Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κλείνει τα 26 του χρόνια και παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 2-9 Δεκεμβρίου στον Πύργο και στην Αμαλιάδα με ελεύθερη είσοδο.

Φεστιβάλ

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδικά και Νέους συμπληρώνει 26 ρόνια ζωής και από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, έχοντας ως επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για μικρούς και όχι μόνο θεατές πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Η νεανική γιορτή του κινηματογράφου, που πλέον έχει γίνει θεσμός αποτελείται από  3+1 πυλώνες:

  • 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
  • 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio
  • School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες από όλο τον κόσμο, ενώ προβολές θα πραγματοποιηθούν εκτός από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχαρωτών και το Βαρθολομιό, ενώ δράσεις του εξαπλώνονται στην Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ζάκυνθο και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, από τις 9 έως τις 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους απ’ τα διαγωνιστικά προγράμματα, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους όλης της χώρας. Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν.

Τις ταινίες έχει επιλέξει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και έχουν ως θέμα όλα όσα απασχολούν τα παιδιά αλλά και τους νέους του σήμερα, είτε μιλάμε για την φιλία και την οικογένεια είτε για τα social media, τον πόλεμο, την κακοποίηση, τον έρωτα. Και όλες μιλώντας στην γλώσσα των παιδιών χωρίς να προσπαθήσουν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις.

Στην τελετή έναρξης, θα προβληθεί η ταινία Perlimps του Αλέ Αμπρέου («Το αγόρι κι ο κόσμος») που έκανε πρεμιέρα στο Annecy. Επιπλέον, θα δούμε για πρώτη φορά και την ταινία που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει video clip.

Πηγαίνοντας στην τελετή λήξης, θα βρούμε την Πάτρα. Και αυτό γιατί θα προβληθεί η ταινία videodance που είναι το αποτέλεσμα του συμπεριληπτικού εργαστηρίου κίνησης και μουσικής «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εφήβων με και χωρίς οπτικές και ακουστικές αναπηρίες. Υπεύθυνες του εργαστηρίου ήταν η Γιώτα Πεκλάρη (χορογράφος-καθηγήτρια χορού) και η Χρυσάνθη Μπαδέκα (χορογράφος-κινηματογραφίστρια).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 73 επαγγελματικές ταινίες από 40 χώρες στο πλαίσιο τεσσάρων τμημάτων:  Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS”. Σημειώνται πως οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το KIDS & DOCS (ντοκιμαντέρ για παιδιά) είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα.

Οι ταινίες διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ: εμπνέουν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Τις ταινίες κρίνουν διεθνείς κριτικές επιτροπές με καταξιωμένους ξένους και Έλληνες επαγγελματίες, όπως η Μαρτίνα Λαζάχερ απ’ το αυστριακό Ινστιτούτο Πιτάνγκα, ο Φέλιξ Βανγκιντερχόιζεν, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, η Εύα Στεφανή, η Θέλγια Πετράκη, αλλά και ο σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, σκηνοθέτης της ταινίας Αγόρια στο ντους για την οποία πολύς λόγος έγινε στη χώρα μας πριν λίγους μήνες. Επιπλέον, βραβεία απονέμουν η Βουλή των Ελλήνων, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Επίσης βραβεία απονέμουν και τα ίδια τα παιδιά: η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως φέτος, στα τρία από τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα, παίρνουν μέρος οκτώ ελληνικές ταινίες, που αποτελούν ρεκόρ από την ίδρυση του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παράλληλα με το διαγωνιστικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν και αφιερώματα όπως και ειδικές προβολές, οι οποίες περιλαμβάνουν 60 περίπου ταινίες.

Αυτές οι ενότητες είναι οι εξής:

2023 – Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Μια τολμηρή επιλογή ελληνικών ταινιών μικρού μήκους φετινής παραγωγής που αγγίζουν ζητήματα της νιότης αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο κοινό. Κάποιες από αυτές διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας.

The ECFA shorts 2023: Ταινίες που κέρδισαν τις καρδιές των θεατών σε όλη την Ευρώπη και ήταν υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) του 2023.

Zoom in European Children’s Films: μια ενδιαφέρουσα επιλογή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός διαγωνιστικών τμημάτων: πολυβραβευμένες συμμετοχές προηγούμενων διοργανώσεων, κλασικές ταινίες κλπ.

Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation: Επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που δείχνουν το εύρος των δημιουργικών ανησυχιών εμπειρότερων και νεότερων animator της Ευρώπης.

“CAMERA ZIZANIO”

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η  Camera Zizanio, για την οποία παιδιά και έφηβοι έπιασαν κάμερες και  κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ, σκέφτηκαν έξυπνες ιδέες και σενάρια και στο πλάισιο αυτό δημιούργησαν ταινίες δείχνοντας σε όλους τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της Camera Zizanio θα παρουσιαστούν 208 ταινίες από 55 χώρες.

Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, το Τμήμα Ελληνικών Ταινιών, Τμήμα Ευρωπαϊκών Ταινιών (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές Τμήμα. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. δημιουργίες παιδιών ως 12 ετών, Β. παιδιών από 13 ως 16 ετών και Γ. νέων 17 ως 20 ετών.

SCHOOL CINEMA

Ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ αφορά τις δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης υπό τον γενικό τίτλο School Cinema. Περιλαμβάνει εργαστήρια αλλά και άλλες δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης τα οποία απευθύνονται σε παιδιά και νέους.

Εκεί θα βρούμε το πολυεθνικό εργαστήριο  “Mythos Project” το οποίο πραγματοποιείται για 13η χρονιά με παιδιά από το εξωτερικό που διαγωνίζονται στην 23η Camera Zizanio μαζί με συνομηλίκους τους από τον Πύργο και την Ηλεία. Με αυτά τα παιδιά συγκροτούνται κινηματογραφικές ομάδες, οι οποίες μέσα σε πέντε μέρες καλούνται να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους πάνω σε ένα συγκεκριμένο θεματικό άξονα, διαφορετικό κάθε χρονιά. Φέτος, τιμούνται τα 140 χρόνια από την γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και έμπνευση αποτελούν τα λόγια του: «Φτάσε όπου δεν μπορείς!».

Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται επίσης γι’ αυτή τη χρονιά περίπου 40 εργαστήρια: Εργαστήρια κινηματογραφικής κριτικής και ανάλυσης, που λειτουργούν στο πλαίσιο των παιδικών κριτικών επιτροπών του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 23ης Camera Zizanio,  Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας, Εφηβική δημοσιογραφική ομάδα Zizanio News.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια θεάτρου και μουσικής αλλά και επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία της περιοχής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τέταρτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες για επαγγελματίες του κινηματογράφου και για την ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, αλλά και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα. Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών περιλαμβάνονται:

  • 6th Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab
  • Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση (2-3 Δεκεμβρίου 2023)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση “Κινηματογράφος και Ιστορία: 50 Χρόνια από τον Νοέμβρη” (Cine Cinema, Αμαλιάδα)

Στις μέρες του φεστιβάλ θα λειτουργήσει στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας έκθεση που αποτυπώνει φωτογραφικά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μα αφορμή την επέτειο των 50 ετών (1973-2023) από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της έκθεσης φωτογραφίας, θα προβληθεί η ταινία Ερμηνεία (1985) του Δημήτρη Σπύρου, ενώ θα ακολουθήσει το Στρογγυλό τραπέζι: Κινηματογράφος & Ιστορία.

Συμμετέχουν:

Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio

Νίκος Καβουκίδης, σκηνοθέτης

Τάκης Παπαγιαννίδης, σκηνοθέτης

Αθανάσιος Δ. Αλατάς, επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας, Μέλος ΔΣ της Πολιτιστικής Εταιρείας “Καλλίχωρον”

Έλλη Λεμονίδου, ιστορικός, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Προβολές ταινιών με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε σχολεία

Θα προβληθούν  τα φιλμ:

Μαρτυρίες 1967-1974 (1975), του Νίκου Καβουκίδη

Εδώ Πολυτεχνείο (1974), του Δημήτρη Μακρή

Τιμητική Εκδήλωση (Cine Cinema, Αμαλιάδα) για τον Τάκη Παπαγιαννίδη.  Θα προβληθεί η ταινία του, Η ηλικία της θάλασσας (1978).

Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς

Το 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας περιλαμβάνει και το μεγάλο αφιέρωμα “Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς”, με το οποίο το Φεστιβάλ εξακτινώνει τις δράσεις του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος  θα πραγματοποιηθούν οι εξής πράξεις:

  • Βιωματικό Workshop με τίτλο «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει»: Συμπεριληπτικό εργαστήριο body music και παράλληλη δημιουργία καθολικά προσβάσιμου videodance για ομάδα έως 15 εφήβων (ή εφήβων με γονείς) με ή χωρίς οπτική ή ακουστική αναπηρία. Η Γιώτα Πεκλάρη, χορογράφος και η Χρυσάνθη Μπαδέκα, κινηματογραφίστρια οδηγούν μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή, βιωματική και θεραπευτική εμπειρία, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακούοντες, μη ακούοντες, βλέποντες, μη βλέποντες, έφηβους με ή χωρίς μορφές ακουστικής ή οπτικής αναπηρίας, να συναντηθούν με αφορμή μια καλλιτεχνική δράση. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.
  • “Όλοι μαζί στον κινηματογράφο”: Ειδικές συμπεριληπτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος στις περιφερειακές ενότητες της ΠΔΕ, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.
  • Cinematic PsychoEDU: Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο. Ένα εργαστήριο με υπεύθυνη την συνεργάτιδά μας ψυχολόγο και εκπαιδευτικό Αδαμαντία Ζαφειροπούλου.
  • Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για σχολεία στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.