Ξεχωριστή επέτειος για τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κωτσάκη: Σαράντα χρόνια στην πρώτη γραμμή

Εκδήλωση αφιερωμένη στην προσφορά του στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αρχιμανδρίτη Η μοναστική αδελφότητα του Ομπλού με τον π. Νεκτάριο Κωτσάκη ακριβώς στο μέσον. Από αριστερά οι π. Βενέδικτος Λαμπρόπουλος, π. Χριστόδουλος Ζώης, π. Ιωσήφ Μήλιας, π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, π. Γαβριήλ Βαστάκης και π. Παρθένιος Μπαλάσκας

Πότε πέρασαν κιόλας 40 χρόνια; Ο χρόνος περνάει σαν νερό όταν κάποιος δημιουργεί. Ειδικά όταν αυτή η δημιουργικότητα είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Για τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κωτσάκη η πιο πάνω αναφορά, τον ηγούμενο της ιεράς μονής Ομπλού και προϊστάμενο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμπλήρωσε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες στην ιεροσύνη! Γι΄ αυτόν το λόγο η σημερινή (6μ.μ.) ακολουθία του Εσπερινού στον Αγιο Δημήτριο θα είναι αφιερωμένη στο πρόσωπό του, παρουσία, μάλιστα, και του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην προσφορά του π. Νεκταρίου όλα αυτά τα χρόνια της ιεροσύνης του. «Είναι η ήρεμη δύναμη του μοναστηριού της Ομπλίτισσας, ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, με καθημερινή παρουσία στην κοινωνία μας και στήριξη στον συνάνθρωπο» αναφέρουν οι «Αγιοδημητριώτες», οι ενορίτες δηλαδή της ιστορικής συνοικίας της Ανω Πόλης.

Αρχιμανδρίτη

Στο μοναστήρι του Ομπλού με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη

ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Ποιος είναι, όμως, ο π. Νεκτάριος Κωτσάκης; Και ποια η διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική Εκκλησία; Γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Εισήχθη στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών κι αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής. Τον Φεβρουάριο του 1983 και κατά τη διάρκεια του τετάρτου έτους της φοίτησής του φεύγει για το Αγιο Ορος, για να επιστρέψει από εκεί τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και να προσέλθει στην ιερά μονή Γηροκομείου, εκεί όπου στις 4 Δεκεμβρίου του 1983 κείρεται μοναχός, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονείται Διάκονος στον ιερό ναό Παντοκράτορος από τον μακαριστὸ Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο του οποίου γίνεται διάκονος και τον οποίον ακολουθεί σε όλες τις λατρευτικές, αλλά και εν γένει υποχρεώσεις του.

Αρχιμανδρίτη

Με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1986 στον ναό του Παντοκράτορα προχειρίζεται, από τον κυρό Νικόδημο, αρχιδιάκονος τις Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ενώ στις 24 Απριλίου του 1988, Κυριακή των Μυροφόρων, κι ενώ είχε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός Νικόδημος, χειροτονείται πρεσβύτερος και προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη. Μετα την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του, διορίζεται ως ιερατικός προϊστάμενος στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ τον Ιανουάριο του 1991 τοποθετείται και ως διοικητικός προϊστάμενος του ως άνω ναού, στον οποίον παραμένει μέχρι σήμερα.
Ολα αυτά τα έτη διηκόνησε τον ναό σε όλες τις ποιμαντικές του ανάγκες κι εργάστηκε μετά ζήλου στον τομέα του κηρύγματος, αλλά και της νεότητας, δημιουργώντας τη Νεανική Ομάδα του Αγίου Δημητρίου. Το έργο της συγκεκριμένης Νεανικής Ομάδας είναι γνωστό και η προσφορά της στον τομέα της παράδοσης πρωτοποριακή.

Τον Μάιο του 2000 καλείται από τον μακαριστό Νικόδημο να αναλάβει και την Ηγουμενία της ιεράς μονής Ομπλού, την οποία «διακονεί» μέχρι σήμερα μαζί με Πατέρες, οι οποίοι αποτελούν το καύχημά του και την εν Χριστώ συνοδείᾳ του.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Στον Εισαγγελέα το μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες – Ποιοι είναι οι ΟΥΚάδες που πιάστηκαν με εκρηκτικά

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Συγκέντρωση αγροτών με ανοιχτές μπάρες στα διόδια – «Παρών» ο Δήμος Πατρέων ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Σπαρακτικές εικόνες στην κηδεία της 21χρονης που έγινε σύμβολο δύναμης και αισιοδοξίας

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε «εκπνέει» η προθεσμία, πώς γίνεται η πληρωμή