Αρχίζουν τα έργα έλευσης του φυσικού αερίου – Μέσω της Οβρυάς στην Πάτρα οι πρώτοι αγωγοί – Εντός του 2024 με διπλές συνδέσεις στη ΒΙΠΕ
Καθοριστική σύσκεψη, με στελέχη της Δημόσιας Εταιρείας Διανομής Αερίου έγινε στην Περιφέρεια. Διαπιστώθηκε η καλή προετοιμασία του έργου, με αυτό να ξεκινά τον Δεκέμβριο. Η όδευση του αγωγού για τις εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή βάσει νέας στρατηγικής. Βυτιοφόρα LNG θα τροφοδοτούν τα δίκτυα διανομής σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.
Σύσκεψη με στελέχη του ΔΕΔΑ για την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής των αστικών δικτύων φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο, είχαν χθες ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η προετοιμασία του έργου εξελίσσεται ομαλά και εντός του 2024 θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών και την Πάτρα, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Ζαΐμης.
Τα στελέχη του ΔΕΔΑ ενημέρωσαν την περιφερειακή αρχή για την προετοιμασία των εργασιών που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα από την περιοχή των Προσφυγικών, καθώς ο αγωγός θα φτάσει στην Πάτρα μέσω Οβρυάς, Δεμενίκων και Γλαύκου. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η όδευση του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Μάλιστα, τα στελέχη του ΔΕΔΑ ανέφεραν στην περιφερειακή αρχή ότι η εταιρεία προσδίδει στρατηγική σημασία στο δίκτυο της Πάτρας και για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο αριθμός των δεξαμενών από 2 σε 4 στη βάση επαναεριοποίησης της ΒΙΠΕ.
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται εκεί σε υγροποιημένη μορφή με ειδικά βυτιοφόρα του ΔΕΣΦΑ από τη Ρεβυθούσα. Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου έγινε και η αποβίβαση του πρώτου βυτιοφόρου μεταφοράς LNG στο Πέραμα Μεγάρων για τη δοκιμή εμπορικής λειτουργίας της Υπηρεσίας Φόρτωσης Φορτηγών LNG (LNG truck loading).
Η μεταφορά LNG μέσω ειδικά σχεδιασμένων βυτιοφόρων καθιστά δυνατή την τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών, σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων φυσικού αερίου, καθώς και την τροφοδοσία περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, με βυτιοφόρα LNG σχεδιάζεται να τροφοδοτούνται τα δίκτυα διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΔΕΔΑ επισκέφθηκαν και τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, για να τον ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και, όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», το κλίμα ήταν θετικό από την πλευρά της δημοτικής αρχής και, στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται ένας δίαυλος συνεργασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν παράλληλα και άλλα έργα (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, οπτικές ίνες) στις περιοχές όπου θα γίνουν εκσκαφές για το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 5.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα στην Πάτρα. Οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 18 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2025. Κατασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το 2025 για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για συνδέσεις.
Η ΔΕΔΑ διαχειρίζεται σήμερα 967,4 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και διένειμε περίπου 232 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022. Μέσω αυτής της επένδυσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Πάτρα θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ένα οικονομικό, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που θα τους οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Επιπλέον, το νέο δίκτυο σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο.
Αυτές οι υποδομές κομβικής σημασίας θα συνεισφέρουν ώστε η Δυτική Ελλάδα να προωθήσει και να αναπτύξει την τοπική οικονομία και αγορά εργασίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News