Αρης Σισσούρας: Εβαλε τα θεμέλια του ΕΣΥ – Σήμερα η κηδεία του

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν από τους «αρχιτέκτονες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του ΕΣΥ.

Σισσούρας

Αν και εργάστηκε επί σειρά ετών για τη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και εκ των σχεδιαστών των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ, Αρης Σισσούρας, απεβίωσε χωρίς τελικά να δει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» που μας είχε παραχωρήσει με αφορμή το βιβλίο του «Τα Μετέωρα Βήματα του ΕΣΥ», είχε αποδώσει στην πολιτική ατολμία, των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και στα συμφέροντα των γιατρών τη μετέωρη πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ιστορικά ο Αρης Σισσούρας ήταν στην πρώτη ομάδα που σχεδίασε το ΕΣΥ με ιθύνοντα νου τον Παρασκευά Αυγερινό. «Το ΕΣΥ (θεσμοθετήθηκε το 1983) ποτέ δεν συγκροτήθηκε. Διέγραψε μια μετέωρη πορεία μεταξύ μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ιατρικής υποστήριξης, από τη μια, και θεσμικής ανεπάρκειας, χαμηλών αποδόσεων και μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών από τις υπηρεσίες, από την άλλη» μας είχε επισημάνει αναλύοντας ακολούθως τους παράγοντες που εμπόδισαν να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα.

«Ο πρώτος παράγοντας είναι ο πολιτικός. Ποτέ δεν επικράτησε αυτό που λέμε, κλασσικά, πολιτική βούληση. Κι αυτό το καταγράψαμε όχι μόνον από τις συντηρητικές παρατάξεις που επιχείρησαν δύο φορές να κάνουν αλλαγές, αλλά και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που έβαζε τις βασικές αρχές αλλά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε σε πολιτική βάση ώστε να εφαρμόσει τα νέα δεδομένα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι ομάδες συμφερόντων και πίεσης και οι ομάδες γιατρών που πάντα παρενέβαιναν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους». Ο ίδιος επίσης τόνιζε ότι οι γιατροί στήριξαν το σύστημα αλλά το σύστημα ποτέ δεν στήριξε τους γιατρούς αποζημιώνοντας τους όσο θα έπρεπε.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Αρης Σισσούρας σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρησιακή Ερευνα στα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ όπου έλαβε το διδακτορικό του τίτλο. Δίδαξε Επιχειρησιακή Ερευνα και Μάνατζμεντ στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ως μέλος ΔΕΠ την πενταετία 1970-1975. Οι έρευνές του εστιάστηκαν στον τομέα σχεδιασμού και μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας.

Το 1975 εκλέχτηκε Καθηγητής Επιχειρησιακής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2009). Οργάνωσε τη Μονάδα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βασικές μελέτες σχεδιασμού και ανάλυσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Ηταν από τους «αρχιτέκτονες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του ΕΣΥ (1981-1982).

Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1981-1984) και σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, ως αναλυτής και μέλος επιτροπών και ομάδων σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1994-2004). Εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), όπου υπηρέτησε από το 1994 έως το 2000.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Η εξόδιος ακολουθία του Αρη Σισσούρα θα γίνει σήμερα στις 11.00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά του σε μια κίνηση αναγνώρισης του έργου του εκλιπόντος, επιθυμεί, αντί στεφάνων, να συγκεντρωθούν χρήματα για υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στις Επιστήμες Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αριθμός λογαριασμού EUROBANK : GR4102606040000740200208370.