Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός της Παντάνασσας – ΦΩΤΟ

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ναό της Παντάνασσας στην Πάτρα, ο οποίος αποτελεί κόσμημα, αληθινό, αξιοθαύμαστο μνημείο

Πάτρα

Πλήθη πιστών από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, έσπευσαν στην Χρυσο-Παντάνασσα των Πατρών, με την ευκαιρία της εορτής του Ιερού Γενεσίου Της για να ασπασθούν το θαυματουργό και περίπυστο εικόνισμά Της που είναι θησαυρισμένο στον καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπέστατο ιστορικό Ναό Της, ο οποίος αποτελεί κόσμημα, αληθινό, αξιοθαύμαστο μνημείο για την Αποστολική πόλη και Μητρόπολη των Πατρών και την Ορθόδοξη Ελλάδα γενικώτερα.

•Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Κληρικών, Εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους Λαού που αφ’ ενός μεν είχε κατακλύσει τον μεγάλο και υπέρλαμπρο Ναό, αφ’ ετέρου δε εσχημάτιζε ουρές για να προσκυνήση την θαυματουργό εικόνα της Παντανάσσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε το κοντάκιο της Εορτής και εστίασε στο ότι η Θεοτόκος ονομάζεται από τον ιερό Υμνογράφο, τροφός της ζωής.

Πάτρα Πάτρα Πάτρα Πάτρα Πάτρα

Ανέλυσε δε θεολογικά τον όρον αυτόν και εχρησιμοποίησε χωρία από τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Τροφός της ζωής, είναι η Παναγία μας, διότι μας προσέφερε την όντως Ζωήν, δηλαδή τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, αλλά και η Εκκλησία μας είναι η τροφός της ζωής, αφού μας κρατάει, όπως και η Παναγία μας ως βρέφη υπομάζια και μας προσφέρει το Άγιο Βάπτισμα και το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.

•Την νύχτα ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, εν πληθούση Εκκλησία.

•Ανήμερα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς το πλήθος των ευσεβών Χριστιανών, που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, μίλησε για την υπόθεση της εορτής και ανεφέρθη στον λόγο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «εις το Γενέσιον της Θεοτόκου». Εστάθη δε σε χαρακτηρισμούς του Θεοφόρου αυτού πατρός για την Θεοτόκον, όπως «αξιόθεον θηγάτριον, κάλλος της ανθρωπίνης φύσεως, άξιον του Θεού καταγώγιον, του γένους ευγένεια…».

Πάτρα Πάτρα Πάτρα Πάτρα Πάτρα

Ετόνισε ότι η Θεοτόκος είναι και πρέπει να είναι το ιερώτατον πρότυπον, όλων των νέων και εστίασε στην έλλειψη αυτών των αρετών, κατά την σύγχρονη εποχή. Συνέστησε δε, σωφροσύνη των γονέων, προσευχή και παιδαγωγία των τέκνων κατά Θεόν, όπως και εργασία των εκπαιδευτικών και όλων, ώστε να γίνη πράξις, το: «Η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί».
Τόσον στον Εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στους πλημμυροπαθείς αδελφούς μας της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών και εκάλεσε εις προσευχήν και μετάνοιαν, ώστε Κύριος ο Θεός να διαφυλάττη την Πατρίδα μας και τον κόσμο, «από οργής, λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου…» και εσημείωσε ότι είμεθα έτοιμοι για παροχή οιασδήποτε βοηθείας προς τους εμπεριστάτους αδελφούς μας. Ο Σεβασμιώτατος επεκοινώνησε με τους Αρχιερείς των πληγεισών περιοχών και εξεδήλωσε την αγάπη και το ενδιαφέρον τόσον του ιδίου, όσον και του Ιερού Κλήρου και του Πατραικού Λαού προς τους πληγέντας από τις πλημμύρες αδελφούς μας.

Πάτρα Πάτρα Πάτρα Πάτρα

Επίσης ανεφέρθη στο φρικτό τέλος του αδελφού μας Αντωνίου, στο Λιμάνι του Πειραιά, εδεήθη για την ανάπαυσή του και κατεδίκασε την αποτρόπαιη και απάνθρωπη πράξη που οδήγησε τον άνθρωπο αυτό στον θάνατο.
Το απόγευμα ετελέσθη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο.