Αποστολή pelop.gr – Τέμπη: Η Πατρινή φοιτήτρια στην Αμερική που συγκινεί στη δυστυχία της χώρας της

Στο σημείο «μηδέν» στα Τέμπη διακρίναμε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και δύο ιερείς. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για συγγενείς θυμάτων ή αγνοουμένων, αλλοί είπαν ότι «ήρθαν να ευλογήσουν έναν καταραμένο χώρο».

Τέμπη

Τον Κώστα Αγοραστό δεν τον προλάβαμε στο σημείο «μηδέν» στα Τέμπη, εκεί όπου αργά το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκαν τα δύο τρένα, σκορπώντας παντού τον θάνατο και την οδύνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας και όπως μας μετέφεραν χαρακτηριστικά οι διασώστες και δημοσιογράφοι από τη Λάρισα, ήταν συντετριμμένος. Μάλιστα, τον άκουγαν να λέει συνεχώς τις λέξεις: «Φρίκη! Φρίκη!» και το συγκλονιστικό: «Ο χώρος γέμισε πτώματα! Πατάμε πάνω σε πτώματα! Παντού πτώματα! Τραγωδία!».

«Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΩΝ»

Μεταφέρουμε αυτούσια τη συζήτηση Λαρισαίων όπως ακριβώς την ακούσαμε σε γνωστό κατάστημα εστίασης ακριβώς έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. «Ενα τρίγωνο του διαβόλου σχηματίζεται στα Τέμπη», έλεγαν και ξαναέλεγαν. «Πρώτα η τραγωδία με τους μαθητές του 2003. Μετά το δυστύχημα με τους νεαρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ. Και τώρα η σύγκρουση των τρένων. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν και στα τρία δυστυχήματα νέα παιδιά. Λες και χόρευε ο διάβολος σε αυτά τα μέρη και ήθελε το αίμα νέων ανθρώπων».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ

Αποστολή pelop.gr στα Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία – Από το Καρναβάλι της Πάτρας στο μοιραίο βαγόνι – ΦΩΤΟ

Τον γύρο της Ελλάδας έκαναν οι δηλώσεις που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο 18χρονος φοιτητής Αγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος επέβαινε στο βαγόνι Νο 6 της μοιραίας αμαξοστοιχίας και κατάφερε μαζί με φίλο του και τους διασώστες να βγάλουν από το τρένο 16 άτομα. «Είδα φριχτά πράγματα μέσα στα βαγόνια Νο 3 και Νο 4. Ηταν δυστυχώς πολλά νέα παιδιά μέσα. Πολλά από αυτά είχαν βρεθεί σαν κι εμένα το Σαββατοκύριακο στο Πατρινό Καρναβάλι», έλεγε και ξαναέλεγε ο νεαρός σπουδαστής, ο οποίος επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Δεν επιτρεπόταν η είσοδος στις κάμερες

Τα μέτρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ήταν (κι εξακολουθούν να παραμένουν) δρακόντεια, με τους ελέγχους στις εισόδους της εγκατάστασης να είναι αυστηροί. Παράλληλα, προχθές δεν επιτρεπόταν η είσοδος στους δημοσιογράφους, οι οποίοι έστηναν τα συνεργεία τους κι έδιναν τις ανταποκρίσεις τους ακριβώς εξω από την κεντρική πύλη.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σας μεταφέρουμε κι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από τη μάχη των γιατρών. Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος ήταν ένας από τους πρώτους που κλήθηκαν εσπευσμένα τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο εκ των Τρικάλων καταγόμενος νευροχειρουργός ρίχτηκε, μαζί με τους συναδέλφους του, στη μάχη της παροχής ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες που κατέφταναν κατά κύματα από τα Τέμπη. Ο ίδιος ήταν συγκλονισμένος από όλα όσα εκτυλίσσονταν κι αργά το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ προσπαθούσε να πάρει μια ανάσα από την τιτάνια προσπάθεια να σώσει ανθρώπινες ζωές – κι έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ένα 24ωρο άυπνος και στο καθήκον! – σχολίαζε με αιχμηρό τρόπο τη «βαθιά οδύνη» που πολλοί εξέφραζαν μέσω social media και δηλώσεων. «Ο πραγματικά συγκλονισμένος συνοφρυώνεται και σιωπά. Κι εάν είσαι συγκλονισμένος, τότε οι μαχητές Υγείας, οι οποίοι από νωρίς τη νύχτα και για πολλές ώρες, με αυταπάρνηση προσφέρουν τη βοήθειά τους και αντικρίζουν διά ζώσης τον θάνατο και το βλέμμα των συγγενών, τι είναι;», αναρωτήθηκε με νόημα ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής του ΕΣΥ.

ΕΥΑΝΘΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΛΕΣΗ Στήριξη και από το Ντελαγουέρ!

Πόσο απέχει το σημείο «μηδέν» στα Τέμπη, εκεί όπου συγκρούστηκαν προχθές τα δύο τρένα με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, από το Ντελαγουέρ των ΗΠΑ; Η απάντηση είναι δύο ηπείρους κι έναν ωκεανό!

Κι όμως, παρά τη μεγάλη απόσταση, οι δύο κόσμοι ήρθαν κοντά με αφορμή την τραγωδία έξω από τη Λάρισα. Την αποκάλυψη, μάλιστα, μας έκανε η Πατρινή Ευανθία-Μαρία Κουρλέση, η οποία σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Ντελαγουέρ στο Γουίλμινγκτον, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της αλληλεγγύης και της αγάπης των Αμερικανών για την Ελλάδα.

Η 19χρονη φοιτήτρια στη σχολή Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας ενημερώθηκε προχθές, πριν καλά-καλά περάσουν 24 ώρες από το δυστύχημα, ότι στο Πανεπιστήμιο που φοιτεί ξεκίνησε να λειτουργεί γραφείο για τη στήριξη τόσο των θυμάτων της τραγωδίας, όσο και των Ελλήνων φοιτητών συνολικά. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται αυτόματα με τρεις λέξεις: Συγκίνηση, ευαισθησία και οργάνωση. «Κι αποτελεί επίσης ένα καλό παράδειγμα», πρόσθεσε η οικογένεια της πατρινής σπουδάστριας, «για το πώς πρέπει να λειτουργεί και η χώρα μας».

Είναι λογικό, μάλιστα τόσο η ίδια η Ευανθία-Μαρία Κουρλέση, όσο και οι συμπατριώτες της φοιτητές να αναρωτιούνται: «Ποιο αντίστοιχο γραφείο υπάρχει στην Ελλάδα για να στηρίζει και οικονομικά και ψυχολογικά φοιτητές σε περίπτωση που είχαν συγγενείς στο μοιραίο δρομολόγιο;». Να σημειωθεί ότι η 19χρονη φοιτήτρια, η οποια είναι απόφοιτος του Λυκείου Δεμενίκων, σπουδάζει στο δεύτερο έτος και κάνει, παράλληλα, την πρακτική της στο γραφείο του Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τομ Κάρπερ.

Η Εύα Κουρλέση σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: «Είχαμε πάντα καθυστέρηση!»

Επιστρέφοντας από τα Τέμπη συνομιλήσαμε με πολιτογραφημένη τα τελευταία χρόνια Πατρινιά, η οποία λόγω της καταγωγής της από την Κομοτηνή χρησιμοποιούσε πολύ συχνά την περίοδο των σπουδών της τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ανθρωπος του αθλητισμού η ίδια, παρότι θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της σε ένδειξη πένθους για τα δεκάδες θύματα της τραγωδίας όπως μας εξήγησε, μας έδωσε πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες για το πώς υπολειτουργούσε η συγκεκριμένη γραμμή, ενώ προχώρησε και σε βαριές καταγγελίες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: «Εγώ έπαιρνα το τρένο γιατί με βόλευε το νυχτερινό δρομολόγιο από Αθήνα. Ξεκινούσε στις 12 το βράδυ κι έφτανε στη Θεσσαλονίκη στις 6 το πρωί. Γενικά όλοι γνωρίζαμε ότι τα τρένα που χρησιμοποιούνταν ήταν πολύ παλιά κι όχι σε καλή κατάσταση. Είχαμε σχεδόν πάντα καθυστέρηση για διάφορους λόγους. Είτε λόγω κάποιας βλάβης για την οποία δεν μαθαίναμε ποτέ κάτι συγκεκριμένο και απλά περιμέναμε πως θα επιδιορθωθεί είτε επειδή περιμέναμε κάποιο άλλο τραίνο να έρθει στο συγκεκριμένο σταθμό. Η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη μεν, όμως δεν είχε συμβεί ποτέ αυτό το κακό».

Πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά κανάλια βρέθηκαν στο σημείο «μηδέν» στα Τέμπη. Συγκεκριμένα είδαμε συναδέλφους από την Αλβανία, την Ιταλία, αλλά και από το Euronews.
* Ανάμεσα στις ιστορίες που συγκλονίζουν τη Λάρισα και το πανελλήνιο από την τραγωδία στα Τέμπη είναι κι εκείνη νεαρού ζευγαριού που χωρίστηκε μερικά λεπτά πριν από τη σύγκρουση των τρένων, με τον άνδρα να γλυτώνει το μοιραίο και τη σύντροφό του να είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους.
* Τσουχτερό ήταν το κρύο το βράδυ της Τετάρτης στο σημείο «μηδέν» και γι’ αυτό είχαν στηθεί στον χώρο σκηνές για στρατό, αστυνομία και διασώστες.
* Λόγω της συμμετοχής της ΑΜΚΕ «Palyanytsya» στο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση, η διαδήλωση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Πάτρας, μεταφέρθηκε για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για το Σάββατο 11/3 στη 1μ.μ. στην πλατεία Ολγας.