Αυστηρότερο πλαίσιο για τη βία στα ΑΕΙ και τέλος στους «αιώνιους»: Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ

Νομοθετική τομή με αυστηρότερες ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε πανεπιστημιακούς χώρους και σαφές πλαίσιο για τη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο τη θεσμική θωράκιση των ΑΕΙ και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Αυστηρότερο πλαίσιο για τη βία στα ΑΕΙ και τέλος στους «αιώνιους»: Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που υπογράφουν η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές για περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, νέο πλαίσιο για τους «αιώνιους» φοιτητές και τη θεσμοθέτηση νομικής υπόστασης της Ιεράς Μονής Σινά στην Ελλάδα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Ιουλίου, στις 10:00 π.μ.

Προστασία της Ακαδημαϊκής Ζωής

Το σχέδιο νόμου έρχεται να ενισχύσει τον ν. 4777/2021, προβλέποντας ποινές έως και κάθειρξη 10 ετών για οργανωμένες επιθέσεις και φθορές σε ΑΕΙ, θεσμοθέτηση αυτοδίκαιων κυρώσεων, υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα πειθαρχικών διαδικασιών και χρήση τεχνικών μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης. Παράλληλα, συστήνεται Εθνικό Παρατηρητήριο Βίας στα Πανεπιστήμια για την καταγραφή και πρόληψη περιστατικών.

Ρυθμίσεις για τη Φοίτηση

Το νομοσχέδιο καθιερώνει ανώτατο χρόνο σπουδών (π.χ. ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα), ενώ προβλέπεται διαγραφή φοιτητών που υπερβαίνουν το όριο. Για ενεργούς φοιτητές με 75% ολοκλήρωση σπουδών, παρέχεται «τελευταία ευκαιρία» επέκτασης φοίτησης. Προβλέπονται επίσης ευέλικτες ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες και αύξηση ποσοστού εισαγωγής μέσω κατατακτηρίων.

Θεσμική Αναγνώριση της Ι.Μ. Σινά

Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την Ιερά Μονή Σινά στην Ελλάδα, επίλυση ζητημάτων λατρευτικών χώρων και αναγνώριση της Εκκλησίας της Σουηδίας. Περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, στήριξη σπουδών αλλοδαπών και διευκολύνσεις για κοινωφελή έργα της Εκκλησίας.