Ερώτηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει εμμονή στο  στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μας το οποίο «θα στοιχήσει   πολύ ακριβά στην κοινωνία».

ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα θέματα της ακρίβειας σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, την οποία έχει καταθέσει εδώ και τρείς μήνες.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει εμμονή στο  στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μας το οποίο «θα στοιχήσει   πολύ ακριβά στην κοινωνία».

Στην Κουμουνδούρου, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζονται τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ΔΕΘ, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών επισημαίνοντας ακόμα ότι: «στις 16 Ιουλίου καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών που προκαλούν εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση τόσο καιρό κωφεύει. Η εμμονή της στο δόγμα περί αυτορρύθμισης της αγοράς μας στοιχίζει πολύ ακριβά».

Τα στοιχεία που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση στην επίκαιρη ερώτηση, ειδικά για το ράλι των τιμών του ρεύματος, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρά και ανησυχητικά:

Και συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου 2021 η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh. Είχε προηγηθεί, στις 24 Ιουνίου, το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή εκκαθάρισης, στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με χειραγώγηση των τιμών και ολιγοπωλιακούς όρους, με ξεκάθαρη πλέον ανοχή και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Κυβέρνησης».

Ακόμα στην επίκαιρη ερώτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν πολύ δύσκολα τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια, τις νέες αυξήσεις.

Παραθέτουν μάλιστα και στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την μεσαία τάξη. Όπως λένε:

  • Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα να ανταποκριθούν σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (5/5/2020).
  • Η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.