Απάτες με πενταψήφια SMS και κλήσεις +44 – Πώς θα κάνετε φραγή

Πώς θα γλιτώσετε από τις τηλεφωνικές απάτες με πενταψήφια SMS και κλήσεις από 0044

Απάτες

Όλο και πληθαίνουν οι απάτες μέσω διαδικτύου αλλά και τηλεφώνου με καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις για κλήσεις που δεν έκαναν και μηνύματα που δεν εστάλησαν.

Πως την πατάμε
«Δωρεάν SMS – Βάλε το Pin 1278 στη σελίδα και επιβεβαίωσε τη συνδρομή σου – 22,80 ευρώ τον μήνα» «Διαγραφή – στείλε stop στο 54123». Τα παραπάνω αντιστοιχούν στα μηνύματα υψηλής χρέωσης που έχει λάβει στο κινητό ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών με αποτέλεσμα να πληρώνει για υπηρεσίες που ποτέ δεν επέλεξε, τουλάχιστον συνειδητά. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή απάτης μέσω πενταψήφιων χρεώσιμων sms (υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης).

Συνήθως, ο παραλήπτης ανυποψίαστος, στέλνει sms για τη διαγραφή του από την υπηρεσία και με τον τρόπο αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό επειδή χρεώνεται τόσο για την αποστολή του μηνύματος διαγραφής όσο και για νέα μηνύματα που ενδεχομένως λάβει, παρότι έχει ζητήσει το αντίθετο.Έπεσε σε τοίχο η προσπάθεια να μπει εκ των προτέρων φραγή στα μηνύματα από πενταψήφια νούμερα που επισύρουν υπέρογκες χρεώσεις για τους συχνά ανυποψίαστους καταναλωτές.

Τι προσπάθησε να κάνει η ΕΕΤΤ
Η διαβούλευση του σχεδίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που στόχο είχε τη μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών, βρήκε «απέναντι» τους παρόχους των λεγόμενων υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να παγώσει.

Εάν, υιοθετούνταν η πρόταση της ΕΕΤΤ, ο καταναλωτής θα μπορούσε να ζητήσει την άρση της εκ των προτέρων φραγής κάτι τέτοιο όμως τώρα δεν μπορεί να γίνει.

Τι μπορώ να κάνω
Οι χρήστες, καταρχάς, δεν θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε μηνύματα που τους καλούν να καταχωρίσουν ένα pin σε μία υποδεικνυόμενη σελίδα ή να διαγραφούν από μία υπηρεσία. Αν την πατήσουν και το κάνουν θα ανοίξουν την κερκόπορτα λαμβάνοντας μηνύματα από πενταψήφιους υψηλής χρέωσης. Έτσι, συνίσταται να διακόπτουν την πρόσβαση στα πενταψήφια μέσω των εφαρμογών των παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind) με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν και απευθείας.

Η μάστιγα με τις κλήσεις 0044
Χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα δέχονται καθημερινά κλήσεις από αριθμούς που ξεκινούν από +44.

Πρόκειται για κλήσεις του εξωτερικού, συγκεκριμένα από το Λονδίνο -φαινομενικά- στις οποίες απαντώντας, καλούμαστε να επενδύσουμε σε δήθεν κερδοφόρα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως σε κρυπτονομίσματα αλλά και σε εταιρείες – «φαντάσματα».

Αν σηκώσετε την κλήση πολλές φορές αρκεί για να ξεκινήσει η χρέωση ενώ άλλες φορές μιλούν μαζί σας κανονικά με αποτέλεσμα οι πολίτες που είναι πιο εύπιστοι πέφτουν στην παγίδα και να δίνουν προσωπικά στοιχεία, στα οποία και αποσκοπούν οι επιτήδειοι.

Ακολουθούν μεταφορές ποσών σε λογαριασμούς τους, τα οποία και τελικά «κάνουν φτερά».
Ακόμη, συχνά κάθε κλήση ακούγεται μόνο μία φορά και στη συνέχεια εμφανίζεται ως αναπάντητη στο τηλέφωνο του παραλήπτη. Η κλήση συνήθως γίνεται σε εργάσιμες ώρες ή τη νύχτα για να μειωθεί η πιθανότητα ο ανυποψίαστος πολίτης να απαντήσει.

Οι χρήστες βλέποντας τον αριθμό και θεωρώντας ότι είναι νόμιμη κλήση καλούν ξανά τον αριθμό με αποτέλεσμα να γίνεται υψηλή χρέωση στον λογαριασμό του, με τους δράστες να επωφελούνται οικονομικά. Όσο περισσότερο διαρκέσει η τηλεφωνική επικοινωνία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η χρέωση!

Από Αλβανία και Ουκρανία οι κλήσεις και όχι απο Βρετανία
Οι εν λόγω κλήσεις γίνονται τόσο σε κινητά όσο και σε σταθερά ιδιωτών και οι εισερχόμενες κλήσεις φαίνεται να προέρχονται από διάφορες ξένες χώρες, π.χ. Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Κύπρο.

Ειδικότερα, η έρευνα ξεκίνησε με βάση αίτημα των γερμανικών αρχών έπειτα από καταγγελία γυναίκας, η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από τηλεφωνικό κέντρο στα Τίρανα και της απέσπασαν 9.700 ευρώ, με την υπόσχεση επενδύσεων σε Bitcoin.

Από τα στοιχεία που έφτασαν στις αλβανικές διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι η Γερμανίδα υπήκοος Τζάνετ Σάφερ, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2021, είχε μεταφέρει το συνολικό ποσό των 9.700 ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας που υπέδειξε αλβανικό call center, αλλά το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ, ούτε βέβαια επενδύθηκε σε κρυπτονομίσματα. Τα χρήματα στη συνέχεια, αποσύρθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Λιθουανία.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η λύση είναι πάλι να μην σηκώνετε κλήσεις απο αριθμούς που ξεκινούν με όπως 0035, 0040, 0044 και 0049 ειδικά όταν δεν έχετε κάποιον από εξωτερικό που να σας καλεί. Παράλληλα πάλι σε συνεργασία με την πάροχο τηλεπικοινωνίας που έχετε μπορείτε να ζητήσετε φραγή από κλήσεις που ξεκινούν με τα παραπάνω νούμερα.