Απολογίες στελεχών στη δίκη της «Αχαϊκής» Τράπεζας: Εδειξαν ανώτερους και διοίκηση για δάνεια

Γενικός διευθυντής: «Ζούσαμε μια καταστροφή το 2010»

ΔΙΚΗ ΑΧΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί 6 Νοεμβρίου

Με την απολογία 20 στελεχών από όλη τη διοικητική πυραμίδα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, συνεχίστηκε χθες η δίκη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο και περίπου 30 μέλη του Συλλόγου Μεριδιούχων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να παρακολουθήσουν τις απολογίες.

Τα στελέχη της Τράπεζας αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό επίπεδο, αναφέροντας ότι ασκούσαν τα καθήκοντά τους, ενώ κάποια υιοθέτησαν το αφήγημα μελών της διοίκησης, ότι δεν δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος επαρκής χρόνος αντίδρασης, προκειμένου να καλυφθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Αχαϊκής Τράπεζας για να διασωθεί.

Αναλυτική ήταν η απολογία του τελευταίου γενικού διευθυντή της Τράπεζας Γιάννη Νικολόπουλου, ο οποίος περιγράφοντας το οικονομικό περιβάλλον της εποχής, έκανε λόγο για στάση πληρωμών από πάμπολλους δανειολήπτες από τα τέλη του 2009 και μετά, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες. Οπως είπε, ανέλαβε γενικός διευθυντής για να εξαντλήσει κάθε μέσο και να σώσει την κατάσταση. «Ζούσαμε μια καταστροφή το 2010. Δεν υπήρχε επιχείρηση που να εξυπηρετεί τις οφειλές της παντού. Οι τράπεζες έπρεπε να διασφαλίσουν τις χορηγήσεις τους και η οδηγία που είχαμε ήταν να κάνουμε όπου μπορούμε ρυθμίσεις με εξασφαλίσεις, περιμένοντας να γυρίσει η αγορά» κατέθεσε ο κ. Νικολόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό δικαιολόγησε πλήρως αναχρηματοδοτήσεις και διευκολύνσεις που έγιναν σε γνωστούς επιχειρηματίες της Αχαΐας, ακόμα και σε μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, ισχυριζόμενος ότι είχαν πλήρη κάλυψη εγγυήσεων και εξασφαλίσεις.

Για την υπόθεση χορήγησης μεριδίων σε υπαλλήλους μέσω δανεισμού, το διευθυντικό στέλεχος προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή την πρακτική με το αφήγημα, πως το έκαναν όλες οι τράπεζες στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημειώνεται πως, οι αδιάθετες μερίδες της Αχαϊκής διανέμονταν σε υπαλλήλους μέσω δανεισμού, οι οποίες στη συνέχεια ρευστοποιούνταν εάν προέκυπταν νέοι μεριδιούχοι ή ζήτηση για επιπλέον μερίδες από τους υφιστάμενους μεριδιούχους. Αυτή η πρακτική, εντοπίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2009 και ζητήθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της Αχαϊκής να σταματήσει άμεσα, γιατί αλλοίωνε την εικόνα της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο κ. Νικολόπουλος έκρινε πως η πρακτική αυτή δεν προκάλεσε ζημιά στην Τράπεζα, ωστόσο, παραδέχθηκε πως όταν η αξία αυτών των μεριδίων αφαιρέθηκε από τα κεφάλαια, κατέβηκε αμέσως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας. Επικαλέστηκε το πόρισμα της ΤτΕ ότι είχαν γίνει σημαντικά βήματα για την εξυγίανση της Τράπεζας και ότι είχε μπει σε καλό δρόμο. Μάλιστα, εκτίμησε πως η Αχαϊκή εάν είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια, θα είχε διασωθεί την τελευταία στιγμή.

Πρώτος στο δικαστήριο απολογήθηκε ο επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνου, ο οποίος ρωτήθηκε για χορηγήσεις σε μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, δείχνοντας προς την πλευρά ανώτερων κλιμακίων για τις αποφάσεις.
Είπε πως τα τελευταία χρόνια εγκρίνονταν κυρίως αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις και δάνεια που καλύπτονταν από εγγυήσεις του δημοσίου ή από εμπράγματες εξασφαλίσεις (μερίδια, προσημειώσεις ακινήτων κ.ά.).

«Το πόρισμα της Deloitte έδειξε μη τήρηση των κανόνων» αντέτεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με τον απολογούμενο να εμμένει πως για κάθε δάνειο υπήρχε κάλυψη. «Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε κάνει υπομονή για μερικούς μήνες, η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Δεν δόθηκε χρόνος για να αποδώσουν αυτά τα μέτρα» κατέληξε ο κατηγορούμενος. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο είπε: «Με ξένισε το κατηγορητήριο. Χάσαμε τα πάντα και κουβαλάμε τη ρετσινιά», λόγω της κατηγορίας της απιστίας που τον βαρύνει.

Ακολούθησαν οι απολογίες διευθυντών και άλλων στελεχών από τα καταστήματα Πατρών, Αιγίου, Κάτω Αχαΐας, Πύργου και Ζακύνθου, που ρωτήθηκαν για το πώς εγκρίθηκαν δάνεια σε μέλη της διοίκησης, δείχνοντας και αυτοί προς ανώτερα κλιμάκια ή και στο ίδιο το διοικητικό συμβούλιο.

Το δικαστήριο επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της απόκτησης από υπαλλήλους μεριδίων της Τράπεζας μέσω δανεισμού. Οπως ειπώθηκε, ήταν πολιτική της διοίκησης και όχι δική τους επιλογή, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως υπήρχε εντολή.

«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή με αυτή την υπόθεση. Επί της ουσίας και εμείς χαμένοι είμαστε» είπε ο διευθυντής του καταστήματος Κάτω Αχαΐας. «Και δεν μπορούσατε να αρνηθείτε;» ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μη δεχθώ. Ηταν απόλυτο» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του καταστήματος Αιγίου. «Κάναμε τη δουλειά μας, δεν θέλαμε να βλάψουμε την Τράπεζα» συμπλήρωσε ο διευθυντής του καταστήματος Ζακύνθου, που έκανε λόγο για πάγια πρακτική. «Δεν είχα λόγους να το κάνω (σ.σ. να πάρει μερίδες της Τράπεζας με δάνειο), δεν παίζω Χρηματιστήριο. Συναίνεσα να πάρω μερικές μερίδες με ανάλογο δανεισμό, χωρίς να έχω ενημέρωση ή να γνωρίζω ότι ήταν παράτυπο» συμπλήρωσε.

Στο ακροατήριο ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Αθανάσιος Μπέλας, ο οποίος μετά τη διακοπή της δίκης για τις 6 Νοεμβρίου, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι τεχνοκράτες με τις απολογίες τους ήταν ανειλικρινείς προς το δικαστήριο αναφορικά με την υπόθεση των μεριδίων, η ρευστοποίηση των οποίων θα έπρεπε να εγγράφεται ως ζημιά στον ισολογισμό. Οπως είπε, είναι ξεκάθαρη υπόθεση διπλής μόχλευσης που δεν επιτρέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε αναληθή τη σύγκριση με ανάλογες πρακτικές των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μέσω του οποίου γίνονται αυτές οι συναλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Η «Κασσάνδρα» προ των πυλών, ποιες περιοχές θα επηρεάσει, η πρόγνωση για σήμερα

Χαλάνδρι: Ξήλωσαν ΑΤΜ από σουπερμάρκετ, ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Ξυλοδαρμός 14χρονης Γλυφάδα: Με όπλο και full face ανήλικη δράστιδα ΦΩΤΟ

Πάτρα: Βαρύς «πέλεκυς» για διακινητές ναρκωτικών, με κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας!

Σουβλάκι: Το fast που έγινε «γκουρμέ» – Οι τιμές για καλαμάκι και πιτόγυρο στην Πάτρα, πού θα φτάσουν

Ενας Αιγύπτιος στην Πάτρα με μηνύματα, η εμπειρίας ζωής επιχειρηματία στην «Π»

Πάτρα: Απόκοσμη εικόνα στην Πλαζ -Αυτόπτης μάρτυρας της βύθισης της παραλίας στην «Π» ΦΩΤΟ

Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από τον Λίβανο: Στην Βηρυτό το πρώτο C-130