Αιγιάλεια: Νομικός αγώνας να μην φύγουν 43 «ξεχασμένοι» σεισμόπληκτοι

Νομική προσφυγή ετοιμάζουν οι κάτοικοι στον οικισμό σεισμοπλήκτων «Τριάντειο» της Κουλούρας Αιγίου, που σήμερα θα συμβουλευτούν δικηγόρο για να ακυρώσουν τα εξώδικα του Δήμου Αιγιάλειας, με τα οποία προειδοποιεί 43 διαμένοντες ότι θα τους κάνει διακοπή νερού και ρεύματος αν σε 1 μήνα δεν εγκαταλείψουν τα «τσίγκινα σπίτια» τους.

Δηλώνουν πως δεν εμπιστεύ

ονται πια υποσχέσεις και ξεκαθαρίζουν ότι θα φύγουν από εκεί μόνο εφόσον πάνε σε μόνιμες δικές τους κατοικίες, έτοιμοι να καταγγείλουν επίσημα για αναλγησία την δημοτική αρχή, αλλά και να απαιτήσουν από το δημοτικό συμβούλιο να αποσυρθούν τα έγγραφα τελεσίγραφα.

Ρόλο «προστάτη» όσων έχουν απομείνει εκεί, από το 1995 μέχρι σήμερα, ανέλαβε το ΚΚΕ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αιτιολογία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου για υποχρεωτική επιστροφή των «κατοικιών» στο υπουργείο Υποδομών, διακρίνοντας δημοτική πολιτική «ατομικής ευθύνης», αφού εναποθέτει σε θύματα του σεισμού την ευθύνη που τόσα χρόνια δεν έφυγαν, αδιαφορώντας αν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν σε κανονικές κατοικίες. Κατηγορεί ακόμα τη δημοτική αρχή, πως εν μέσω πανδημίας, επιδεικνύει κοινωνική αναλγησία απέναντι σε φτωχούς πολίτες, ενώ ένα χρόνο τώρα δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς ζουν, ούτε και εξέτασε την κάθε περίπτωση  με την δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία ώστε να βοηθήσει σε μετακόμιση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αντ’ αυτού εντοπίζει συκοφαντία και πρόσχημα την παραβατικότητα ορισμένων, αλλά και την μη καθαριότητα του χώρου, ώστε ν’ απομακρυνθούν άπαντες.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ “ΠτΔ”

Αιφνιδίασε ο Δήμος Αιγιάλειας, προκειμένου να επιτύχει την εκκένωση του χώρου διαμονής σεισμοπλήκτων του 1995 στο «Τριάντειο» της Κουλούρας Αιγίου.

Λαμβάνοντας αφορμή από έγγραφο του υπουργείου Υποδομών (μέσα στο 2020) και χωρίς την παραμικρή ειδοποίηση των δικαιούχων ή και παρανόμως διαμενόντων στα τσίγκινα σπίτια επί θητείας της, η δημοτική αρχή επέλεξε να μετατρέψει σε πράξη την απραξία των προκατόχων της, που αν κι έδειχναν να θέλουν δεν ενεργήσουν αποφασιστικά και να επιβάλλουν την τάξη και την νομιμότητα στο σημείο, συντήρησαν την κατάσταση.   

Μέσω της Νομικής Υπηρεσίας ο Δήμος απέστειλε συνολικά 43 εξώδικα, λέγοντας «τέλος χρόνου» σε όλους, μη διαχωρίζοντας σεισμοπαθείς ή τυχαίους που διαμένουν εκεί, επενοικιάζοντας κάποιο κοντέινερ ή καταλαβαίνοντάς το αυθαίρετα.

> Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος υποστηρίζει στην «Π»: «Οι διαμένοντες, ό,τι κι αν λένε πως είναι, έχοντας παρέλθει η 25ετία, αν μέχρι τις 15 Απριλίου δεν φύγουν από τον καταυλισμό, να γνωρίζουν πως θα τους κοπεί το ρεύμα και το νερό που πληρώνει επί τόσα χρόνια ο δήμος. Οποια νομική ενέργεια και να κάνουν δεν πρόκειται να δικαιωθούν. Τα κοντέινερ πρέπει να επιστραφούν στο κράτος» .

Η «Π» επικοινώνησε με πολύτεκνη σεισμοπαθή για να ρωτήσει αν και από πότε υπήρχε -αν υπήρχε- ειδοποίησης εκκένωσης του οικισμού από τον δήμο και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Είχαν έρθει πέρυσι, αλλά δεν μας είπαν να φύγουμε, αλλά ότι θα μας βοηθήσουν για εργασία και κάποια χρήματα. Μόνο αυτό και τώρα  ξαφνικά πήραμε τα εξώδικα. Εδώ, πέραν κάποιων αγνώστου προέλευσης, οι σεισμόπληκτοι που μένουμε είμαστε κοντά στους 30 κι αυτό ο δήμος δείχνει να μην το λογαριάζει τώρα».

Οι κάτοικοι εκεί, υποστηρίζουν ότι η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων επιμένει μεν σε επιστροφή των κοντέινερ αλλά μόνο αυτών που δεν μένουν σεισμόπληκτοι και διατείνονται πως ο χώρος δεν ανήκει στον δήμο αλλά στο Κληροδότημα  «Τριάντη» και κουμάντο κάνει  η Μητρόπολη Πατρών.

> Ο δήμαρχος Δημ. Καλογερόπουλος δρομολογεί πάντως την εκκαθάριση, γνωρίζοντας αντιδράσεις και δυσκολίες, αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρξει νόμιμη πρόβλεψη για στέγαση σεισμοπλήκτων σε κανονικά σπίτια μέσω της Πρόνοιας, αλλά και πιθανής χρήσης του χώρου, που ανήκει σε Κληροδότημα, ως Πάρκου Αναψυχής.