείνω»!

Να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Μπούσμπουρας, ως πρώην στέλεχος του παλιού λιμενικού ταμείου και με τεράστια εμπειρία σε τεχνικά θέματα, έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν εναλλακτικές προτάσεις για ζητήματα που απασχολούν βασικές υποδομές της πόλης, ειδικά όταν εμπλέκεται και το θαλάσσιο μέτωπο.

Πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη και με πολύ μικρή δαπάνη

Οσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι ο κ. Μπούσμπουρας παραθέτει μια πλήρη άποψη για το πώς θα μπορούσε να γίνει η διαμόρφωση του παλιού κτιρίου Υπηρεσιών Λιμένα.

«Η πρόταση είναι άμεσα υλοποιήσιμη και απαιτεί πολύ μικρή δαπάνη. Ενδεχομένως μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπλασης της Κάτω Πόλης. Η πρόταση είναι να καθαιρεθούν οι τρείς όροφοι και μέρος του ημιώροφου του κτιρίου. Το δώμα του ισογείου, ενοποιούμενο με το δώμα της προς Δυσμάς ισόγειας τελ. Αποθήκης, θα αποτελέσουν πλατεία 6.500 τ.μ. υπερυψωμένη σε στάθμη +6.0μ, με απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και το πατρινό ηλιοβασίλεμα. Το τμήμα του ημιώροφου που θα παραμείνει, να διαμορφωθεί σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού. Στην πλατεία μπορεί να τοποθετηθούν πέργκολες, παγκάκια. Σε κάποια θέση μπορεί να τοποθετηθεί γλυπτό ή αρχιτεκτονική σύνθεση που θα προκύψει από καλλιτεχνικό διαγωνισμό (κάτι ανάλογο με τον «δρομέα» του Βαρώτσου που βρίσκεται στην Αθήνα, στον κόμβο μπροστά στο Χίλτον).

Είναι εύλογο ότι μετά την καθαίρεση των τριών ορόφων, ο σχετικός έλεγχος θα βεβαιώσει τη στατική-αντισεισμική επάρκεια του οικοδομήματος που θα παραμείνει. Βεβαίως η καθαίρεση θα πρέπει να μελετηθεί και να γίνει με ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε να μην προκληθούν βλάβες στο σκελετό του ισογείου».

«Η πόλη μας διαθέτει ήδη κτίριο-τοπόσημο»

Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει, ως γνωστόν, την κατεδάφιση τού από χρόνια ετοιμόρροπουκαι επικίνδυνου, λόγω σεισμού, Κτιρίου Υπηρεσιών Λιμένα και την ανέγερση στη θέση του μνημειώδους κτιρίου-τοπόσημου της πόλης. Είχε ακουστεί πως υπήρχε μια σκέψη για μεταφορά του Φάρου του λιμανιού στο σημείο μπροστά στο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα!

Ο κ. Μπούσμπουρας δεν δείχνει σύμφωνος στο δεύτερο σκέλος και γι’ αυτό, άλλωστε, κατέθεσε τη δική του πρόταση: «Εικάζω ότι οι εισηγητές, οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και η δημοτική αρχή που έλαβαν την απόφαση περί ανέγερσης ενός νέου κτιρίου-τοπόσημου, θα έχουν στη σκέψη τους κάτι ανάλογο με την όπερα του Σίδνει ή το Μουσείο Gerry του Μπιλμπάο, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το κάθε οικοδόμημα. Παρεμπιπτόντως υπενθυμίζω ότι η πόλη μας έχει Κτίριο-Τοπόσημο με «βαρύ» ιστορικό υπόβαθρο: Τον Ναό του Αγ. Ανδρέα».