Αχαΐα: Το 85% των εκπαιδευτικών πέρασε το τεστ αξιολόγησης
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί που έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό δεν ξεπερνούν τους 30. Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο αριθμός δεν ξεπερνά τους τρεις.

Με θετικό πρόσιμο εξελίσσεται, για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Αχαΐας, η διαδικασία της αξιολόγησης. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί που έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό δεν ξεπερνούν τους 30. Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο αριθμός δεν ξεπερνά τους τρεις.
Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, «δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από τον νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» όξυνε περαιτέρω τον συνδικαλιστικό κόσμο της εκπαίδευσης, που ήταν αντίθετος από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια, έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό 2.500 εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν ή εμπόδισαν την αξιολόγησή τους.
Η παραπάνω δήλωση της υπουργού έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας είχε επισημάνει: «Η ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχει δώσει το υπουργείο είναι πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».
Μάλιστα η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ότι η αξιολόγηση «συνιστά κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου και δεν έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει μόνον επιμέρους βελτιώσεις που αφορούν στο γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας και στη βάση εισηγήσεων, που έχουν ήδη ζητηθεί από τα στελέχη της εκπαίδευσης».
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, τον περασμένο Οκτώβριο, εφαρμόζοντας τον νόμο είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση δύο διευθυντών σχολικών μονάδων της περιοχής, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να εφαρμόσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας και η Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, με κοινό μέτωπο, ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα σειρά κινητοποιήσεων, με την επισήμανση ότι: «Η κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της στο δημόσιο σχολείο και τους/τις εκπαιδευτικούς με την αξιολόγηση και το πρωτοφανές μεταπολιτευτικά κύμα διώξεων και απειλών σε βάρος των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα συμμετοχής σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Το πρωτοφανές αυτό κύμα διώξεων (άνω των 2.000) περιλαμβάνει πλέον τη δυνητική αργία και την απειλή απόλυσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού, δήλωσε ότι όποιος διαφωνεί επί της αρχής με την αξιολόγηση δεν έχει θέση στο δημόσιο σχολείο. Δηλαδή, απαγορεύει και το δικαίωμα να έχει κάποιος διαφορετική άποψη για την κυβερνητική πολιτική. Η δήλωση αυτή παραπέμπει σε εποχές ελέγχου των κοινωνικών φρονημάτων και αποτελεί ευθεία απειλή για την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, αλλά και άσκησης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην απεργία».
Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας μαζί με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ οργανώνουν:
● Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ, την Τρίτη 20/5 και ώρα 12.00.
● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/5 και ώρα 02.00 μ.μ. στην Περιφερειακή Δ/νση Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης (Ακτή Δυμαίων). Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, κηρύσσουν 2ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 21/5 από ώρα 12.00 – 02.00 μ.μ.
Στους 300 οι 30
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαος Κλάδης, ερωτηθείς από την «Π» απάντησε: «Το γεγονός ότι σε σύνολο 300 και πλέον νεοδιόριστων λιγότεροι από 30 έχουν αρνηθεί την αξιολόγηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει αντιληφθεί πως η διαδικασία αυτή είναι υπέρ του ίδιου του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου. Η αξιολόγηση έχει τρέξει με ηρεμία και υπευθυνότητα απ’ όλες τις πλευρές. Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης και οι διευθυντές σχολικών μονάδων κινούνται σ’ ένα πλαίσιο δημοκρατικότητας, σεβασμού χωρίς πιέσεις κ.ά. Ο καθένας έχει την αυτονομία του και την ευθύνη να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεών του. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συνάδελφοι το αντιλήφθηκαν πλήρως. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία έχει μονιμοποιηθεί των δόκιμων και μπαίνει και στη διαδικασία των μόνιμων, οι οποίοι κατά προτεραιότητα έχουν ζητήσει να αξιολογηθούν. Η διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται με πολύ υψηλά κριτήρια και οι αξιολογητές έχουν καταθέσει δομημένες εκθέσεις με επιχειρήματα κ.ά. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε μόλις τέσσερις ενστάσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαφωνούν με το αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους. Πάνω από το 80% των αξιολογημένων εκπαιδευτικών έχουν λάβει χαρακτηρισμό ”εξαιρετικά”».
Οι παραπεμφθέντες
Η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Ενάντια στην Αξιολόγηση «ΠΡε2ΣΑ» ισχυρίζεται ότι η αποχή είναι νόμιμη.
«Οσοι/ες είμαστε νεοδιόριστοι/ες δεν έχουμε μονιμοποιηθεί (παρότι έχουμε υπηρετήσει τη δοκιμαστική διετία) και έχουμε παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο. Πανελλαδικά, οι αντίστοιχες διώξεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000 και συνεχώς αυξάνουν. Συμμετέχουμε σε μία νόμιμη απεργία και οι διαφωνίες μας εδράζονται σε παιδαγωγικά επιχειρήματα, επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία. Αλλωστε, η αξιολόγηση δεν απαντά στις πραγματικές (και μεγάλες!) ανάγκες της εκπαίδευσης. Διεκδικούμε ένα σχολείο δημοκρατικό, που θα αγκαλιάζει όλους τους/τις μαθητές/τριές μας, με σεβασμό στην πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης».
Σήμερα, ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Πάτρα. Με τίτλο «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση: Ιχνηλατώντας το αποτύπωμα στο δημόσιο σχολείο», η εκδήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς αλλά και την κοινωνία συνολικά.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές:
Αντώνης Βραδής, αναπληρωτής καθηγητής, University of St. Andrews
Αλεξάνδρα Ανδρούσου, καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ
Πέτρος Χαραβιτσίδης, επίκουρος καθηγητής, ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Πουλής, δημοσιογράφος, The Press Project
Γιώργος Ντάφλος, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μας τιμωρούν
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Σπύρος Ψαρράς εκφράζει την άποψη ότι πρόκειται για τιμωρητική διαδικασία. «Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης αλλά όχι με τον τρόπο που τη δρομολογεί η κυβέρνηση. Εχει τιμωρητική διάσταση και υπονομεύει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών. Εχουμε φτάσει στο σημείο να διώκονται πειθαρχικά οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε συνδικαλιστική δράση. Ζητάμε να σταματήσει η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών.
Επίσης είναι δυνατόν να αλλάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια και να εξαιρούν τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε αυτά; Η παρουσία και η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων του εκπαιδευτικού κόσμου είναι αδιαπραγμάτευτη. Ομως, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβολής, βίας και ελέγχου, που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την όξυνση των ανισοτήτων και την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Ημασταν και συνεχίζουμε να είμαστε απέναντι σε όλα αυτά. Διευκρινίζω ότι θέλουμε την αξιολόγηση αλλά να γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Δεν μπορεί συνάδελφοι που έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχουν κρατήσει σχολεία ανοικτά, έχουν διδάξει και εμπνεύσει εκατοντάδες μαθητές να κρίνονται από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης ο οποίος θα μπει για δύο ώρες μέσα στην τάξη που διδάσκουν».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News