«Στήριξη οικονομική και προγραμματισμός» – Τρεις Αχαιοί αγρότες μιλούν στην «Π» για τα προβλήματα του κλάδου
Θέμα χρόνου η κλιμάκωση των αντιδράσεων, καθώς οι αγρότες νιώθουν την οικονομική θηλιά να σφίγγει επικίνδυνα – Τρεις αγρότες της Αχαΐας λένε στην «ΠτΔ» τον καημό τους…
Η πρώτη οργανωμένη αντίδραση αγροτών στην Αχαΐα έγινε την περασμένη Τρίτη, με τον συμβολικό αποκλεισμό στη γέφυρα Σελινούντα από τον Σύλλογο Αγροτών Αιγιαλείας, όμως είναι θέμα χρόνου να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις του κλάδου.
Ο Σύλλογος Ερυμάνθου έκανε δύο συσκέψεις την περασμένη εβδομάδα και πήρε αποφάσεις για κινητοποιήσεις, ενώ χθες είχε γενική συνέλευση ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας.
Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και σοβαρά, με κυριότερο το οικονομικό, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την παραγωγή σε σημαντικό βαθμό.
Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τρεις αγρότες, έναν από την Ωλενία, έναν από την Αιγιαλεία και έναν από τον Ερύμανθο.
Ο Ανδρέας Σωτηρακόπουλος, αγρότης από τον Ερύμανθο με πολυετή θητεία στον κλάδο, τόνισε: «Τα βασικά μας προβλήματα είναι αυτά της καθημερινότητας, όπως η αύξηση στο πετρέλαιο, η αύξηση στο ρεύμα που είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, τα λιπάσματα που είναι αυξημένα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, αλλά και οι ζωοτροφές. Αν εξαιρέσεις το λάδι που έχει ανέβει, ωστόσο με μικρή παραγωγή για πολλούς στην Αχαΐα, όλα τα άλλα προϊόντα έχουν πολύ χαμηλές τιμές και αυτό βγαίνει στην τσέπη μας. Βέβαια, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας υπάρχουν και καλοί και κακοί παραγωγοί που προτιμούν να ζουν με τις επιδοτήσεις. Αλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον Ερύμανθο είναι η τιμή του πρόβειου γάλατος, η οποία έχει από το 1.65, έχει υποχωρήσει στο 1.40. Είναι ανάγκη η Πολιτεία να μας στηρίξει οικονομικά για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε».
Ο Ανδρέας Κουνέλης, ταμίας του ΔΣ του Συλλόγου Αγροτών Ωλενίας, σημείωσε: «Να ξεκινήσουμε από το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μόνο και μόνο λόγω των καυσίμων. Επίσης, έχουν ανεβεί η τιμή των ζωοτροφών και μόνο τα λιπάσματα έχουν μείνει σταθερά. Ζητάμε κάτι αυτονόητο που ισχύει στο εξωτερικό, όπως η επιδότηση πετρελαίου και αφορολόγητο. Για μένα αποτελεί πρόβλημα ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, δεν ξέρουμε πότε θα πάρουμε επιδοτήσεις και σε ποιο ύψος. Στο γάλα, τα τιμολόγια Δεκεμβρίου έχουν έρθει με 12 λεπτά χαμηλότερα και λέγεται ότι η πτώση τιμών θα συνεχιστεί, αλλά δεν ξέρουμε αν η πτώση αυτή θα περάσει στον καταναλωτή.
Μπορεί το λάδι να έχει ανεβεί, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν βγάλει ούτε για τις δικές τους ανάγκες. Κάνω μια ερώτηση: Για ποιο λόγο τα 340 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕ που είναι αδιάθετα δεν δίνονται στους παράγωγους; Τι Περιμένουν; Επίσης, είχαμε ζημίες το 2022 σε ελαιόδεντρα, κάναμε αιτήσεις για αποζημίωση και μετά από ένα χρόνο πήραμε λίγα χρήματα, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν ενστάσεις, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν εξεταστεί. Πώς θα κάνει ένας παραγωγός προγραμματισμό με αυτές τις συνθήκες;».
Ο Στάθης Σκανδάμης, παραγωγός σταφίδας και ελαιόλαδου από την Αιγιαλεία, υπογράμμισε: «Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά και όχι μόνο αυτό το διάστημα. Θα αναφερθώ στο γεγονός της αύξησης της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή της Αιγιάλειας, έχουμε μεταφερθεί παραλιακά και η μετακίνησή μας προς τον ορεινό όγκο είναι σημαντική, με αποτέλεσμα να έχουμε και συχνά ζημίες στα οχήματά μας. Ενα ακόμη κεφάλαιο είναι οι επιδοτήσεις, οι οποίες μας είπαν ότι θα σταματήσουν, ωστόσο δεν μας είπε η Πολιτεία τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Βλέπουμε ότι η τιμή της σταφίδας έχει πέσει σημαντικά, όμως δεν ισχύει αυτό στα ράφια. Ενα άλλο θέμα που για μένα είναι πολύ κομβικό και αποδεικνύει ότι είμαστε μόνοι μας. Εγώ πρέπει να αλλάξω καλλιέργεια μετά από πολλά χρόνια; Ποια καλλιέργεια να βάλω; Δεν υπάρχει μια μελέτη από το υπουργείο να μας κατατεθεί για να ξέρουμε και εμείς τι επιλογή να κάνουμε. Ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όμως και εμείς πρέπει να έχουμε κάποιον να μας συμβουλεύει, να μη νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News