Ψηφιακή πλατφόρμα για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
Μια νέα πλατφόρμα έρχεται να βοηθήσει στη μάχη κατά του μπούλινγκ στα σχολεία, που τείνει να πάρει τη μορφή μάστιγας. Μαθητές και γονείς θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού και να καθοδηγούνται στα επόμενα βήματα τους.
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο σχολικός εκφοβισμός λαμβάνει στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις. Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα που θα μπορούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να αναφέρουν περιστατικά βίας στο σχολείο τους που είτε οι ίδιοι βιώνουν είτε είναι μάρτυρες.
Όπως δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «θα κάνουμε καμπάνια για το κομμάτι της βίας ανηλίκων μια στρατηγική η οποία ουσιαστικά τι θα εμπεριέχει; προσέγγιση στην οικογένεια, και στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο. Ένας μεγάλος συντονισμός δυνάμεων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στην κοινότητα και από πλευράς υπουργείου θα ξεκινήσει πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για να ξεκινήσει συμβουλευτική γονέων»
Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα. Σε πρώτη φάση ο διευθυντής του σχολείου μαζί με έναν εκπαιδευτικό θα αξιολογούν την καταγγελία και θα προχωρούν στις πρώτες παρεμβάσεις. Στη συνέχεια η καταγγελία θα εξετάζεται και από την διεύθυνση εκπαίδευσης, από μια επιτροπή 4 ατόμων που θα απαρτίζεται από τον διευθυντή του σχολείου, τον εκπαιδευτικό, από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό προκειμένου να προχωρήσουν στα ενδεδειγμένα βήματα για να επιλυθεί το περιστατικό.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός, ανέφερε πως: «η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να κάνουν την αναφορά τους να βοηθηθούν να διερευνηθεί η καταγγελία και να έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία που μέχρι χθες δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση τώρα πλέον ο γονιός θα παίρνει ανατροφοδότηση αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα να δει πως θα μπορέσει να αναπτύξει καινούργιες πολιτικές»
Απειλές, ξυλοδαρμοί, χλευασμός, τραύματα που δεν επουλώνονται εύκολα και είναι αρκετά για να τραυματίσουν μια ευαίσθητη ψυχή. Τι οδηγεί τους νέους στη βία?
Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, τονίζει ότι: «να θυμηθούμε όμως πως τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εμάς τους γονείς και αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι στα ελληνικά σπίτια δυστυχώς απουσιάζει η επικοινωνία και η αποδοχή. ένα παιδί που παίρνει αγάπη από το σπίτι του δεν μπορεί να το μεταβολίσει σε μίσος και βία προς τους συμμαθητές του. είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη και η κινητοποίηση μέσω της πλατφόρμας για τα παιδιά που δέχονται μπούλινγκ πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία της καταγγελίας για να υπάρξει και αυστηρότερη τιμωρία».
Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Αυτή την περίοδο εμπλουτίζεται και με επιμορφωτικό υλικό που θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών.
Πηγή: ertnews
Διαβάστε επίσης:
Καλύβια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον 16χρονο πατροκτόνο
Revenge porn στη Θεσσαλονίκη: Την διέσυρε με γυμνές φωτογραφίες και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας
Σκρέκας: «Ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News