Midnight Express: Έρχεται στην Πάτρα, στο θέατρο «όροφως»
Η λέσχη που άλλαξε για τα καλά τον κινηματογραφικό χάρτη της Ελλάδας, κάνει ντεμπούτο στην Πάτρα, για δύο μεταμεσονύχτιες προβολές. Τις ταινίες θα προλογίσει ο ιδρυτής της, Άκης Καπράνος.
Το Midnight Express ξεκίνησε από τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο στην μέση της κρίσης με στόχο να αναβιώσει μία χαμένη παράδοση μεταμεσονύκτιων προβολών στην Ελλάδα. Προσελκύοντας σχεδόν αποκλειστικά νεανικό κοινό, ηλικιακού εύρους 18-25 ετών, πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσίασε μία ευρεία συλλογή προσεκτικά επιλεγμένων έργων, από κρυμμένα αριστουργήματα μέχρι περιθωριοποιημένα διαμάντια που δεν είναι διαθέσιμα πουθενά αλλού στη χώρα (συχνά, ούτε καν στο διαδίκτυο).
«…το Midnight Express γεννήθηκε μέσα από το κοινό του. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και, φυσικά, μέσω διαδικτύου. Η ομάδα μας στο Facebook ξεκίνησε με 200 μέλη και σήμερα είμαστε 17.000…» λέει ο Άκης Καπράνος.
«…το «Midnight Express» είναι χώρος ακραίας συντροφικότητας, χώρος λατρείας του μεταμεσονύκτιου σινεμά (είτε αφορά ταινίες του Κιούμπρικ, είτε ταινίες του Εντ Γουντ – έχουμε παίξει απ’ όλα, ήρωες και αντιήρωες, κουλτούρα και κάλτ, άσπρα και μαύρα, πολύχρωμα και άχρωμα). Είναι η ζεστασιά της «Ααβόρα» (η μόνη αίθουσα που δέχτηκε να μας φιλοξενήσει, όταν όλοι μας «κέρασαν» πόρτα), είναι ο κόσμος του, που με εμπιστεύεται, και το μεγαλύτερο κερδισμένο στοίχημα της ζωής μου, με γνώμονα μόνο την αγάπη για το πανί του σινεμά…»
Η δράση γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πλέον η ομάδα του «Midnight Express» στο Facebook μετρά 17.000 μέλη, ενώ τα εισιτήρια για τις προβολές εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία τους.
Φέτος, για πρώτη φορά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εισιτηρίων, οι προβολές στην Αθήνα γίνονται σε τρεις κινηματογράφους: στο ιστορικό ΙΝΤΕΑΛ στην Πανεπιστημίου, στο ΣΙΝΕΑΚ του Πειραιά, και στο ΑΤΛΑΝΤΙΣ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Οι καθιερωμένες λοιπόν μεταμεσονύχτιες προβολές που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, έρχονται και στην Πάτρα στο θέατρο «όροφως», με δύο αριστουργήματα «…που θυμούνται οι παλιοί νοσταλγοί και «πρέπει» να γνωρίσουν οι νεότεροι…», θα έλεγε ένας 40+άρης σήμερα ως παππούς του σινεμά.
Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 23:30
Conan the Barbarian (Κόναν, ο Βάρβαρος) – (1982)
Σκηνοθεσία: Τζον Μίλιους
Σενάριο: Όλιβερ Στόουν & Τζον Μίλιους
Φωτογραφία: Ντουκ Κάλαχαν
Μουσική: Βασίλης Πολυδούρης
Ηθοποιοί: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Μαξ Φον Σίντοφ
Ο μικρός Κόναν γίνεται μάρτυρας της σφαγής των γονιών του αλλά και όλης της φυλής του, μεγαλώνει σαν σκλάβος και γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους μονομάχους της εποχής του. Θα σταλεί στην Άπω Ανατολή για να τελειοποιήσει τις μαχητικές του ικανότητες όπου και θα ελευθερωθεί, αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση. Το τελευταίο του δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον γνωστό κόσμο, να μορφωθεί και να μάθει πολεμικές τέχνες μαζί με την τέχνη του ατσαλιού. Κάπου σε αυτή την πορεία του, θα αναγνωρίσει το σύμβολο αυτών που δολοφόνησαν τη φατρία του, και η δίψα για εκδίκηση θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη σατανική λατρεία του φιδόμορφου θεού Σετ.
Ο Schwarzenegger ερμήνευσε σχεδόν όλες τις δύσκολες σκηνές, ενώ τα δύο σπαθιά (κόστους 10 χιλιάδων δολαρίων το καθένα) που χρησιμοποιεί κατασκευάστηκαν πάνω στον χαρακτήρα του. Η διαδικασία του μοντάζ τράβηξε σχεδόν ένα έτος, με πολλές από τις βίαιες σκηνές να κόβονται. O Κόναν τα πήγε καλά, παρότι δεν είχε και βοήθεια από την κριτική. Έγινε το πρότυπο όλων των ταινιών με σπαθιά και μαγεία μέχρι και την έλευση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Αυτοί που ήξεραν τον Τζον Μίλιους όταν συνέγραφε το σενάριο του «Αποκάλυψη, τώρα!» μαζί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, «έπιαναν» αμέσως πως ο χαρακτήρας του συνταγματάρχη Κουρτζ (που ερμήνευσε ο Μάρλον Μπράντο) ήταν απευθείας φορέας της δικής του ματιάς απέναντι στη ζωή – και το θάνατο. Διόλου παράξενο που λίγα χρόνια μετά βρέθηκε να σκηνοθετεί την πρώτη μεταφορά του θρυλικού κόμικ ήρωα του Ρόμπερτ Χάουαρντ, όπου ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έκανε το εντυπωσιακό του ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη, στον ρόλο του μυθικού πολεμιστή. Οι Νιτσεϊκές σημάνσεις επί του πρωτότυπου κείμενου ενόχλησαν κάποιους φανατικούς του κόμικ – κι όμως, είναι τόσο πιστές στο πνεύμα αυτού του ήρωα.
Κι αν αυτά δεν αρκούν, υπάρχει η μεγαλοπρεπής μουσική του Βασίλη Πολυδούρη.
Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 23:30
Suspiria – (1977)
Σκηνοθεσία: Ντάριο Αρτζέντο
Σενάριο: Ντάρια Νικολόντι & Ντάριο Αρτζέντο
Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τόβολι
Μουσική: Goblin
Ηθοποιοί: Τζέσικα Χάρπερ, Αλίντα Βάλι, Τζόαν Μπένετ, Ούντο Κιέρ
Η καλλιτεχνική, ευφάνταστη σκηνοθεσία του Dario Argento, η μαγευτική και συνάμα εφιαλτική μουσική υπόκρουση και η σκληρότητα των φόνων συνθέτουν αυτό το έπος του είδους. Το «Suspiria» παρουσιάζει την περιπέτεια που βιώνει η Αμερικανίδα χορεύτρια Suzy Banion όταν μετακομίζει σε μια σχολή χορού στη Γερμανία για να παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα. Στην πραγματικότητα όμως η σχολή λειτουργεί ως προκάλυμμα για μια σκοτεινή οργάνωση μαγισσών που προκαλούν κακό σε όποιον ανακαλύπτει το ρόλο τους ή καθίσταται ενοχλητικός γι’ αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Suspiria» παραμένει μέχρι σήμερα μια ταινία – φάρος για το πρωτοποριακό σινεμά (και όχι αποκλειστικά για το Φανταστικό), μιας και στα όρια της avant-garde ακροβατούσε ο Ιταλός σκηνοθέτης όταν έστηνε αυτή την απαράμιλλη συμφωνία χρωμάτων και ήχων που μοναδικό της στόχο είχε, όχι απλώς να σε τρομάξει, αλλά να σε ταράξει βαθιά. Η ιστορία μαγισσών της σύγχρονης εποχής του Suspiria θα μπορούσε να μας είχε δώσει άλλο ένα ρουτινιάρικο θρίλερ, στα χέρια οποιουδήποτε άλλου σκηνοθέτη. Τώρα όμως το – εντελώς προσχηματικό – στόρι γίνεται η αφετηρία μιας παραμυθένιας αφήγησης που παραδίνεται στη λογική του ονείρου, δηλαδή του εφιάλτη.
«…Κάθε φορά που την παρουσιάζουμε, στα πλαίσια του Midnight Express, συγκινούμαι και λίγο. Γιατί όσα Avatar κι αν μας θαμπώσουν, κανένα ψηφιακό 3D δεν θα ερεθίσει τόσο τη φαντασία μας όσο μια ταινία που περίμενε 40 χρόνια σε μια αποθήκη για να ξεδιπλώσει την ξεχασμένη ιστορία της…»
θέατρο «όροφως»
Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα
Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 23:30
Τιμή εισιτηρίου: 7€
Προπώληση: more.com
Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News