Ανώτατο όριο για τα «tips», έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα φιλοδωρήματα

Η συζήτηση για αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία προκύπτει στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας σε τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Εστίαση

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά τη ρύθμιση των φιλοδωρημάτων στους εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας. Αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη ως προς τα φιλοδωρήματα, που συχνά αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους.

Η νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να περιλαμβάνει κανόνες για την καταγραφή και τον διαμοιρασμό των φιλοδωρημάτων μεταξύ των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην εξυπηρέτηση πελατών λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Επιπλέον, η ρύθμιση θα επιδιώξει να προστατεύσει τους εργαζομένους από καταχρηστικές πρακτικές και να εγγυηθεί ότι τα φιλοδωρήματα δεν θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του εργοδότη, όπως η κάλυψη των βασικών μισθών.

Η συζήτηση για αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία προκύπτει στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας σε τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Aπαλλαγή από φόρο εισοδήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που λαμβάνουν ως φιλοδώρημα οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως τις 3.600 ευρώ συνολικά τον χρόνο ή έως τα 300 ευρώ τον μήνα. Η σχετική διάταξη θα προβλέπει επίσης ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές, αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

«Το φιλοδώρημα αποδίδεται απο τον πελάτη προς τον εργαζόμενο σαν μέρος της ευχαρίστησης του πελάτη στις υπηρεσίες που του έχει παράσχει ο εργαζόμενος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η επιχείρηση να κάνει παρακράτηση στα φιλοδωρήματα, αν γίνει έστω και κατά λάθος θα πρέπει να εγγραφεί ως πρόσθετο έσοδο της επιχείρησης αλλιώς είναι παράβαση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, κ. Γιώργος Κουράσης.

Η διασύνδεση των POS

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές πληρώνουν πλέον με κάρτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες ενσωματώνοντας και το φιλοδώρημα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των πρόσθετων αυτών αποδοχών, το οποίο προβλέπεται μεν από την υφιστάμενη νομοθεσία, παρέμενε ωστόσο ανενεργό. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι προτιμούν τα μετρητά στο χέρι και όχι το ηλεκτρονικό φιλοδώρημα.

Το ποσό από φιλοδωρήματα που υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ το χρόνο θα εξακολουθήσει να υπόκεινται κανονικά σε κρατήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό δώρων επιδομάτων και αποζημίωση απόλυσης.

 

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Ακίνητα: Αυξημένο ενδιαφέρον για Golden Visa στην Ελλάδα «πυροδοτούν» κρίση στη Μέση Ανατολή και πόλεμος στην Ουκρανία

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τη μάχη της Αχαΐας κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης – Πώς ψήφισαν ανά Δήμο

Έκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Λέσβος: Σοκάρει νέο περιστατικό βιασμού ανήλικης, πώς «λύγισε» η 14χρονη και μίλησε