Αναστάσιος Ράλλης: Ο Κωνσταντινουπολίτης που φώτισε τις σκάλες Αγίου Νικολάου και τα Δικαστήρια – ΦΩΤΟ

Ο Αλέξανδρος Ράλλης έχει μπροστά του το ένθετο της «Π» γύρω από τα χρόνια της ενσωμάτωσης των Μικρασιατών. Φιγουράρει το όνομα του πατέρα του, Αναστασίου. Ηταν ο άνθρωπος που έφτιαξε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο και τις Σκάλες Αγίου Νικολάου

Ράλλης Ο Αν. Ράλλης και η Χαρίκλεια Μαστρόκαλλου, σύζυγος και συνεργάτης του

Μια απλή ιδιωτική ανάγκη μας φέρνει σε ένα ηλεκτρολογικό κατάστημα – σήμα κατατεθέν της περιοχής του Δημαρχείου της Πάτρας. Το μάτι μας παίζει στους τοίχους μέχρι να εξυπηρετηθούμε και προσγειώνεται σε φωτογραφίες εποχής και σε κορνιζαρισμένες ρεκλάμες. Οι απορίες μας θα λυθούν πολύ γρήγορα, από τον καταστηματάρχη.

Ράλλης

O εικονιζόμενος κύριος είναι ο πατέρας του, η κυρία είναι η μητέρα του, και το σημείο που βρισκόμαστε είναι περίπου το ίδιο. Το ηλεκτρολογικό κατάστημα του ιδρυτή Αναστασίου Ράλλη άνοιξε λίγα μέτρα πιο κάτω, έναντι του σημερινού Δημαρχείου, πριν περίπου έναν αιώνα. Να, ο Βελουχιώτης που μπαίνει στην Πάτρα με τον Π. Κανελλόπουλο, έτος 1944, είναι φωτογραφημένοι ακριβώς εκεί. Η επιχείρηση σήμερα διευθύνεται από τον Αλέξανδρο Ράλλη. Απασχολούνται και άλλα πρόσωπα της οικογένειας, όπως ο γιος του, που πήρε το όνομα του παππού. Αναστάσιος.

Aναστάσιος Ράλλης, λοιπόν. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1901, φτάνει στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές το 1928, προερχόμενος από το αμερικάνικο κολλέγιο της Πόλης, και εγκαθίσταται. Πληροφορείται ότι στην Πάτρα κατασκευάζεται δικαστικό μέγαρο. Καταθέτει προσφορά, χτυπάει τη δουλειά και την παίρνει. Η εγκατάσταση που θα τοποθετήσει, θα αντέξει μέχρι την πρόσφατη ανακαίνιση, οπότε και αντικαταστάθηκε αναγκαστικά. Οι σωληνώσεις κρατάνε ακόμα.

Ράλλης

Η ομάδα των τεχνιτών που ηλεκτροδότησε το Μέγαρο, μέρες του 1930. Ο Α. Ράλλης στο κέντρο

Η μετακίνησή του στην Πάτρα θα γίνει μόνιμη, καθώς στην δεκαετία του ’30 ανοίγουν οι δουλειές. Επόμενη εμβληματική του εργολαβία: Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στις σκάλες Αγίου Νικολάου, έτος 1936. Θα ακολουθήσει το Αρσάκειο, το 1938.
uΑναλαμβάνει επίσης τα ηλεκτρολογικά ίσως και πάνω των μισών κατοικιών στα Προσφυγικά. Η κοινωνία τον αγκαλιάζει, αλλά όχι οι τοπικοί ανταγωνιστές που βλέπουν έναν ξένο, και δη από την τουρκική επικράτεια, να μπαίνει σφήνα στις δουλειές τους.

Ηδη από το 1929 ανοίγει κατάστημα, που διατηρείται μέχρι σήμερα. Γνωρίζεται με την Χαρίκλεια Μαστρόκαλλου, μια κοπέλα πολύ νεότερή του, με αστική παιδεία, η οποία δεν θα γίνει μόνο σύζυγός του, αλλά και συνεργάτης του. Θα αποτελέσει την πρώτη αδειούχο ηλεκτρολόγο στην πόλη.

Ράλλης

Ο Α. Ράλλης με τα εργατόπουλα που τον βοήθησαν στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση στις σκάλες Αγίου Νικολάου. Δεκαετία ‘30

Θα εργαστεί με συνέπεια και σταθερότητα επί δεκαετίες. Φεύγει από τη ζωή το 1993. Τιμάται μερικά χρόνια αργότερα από τον Σύνδεσμο των Ηλεκτρολόγων. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται, με πολλή περηφάνια για τον ιδρυτή.

Στον πάγκο του βενιαμίν της οικογένειάς του, του Αλέξανδρου, είναι ανοιγμένο το ένθετο για τους μικρασιάτες της Πάτρας, που επιμελήθηκε ο Τάσος Σταθόπουλος για την εφημερίδα«Πελοπόννησος». Σε μια από τις καταχωρήσεις του αρχειακού υλικού, φιγουράρει το όνομα Αναστάσιος Ράλλης, ανάμεσα στις υπογραφές του καταστατικού της ΑΕΚ Πατρών. Στο κατάστημα έχει μπει περισσότερο οξυγόνο και οι φωτογραφίες στον τοίχο, αν και ασπρόμαυρες λάμπουν τώρα πιο πολύ.

Ράλλης