Αχαιοί βλέπουν εξελίξεις «χωρίς επιστροφή» στον ΣΥΡΙΖΑ – Κομβικής και ιστορικής σημασίας το Σαββατοκύριακο

Ριζούλης, Σπαρτινός, Αντύπα εξηγούν τους λόγους που συνυπέγραψαν το «κείμενο των 1.300» και «βλέπουν το μέλλον»

Αχαιοί

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τοξικό. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το κόμμα οδεύει ολοταχώς σε διάσπαση, αρκετά πιο έντονη σε σύγκριση με τα όσα είχαν συμβεί το 2015.

Το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε ένα κείμενο της «Ομπρέλας», το οποίο έφερε την υπογραφή 1.300 στελεχών και μελών, που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τη στάση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούσε κοινό μυστικό πως είχε ετοιμαστεί ένα κείμενο αμφισβήτησης των πολιτικών του κ. Κασσελάκη και μεταξύ των προσώπων που συμφωνούσαν με αυτή τη θέση βρίσκονται και πολλοί Αχαιοί.

Τρία από αυτά τα πρόσωπα που διαφώνησαν κατέχουν ή κατείχαν σημαντικές θέσεις στα όργανα του κόμματος. Οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός και η πρώην συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας Μαρία Αντύπα αισθάνθηκαν την πολιτική ανάγκη να διαφωνήσουν δημόσια με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Πώς βλέπουν την επόμενη μέρα του κόμματος; Απαντες συμφωνούν πως το σαββατοκύριακο έχει κομβική και ιστορική σημασία για το κόμμα.

Αχαιοί

Ανδρέας Ριζούλης

Ο πρ. βουλευτής Αχαΐας – αν.συντονιστής Νομαρχιακής Ανδρέας Ριζούλης επισήμανε για το θέμα: «Το κείμενο των 1.300 υπογραφών έχει μια ετεροχρονισμένη πραγματικότητα. Υπογράφηκε πριν 3 εβδομάδες και τότε δεν είχαν γίνει οι δηλώσεις στελεχών που έφεραν στη συνέχεια τις προτάσεις διαγραφών. Το κείμενο βάζει προβληματισμούς για το πώς κατευθύνεται το κόμμα, πώς το βλέπουμε εμείς και ποιες οι θέσεις μας. Οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει από την αρχική έκδοση του κειμένου. Προφανώς από εδώ και πέρα μπαίνουν άλλα ζητήματα. Θα τελειώσουν όλα στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν υπάρχει μια συγκροτημένη απόφαση να φύγουν οι 1.300 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπογράψαμε την αποχώρησή μας σε αυτό το κείμενο. Το αν θα συμβεί όμως, από όλους ή κάποιους, θα εξαρτηθεί από το σαββατοκύριακο. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί συγκολλητική ουσία για να μην έχουμε εξελίξεις. Αναμένουμε κορύφωση της έντασης».

Ο πρ. βουλευτής Αχαΐας – υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Κώστας Σπαρτινός, εξέφρασε ακόμα πιο έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, αλλά και τι θα υπάρχει στην Κουμουνδούρου από τη Δευτέρα: «Δύσκολο να πει κανείς τι θα βγει. Δεν είμαι αισιόδοξος για όσα θα συμβούν στην Κεντρική Επιτροπή. Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο κρίσιμη από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιβάλλον, εκτός από πολιτικές και ιδεολογικές ανησυχίες, δημιουργεί και ανησυχίες λόγω τοξικότητας των κινήσεων της πλειοψηφούσας ηγετικής ομάδας. Το περιβάλλον δεν είναι μόνο πολιτικά και ιδεολογικά δύσκολο, αλλά και πολιτισμικά προβληματικό. Εκτιμώ πως το ύφος και η ουσία του “πολακισμού” είναι το πρόβλημα.

Αχαιοί

Κώστας Σπαρτινός

Μέχρι σήμερα αυτές οι συμπεριφορές δεν είχαν σχέση με το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε αποφασιστεί και ψηφιστεί διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας στο προηγούμενο συνέδριο. Προσωπικά θα ήθελα να γίνει μια προσπάθεια στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.

Οσα συμβαίνουν είναι ανεπίτρεπτα. Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για δημοψήφισμα. Δηλαδή μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψουν αυτούς που δημιούργησαν τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι ατάκες δεν δείχνουν σοβαρότητα και έχουμε ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα από τον κ. Κασσελάκη. Οτι θα τα αλλάξει όλα, ότι νίκησε το φως στις εκλογές λες και οι άλλοι είναι το σκοτάδι. Είναι πολιτισμικό το πρόβλημα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να υπήρχε πρόθεση να αναιρεθούν όλα τα στραβά και να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφισμένες θέσεις του. Αυτό πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η κατάσταση. Δυστυχώς, φαίνεται πως είναι σχεδιασμένος και συντονισμένος ο βομβαρδισμός από τα “τρολ του διαδικτύου” σε όποιον έχει άλλη άποψη».

Αχαιοί

Μαρία Αντύπα

Η πρ.συντονίστρια της Νομαρχιακής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Αντύπα, είπε: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις, αλλά βλέπω πως θα υπάρξει διάσπαση. Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κεντρική επιτροπή. Είναι ταυτοτικό το πρόβλημα πλέον. Κάποια στελέχη που υπέγραψαν το κείμενο των 1.300 μπορεί να παραμείνουν στο κόμμα. Ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά και ο καθένας εξετάζει πόσο μπορεί να αντέξει. Προσωπικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα. Εχω εργαστεί πολλά χρόνια για το κόμμα και δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τσίρκο Μεντράνο. Νομίζω δεν υπάρχει επιστροφή».