Αδιέξοδο Μακρόν με Μισέλ Μπαρνιέ: Απειλεί με πρόταση μομφής η Αριστερά

Προσωρινή εκεχειρία και στάση αναμονής από την ακροδεξιά της Λεπέν.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε στη Δεξιά δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου η αριστερά συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έκοψε πρώτη το νήμα, για να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ.

Μια επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη εξόδου από την πολιτική κρίση μετά το αδιέξοδο της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης με τους Σοσιαλιστές, που ο Μακρόν δεν κατάφερε να αποσπάσει από τον αριστερό συνασπισμό, αλλά και από την εγγύτητα των πολιτικών -φιλοευρωπαϊκών και υπέρ των επιχειρήσεων – απόψεων του Μπαρνιέ με εκείνες του Γάλλου προέδρου, την ικανότητα του 73χρονου – και ως εκ τούτου γηραιότερου από τους 26 πρωθυπουργούς της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας – να συνάπτει συμμαχίες, τις άριστες σχέσεις του με τον έμπιστο του Μακρόν, ΓΓ του μεγάρου του Ελιζέ Αλεξίς Κολέρ, την παντελή έλλειψη προεδρικών φιλοδοξιών του Μπαρνιέ και την διακαή επιθυμία του Μακρόν ο διάδοχος του Γκαμπριέλ Ατάλ να μην ανατρέψει κάποια από τα αμφιλεγόμενα μέτρα του, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που εξόργισε την αριστερά και ο νόμος για το μεταναστευτικό.

«Με τον Μισέλ Μπαρνιέ στο [πρωθυπουργικό μέγαρο] Ματινιόν ο πρόεδρος διατηρεί σαφώς την εξουσία. Δεν αμφισβητείται από τον πρωθυπουργό του. Ο εξαιρετικά μετριοπαθής και συμφιλιωτικός χαρακτήρας του πρωθυπουργού του μετρά στα συν για τον πρόεδρο, όχι απαραίτητα για τους Γάλλους, που ψήφισαν την Αριστερά και αισθάνονται προδομένοι», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντομινίκ Μουαζί.

Ικανοποίηση στη γκωλική δεξιά

Η ικανοποίηση για τον διορισμό ως πρωθυπουργού του προερχόμενου από τις τάξεις της Μπαρνιέ είναι δικαιλογημένη στη γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών, που τερμάτισαν πέμπτοι στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου κι εξέλεξαν μόλις 47 βουλευτές, σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde.

«Είναι καλή είδηση για τη Γαλλία και τη Δεξιά. Για μας είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να ανακαταλάβουμε πολιτικό χώρο δώδεκα χρόνια αφότου αποχωρήσαμε από το Ματινιόν», σχολίασε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Αντουάν Βερμορέλ-Μαρκ. «[Ο Μπαρνιέ] είνια ένας άνθρωπος υψηλή ποιότητας που διαθέτει όλα τα ατού για να πετύχει σε αυτή τη δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε», σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Λοράν Βοκιέ.

Ρόλος ρυθμιστή στο κόμμα της Λεπέν

Ειδικοί εκτιμούν ότι με την επιλογή του Μπαρνιέ ο Μακρόν ίσως ενίσχυσε αναπόφευκτα την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, δίνοντας στην Εθνική Συσπείρωση ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθεί η σημασία της Αριστεράς.

«Σήμερα έχουμε τρεις μεγάλους παίκτες στην πολιτική σκηνή: τον Μακρόν, τον Ζαν Λικ Μελανσόν της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας και την Μαρίν Λεπέν. Κι υπάρχουν δύο που θεωρούνται ότι φέρνουν τα πάνω κάτω. Είναι ένα πρόσθετο βήμα, που συμβάλει στο να δώσει περισσότερη αξιοπιστία στην ακροδεξιά», σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμων και δημοσκόπος Εμανουέλ Ριβιέρ.

Προσωρινή εκεχειρία και στάση αναμονής από την ακροδεξιά της Λεπέν

Η ακροδεξιά της Λεπέν επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ. Λένε ότι προς το παρόν δεν θα καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος του και θα τον κρίνουν βάσει του προγράμματός του.

Ως όρο για την κοινοβουλευτική στήριξη του Μπαρνιέ ή την ανοχή της κυβέρνησής του η Εθνική Συσπείρωση έχει θέσει τη δέσμευση για προώθηση εκλογικής μεταρρύθμισης υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, τον περιορισμό της μετανάστευσης και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Αλλά στο εσωτερικό του κόμματος της Λεπέν πολλοί διαφώνησαν με την επιλογή του Μπαρνιέ. «Πρόκειται για απολίθωμα. Είναι ανόητος», είπε χθες το πρωί στο δίκτυο France Inter ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, ένας άλλος τον χαρακτήρισε λόγω της ηλικίας του «Γάλλο Τζο Μπάιντεν», που αλλάζει συνέχεια απόψεις.

Η Αριστερά κηρύσσει «ανένδοτο»

Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, που επικράτησε στις εκλογές χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ετοιμάζεται για «ανένδοτο αγώνα» κατά του Μπαρνιέ και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.

«Οι εκλογές εκλάπησαν από τους Γάλλους», σχολίασε χθες ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Μελανσόν. «Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό ο οποίος διορίστηκε με την άδεια και ίσως κατόπιν υπόδειξης της Εθνικής Συσπείρωσης. Καλώ σε μαζική κινητοποίηση εναντίον του διορισμού του», ανέφερε σε βίντεο ο νεοκομμουνιστής ηγέτης της Ανυπόταχτης Γαλλίας. Η αριστερή συμμαχία έχει προγραμματίσει για αύριο Σάββατο διαδηλώσεις σε γαλλικές πόλεις κατά του «αυταρχισμού» του Μακρόν καλώντας φοιτητικά σωματεία, οργανώσεις νεολαίας και συνδικάτα να κατεβούν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών – συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου – Ολιβιέ Φορ χαρακτήρισε την απόφαση Μακρόν «δημοκρατική εκτροπή, με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από το τέταρτο σε δύναμη κόμμα της εθνοσυνέλευσης, το οποίο δεν συμμετείχε καν στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς. Η Γαλλία εισέρχεται σε καθεστωτική κρίση». Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, «η οποία δεν διαθέτει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση».

Δύσκολο το επόμενο διάστημα για τον Μπαρνιέ

Αν και θεωρείται συμβατός με τον Μακρόν ο Μπαρνιέ είχε ασκήσει το τελευταίο διάστημα κριτική στον ένοικο του Ελιζέ αμφισβητώντας την απόφασή του να προκηρύξει «ριψοκίνδυνες» πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχει χαρακτηρίσει «αλαζονικό» τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος ασκεί την εξουσία. Το 2022, όταν οι κεντρώοι του Μακρόν έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά παράμειναν πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρνιέ είχε πει ότι «ο Μακρονισμός» πνέει τα λοίσθια. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, μετά την δεύτερη νίκη του Μακρόν επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, είχε καλέσει τους κεντρώους «μετακινηθούν από την κουλτούρα της αλαζονείας σε εκείνη του συμβιβασμού».

Τώρα, σε μια Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη σε τρεις αντιμαχόμενες παρατάξεις – Αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά – ο Μπαρνιέ καλείται να δείξει πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η κουλτούρα του συμβιβασμού. Οι αντίπαλες ομάδες στη Βουλή μπορεί να ρίξουν την κυβέρνησή του, η Εθνοσυνέλευση να διαλυθεί εκ νέου σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου και η Γαλλία να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες. Κι όπως έλεγε ο ίδιος ο Μπαρνιέ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ίσως «ο χρόνος να κυλά αντίστροφα».

Σύμφωνα με το iefimerida, αν επιβιώσει της προαναγγελθείσας από την Αριστερά πρότασης μομφής ο Μπαρνιέ θα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Σε πρώτη φάση η Γαλλία θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην ΕΕ τις προτάσεις της για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, αν και μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τον ερχόμενο μήνα.

Και στη συνέχεια, μέχρι την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνησή του θα πρέπει να παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά της Γαλλίας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης:

Κτηνωδία σε κτηνοτρόφο στην Κρήτη: Του έκοψαν τη γλώσσα και τον πυροβόλησαν

Συνελήφθη εμπρηστής για δυο πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, σήμερα στον Ανακριτή

Αναστάτωση από καπνούς σε ακτινολογικό κέντρο στην Πάτρα – ΦΩΤΟ

Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη, τα ρεκόρ που καταρρίφθησαν

Ολα τα σενάρια για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, ποιους αφορούν