Αυτοκτονία για Μακρόν οι πρόωρες εκλογές

Του Γιώργου Λυκοκάπη, δημοσιογράφος, διεθνολόγος.

Ο «σεισμός» των ευρωεκλογών που συντάραξε τη Γαλλία επαναλήφθηκε με πολλά περισσότερα… Ρίχτερ και στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε, κατά πολλούς, εντελώς αψυχολόγητα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, όταν η παράταξη του ήλθε δεύτερη με 14,60%.

Ισως όχι και τόσο αψυχολόγητα, αν λάβουμε υπ’ όψιν το ιδιόρρυθυμο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, που θυμίζει δημοτικές εκλογές: Την έδρα παίρνει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50+1 στον α’ γύρο, ειδεμή στον δεύτερο αναμετρώνται, όχι απαραίτητα οι δύο πρώτοι, αλλά και τρίτος υποψήφιος, από την στιγμή που συγκεντρώσει πάνω από 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Μακρόν υπολόγιζε σε μία συσπείρωση των υποστηρικτών του που θα οδηγούσε τους υποψηφίους της παράταξης του στον β’ γύρο κυρίως απέναντι σε αυτούς της Λεπέν και τελικώς στην εκλογή τους, λόγω των «αντιλεπενικών ενστίκτων» της πλειονότητας των Γάλλων ψηφοφόρων.

Ομως, το αποτέλεσμα γύρισε μπούμερανγκ στον Μακρόν, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, καθιερώνεται ως κυρίαρχο κόμμα στην Γαλλία, υπέρ-πολλαπλασιάζοντας τις δυνάμεις της: Εφτασε το 33%, όταν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2022 είχε περίπου 20%. Και μάλιστα σε εκλογές που είχαν ρεκόρ συμμετοχής, κοντά στο 70%!

Δεύτερον και σημαντικότερο, η παράταξη Μακρόν τελικώς τερμάτισε τρίτη, πολύ πίσω από το Νέα Λαϊκό Μέτωπο, μία ετερόκλητη συμμαχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, οικολόγων, κομμουνιστών κτλ. Επομένως, σε πολλές περιφέρειες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι της Λεπέν και του Λαϊκού Μετώπου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν τα «αντιλεπενικά ένστικτα», καθώς για ένα μέρος των ψηφοφόρων του Μακρόν και για την πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων (των πάλαι ποτέ κραταιών γκωλικών, που ήλθαν τέταρτοι με 10%) το Λαϊκό Μέτωπο είναι «χειρότερο» από το κόμμα της Λεπέν!

Ενδεικτικά, οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τη νέα ηγεσία τους (η προηγούμενη καθαιρέθηκε με επεισοδιακό τρόπο όταν πρότεινε συνεργασία με την Λεπέν) απέφυγαν να δώσουν «γραμμή» καταψήφισης της στον δεύτερο γύρο, ενώ δεν φαίνεται ότι η παράταξη Μακρόν θα αποσύρει τους υποψηφίους της που έχουν έρθει τρίτοι από τον β’ γύρο, όπως δήλωσε ότι θα κάνει από την πρώτη στιγμή το Λαϊκό Μέτωπο, για να «φράξει» την επικράτηση υποψηφίων της Λεπέν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα μέρος των ψηφοφόρων της Αριστεράς, δεν βλέπει με ενθουσιασμό την άτυπη σύμπλευση τους με τον «αλαζόνα» και «ελιτιστή» Μακρόν. Αν λάβουμε υπ’ όψιν πως το κόμμα της Λεπέν έχει «ριζώσει» στους Γάλλους εργάτες, οι οποίοι παλαιότερα ψήφιζαν το Κομμουνιστικό Κόμμα (!) κατανοούμε το πραγματικό θρίλερ του β’ γύρου.

Πόσω μάλλον, όταν εδώ και χρόνια το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει κάνει «κεντρώα» στροφή, εγκαταλείποντας τις θέσεις για επιστροφή στο φράγκο (στον αντίποδα μιλά για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων) ερχόμενη σε σύγκρουση με το AfD στη Γερμανία, το οποίο χαρακτηρίζει πλέον «νεοναζιστικό» (σημειωτέον ήλθε δεύτερο στις ευρωεκλογών) και ομνύοντας ακόμα και στον Σαρλ Ντε Γκωλ, τον οποίο είχε «πολεμήσει» με μένος ο διαβόητος πατέρας της, Ζαν Μαρίν, τον οποίο η Λεπέν έχει προ πολλού διαγράψει από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε.