Aίγιο: Αντίλογος για ΣΜΑ με “καυτά” πειστήρια του Περιβαλλοντικού Τεμένης

Ζητείται ν’ ανασταλεί η λειτουργία του ΣΜΑ, με το αιτιολογικό ότι συνεχίζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, αιτούμενος μελέτης αποκατάστασης και εξυγίανσης του ΣΜΑ που είναι ενταφιασμένοι 10.000 και πλέον τόνοι απορριμμάτων, από δεκαετίας,

ΣΜΑ

Στο θέμα της επικρατούσας κατάστασης του «Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» αλλά και της γειτονικής χωματερής «Ορφανίδη», στην Τέμενη Αιγίου, επανέρχεται ο τοπικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που απέστειλε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», μεταξύ αυτών και έγγραφα αιτήματά του προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στα οποία συνεχίζει να βλέπει «ρύπανση και διάσπαρτα σκουπίδια», κάτι που όμως η αρμόδια Υπηρεσία της ΠΔΕ – κατόπιν αυτοψίας – δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει.

Με τη λήψη φωτογραφιών (29 Μαΐου και 2 Ιουνίου) επιμένει να αποκαλεί τον ΣΜΑ «Χωματερή Τζουρά», παρότι η ανάπλαση και αναβάθμιση μεγάλου μέρους του χώρου έχει αδειοδοτηθεί στις 22 Μαρτίου – και κατά δήλωση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Ν. Καραΐσκου – ενώ ο Δήμος Αιγιάλειας έχει πάρει τα εύσημα από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκο σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο σημείο.
Η αυτοψία της ΠΔΕ έγινε στην 31 Μαΐου και δεν διαπίστωσε ρύπανση, ούτε σκουπίδια, με τον πρόεδρο του ΠΣ Τεμένης Στάθης Κολλιόπουλος να καταγγέλλει ότι ο Δήμος είχε «ρίξει ασβέστη για να μην φαίνεται η έντονη ρύπανση και οι απορροές υγρών από τα σκουπίδια», επικαλούμενοι φωτογραφικό υλικό, από τον ΣΜΑ, λίγες μέρες πριν (19/5) περιγράφοντας μια εντελώς διαφορετική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΜΑ.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αιγιάλειας:

1) Δεν έχει τσιμεντοστρώσει την επιφάνεια που είναι προς χρήση ΣΜΑ

2) Δεν έχει σαφή όρια του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως ΣΜΑ

3) Δεν χρησιμοποιεί την πρέσα για συμπίεση των απορριμμάτων

4) Έχει τοποθετήσει σε σχήμα «Π» κοντέινερ δίπλα στην ράμπα, επί του χώματος, με κενό στην μέση και εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων, πολλά σε άμεση επαφή με το έδαφος, ρυπαίνουν τον χώρο.

5) Έχουν διάσπαρτα κοντέϊνερ γεμάτα με απορρίμματα κι εκτός του τσιμεντοστρωμένου χώρου.

6) Εξακολουθούν να βρίσκονται διάσπαρτα απορρίμματα σε όλο τον χώρο.

Ο κ. Κολλιόπουλος φτάνει μάλιστα στο σημείο να ζητήσει ν’ ανασταλεί η λειτουργία του ΣΜΑ, με το αιτιολογικό ότι συνεχίζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, αιτούμενος μελέτης αποκατάστασης και εξυγίανσης του ΣΜΑ που είναι ενταφιασμένοι 10.000 και πλέον τόνοι απορριμμάτων, από δεκαετίας, αλλά και την Περιβαλλοντική Μελέτη Επιπτώσεων βάσει της οποίας εγκρίθηκε η λειτουργία του ΣΜΑ, όπως και σχεδιάγραμμα με τα σαφή όρια του χώρου.

«Ο Δήμος Αιγιάλειας συνεχίζει να τοποθετεί, στον χώρο που υπήρχε το εργοστάσιο μανιταριών «Ορφανίδη», παράνομα κλαδοδέματα και ογκώδη απορρίμματα (στρώματα κ.λπ.) παρά τις συστάσεις της Περιφέρειας (14/5) για να παραμείνει ο χώρος καθαρός. Η αναφορά της ΠΔΕ για υπολείμματα καμένων σκουπιδιών από αγρότες απαιτεί την αποστολή της κατάστασης με τα ονόματά τους για να προστατευτούμε από την χρήση προϊόντων που λιπαίνονται με καρκινογόνες ουσίες από την καύση πλαστικών στερεών (στρώματα, έπιπλα, συσκευασίες κ.λπ).

Παράλληλα, η ΠΔΕ δεν ήλεγξε αν ο Δήμος τηρεί τους όρους νόμιμης λειτουργίας του ΣΜΑ. Κανένα όρο δεν τηρεί και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον χώρο σαν χωματερή και όχι σαν νόμιμο ΣΜΑ, ρυπαίνοντας το έδαφος με τις απορροές των σκουπιδιών» τονίζει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης Αιγιαλείας Στάθης Κολλιόπουλος.