Εργοστάσιο λυματολάσπης-Αίγιο: Θα ωφεληθεί όλη η Αχαΐα, στην τελική ευθεία η κατασκευή του

Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Τ. Νικολόπουλος στην «Π»

Αίγιο Το εργοστάσιο λυματολάσπης στο Αίγιο θα προσφέρει πολλά σε όλη την Αχαΐα, και οικονομικά και, κυρίως, περιβαλλοντικά

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η κατασκευή του εργοστασίου Eπεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Αχαΐα, όχι μόνο σε επίπεδο περιβαλλοντικού «αποτυπώματος», αλλά και σε οικονομικό.

Το εργοστάσιο θα έχει εξοπλισμό μονάδας θερμικής ξήρανσης ιλύος της ΕΕΛ Αιγίου, με απλά λόγια θα δέχεται τη λυματολάσπη με στόχο τη μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου της και την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής αξίας για αγροτική ή άλλη χρήση.

H έναρξη κατασκευής του εργοστασίου αναμένεται μετά το καλοκαίρι. Ο ανάδοχος έχει βρεθεί, το κόστος θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ποσό των 6.762.000,00€ και από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ.

Αίγιο

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος

Ως καύσιμη ύλη για την ξήρανση της ιλύος θα χρησιμοποιείται βιομάζα που αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ειδικά στην περίπτωση του Αιγίου, και λόγω των τοπικών συνθηκών, θα χρησιμοποιείται ξηρός ελαιοπυρήνας (πυρηνόξυλο).

To ξηραντήριο θα είναι τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου άμεσης ξήρανσης (direct drying), η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην άμεση επαφή της θερμής μάζας αέρα με την ιλύ.

Μόλις ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα προσφέρει ίσως και περισσότερες από δέκα θέσεις μόνιμης εργασίας, συν τα παράπλευρα οικονομικά οφέλη για προμηθευτές και άλλες υπηρεσίες.

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Τάκης Νικολόπουλος μίλησε στην «Πελοπόννησο» και αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του εργοστασίου: «Το εργοστάσιο λυματολάσπης είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για όλη την Αχαΐα και όχι μόνο για την Αιγιάλεια, γιατί θα λύσει ένα πρόβλημα με την ξήρανση λυματολάσπης με τον βιολογικό καθαρισμό που θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Μιλάμε για μία διαδικασία με την αποκόμιση και εναπόθεση της αφυδατωμένης λυματολάσπης και με αυτό επιτυχαίνουμε ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα γιατί η λάσπη είναι επικίνδυνη και δύσκολα διαχειρίσιμο απόβλητο στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Θα έχουμε έτσι ένα εδαφικό χρήσιμο αποτέλεσμα για τους αγρότες της τοπικής οικονομίας που αποτελεί και μια πρώτης τάξεως λύση και για τη βιομηχανία».

Να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα έχει τη δυνατότατα παραγωγής λυματολάσπης του βιολογικού για 11.000 τόνους ετησίως και περιεκτικότητα στερεών 20%.

Αυτή τη στιγμή η Αιγιαλεία παράγει 2.000 τόνους τον χρόνο, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενεί τόνους και από γειτονικές ΔΕΥΑ με πολλαπλά οφέλη για όλους.

ΠΑΤΡΑ, ΔΥΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν γίνει σχετικές επαφές μεταξύ της ΔΕΥΑ Αιγίου και των ΔΕΥΑ Πατρών, Δύμης και Καλαβρύτων για να μεταφέρεται εκεί η λυματολάσπη, κάτι που θα σημαίνει, εκτός από περιβαλλοντικά οφέλη, και οικονομικά για όλες τις ΔΕΥΑ. Το λέμε αυτό γιατί αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑ Πατρών στέλνει τη λυματολάσπη για επεξεργασία σε εργοστάσιο της Βόρειας Ελλάδας, οπότε μόνο και μόνο από τη μείωση των μεταφορικών θα προκύψει όφελος.