Αχαΐα: Κίνδυνος να μείνουν στα δέντρα οι ελιές – Τι προβληματίζει τους παραγωγούς
Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική, η τιμή ανεκτή, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών προβληματίζει τους παραγωγούς.
Τον κίνδυνο μέρος της φετινής ελαιοκαλλιέργειας, τελικά να παραμείνει ασυγκόμιστη στα δέντρα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών επισημαίνουν οι αγρότες της Αχαΐας, σε μια χρονιά που όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα υπάρξει ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου.
Ο ελαιοπαραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου της Αιγιάλειας Κώστας Λιανός, δήλωσε στην «Π» ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών.
Οι περισσότεροι παραγωγοί κάνουν τη συγκομιδή με τις οικογένειές τους και υπάρχει ορατός κίνδυνος πολλές ελιές να αργήσουν να συγκομιστούν και να μειωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου.
Η τιμή παραγωγού φέτος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται στα 4,40 ευρώ το κιλό για λάδι χαμηλής οξύτητας. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λιανός, φέτος η παραγωγή μπορεί να είναι αυξημένη, όμως παρατηρούνται πολλές ποιότητες ελαιολάδου και διακυμάνσεις τιμών, καθώς ο δάκος και άλλες ασθένειες έπληξαν πολλές καλλιέργειες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Ιδια εικόνα επικρατεί και στην Δυτική Αχαΐα, όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου Γιώργος Βεσκούκης. Και σε αυτή την περιοχή παρατηρείται μείωση εργατικού δυναμικού καθώς πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης έχουν φύγει για άλλες ζώρες. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου, όμως εκτιμάται ότι ποσότητα της φετινής παραγωγής κινδυνεύει να μην συγκομιστεί, αλλά να παραμείνει στα ελαιόδεντρα λόγω του «διαχρονικά» άλυτου προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.
Η τιμή παραγωγής φέτος είναι ικανοποιητική, στα 4,50 ευρώ το κιλό, τόνισε ο κ. Βεσκούκης, αλλά, μόλις και μετά βίας καλύπτει τα αυξημένα κόστη καλλιέργειας και το μεροκάματο.
Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ηρτημένη εσοδεία και της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνεται φέτος στους 130.000-140.000 τόνους, ρεκόρ παραγωγής, με μέσο «στήσιμο» τους 240-280 καρπούς ανά κιλό. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική όσον αφορά στον χρωματισμό, στην υφή και στην απουσία προσβολών από ασθένειες και εχθρούς.
Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, σημαντικό μέρος της παραγωγής είναι μικρού μεγέθους, μη εμπορεύσιμου για επιτραπέζια χρήση εξαιτίας της υπερπαραγωγής, βοηθούσης και της ξηρασίας η οποία επικράτησε τους τελευταίους μήνες.
Τις μη εμπορεύσιμες κατηγορίες μεγέθους του ελαιόκαρπου (38Ο+ καρποί ανά κιλό), όπως τονίζει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, οι παραγωγοί δεν πρέπει να τις αποθηκεύσουν, αλλά να τις οδηγήσουν στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου, η τιμή του οποίου είναι υψηλότερη από προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.
Μάλιστα, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης της αγοράς της ποικιλίας Καλαμών και των φυσικών μαύρων ελιών της ποικιλίας Κονσερβολιά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News