Μπαίνει τάξη στα «Σχέδια Πόλης», οι αλλαγές στην Αχαΐα

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν την έκταση μίας ή περισσοτέρων δημοτικών ενοτήτων ενός δήμου, με τα οποία επιχειρείται να μπει τάξη στο καθεστώς πολεοδομικής αναρχίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΤΡΑ

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση και την πολεοδομική αναρχία, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς μέχρι το 2028 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα, με μια επένδυση που θα φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν την έκταση μίας ή περισσοτέρων δημοτικών ενοτήτων ενός δήμου, με τα οποία επιχειρείται να μπει τάξη στο καθεστώς πολεοδομικής αναρχίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Πρακτικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση από συστάσεως του ελληνικού κράτους, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα «εθνικό στοίχημα», που Πολιτεία, τεχνικός κόσμος και πολίτες καλούνται να φέρουν σε πέρας, όλοι μαζί.

Το πρόγραμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Σε επίπεδο Αχαΐας έχει ανατεθεί σε αναδόχους η σύνταξη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων Αιγίου, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.

Ο Δήμος Πατρέων, επιδεικνύει ενδιαφέρον τώρα και βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπου ένταξης, προκειμένου να διευρύνει και να τροποποιήσει το σχέδιο πόλης σε όλη την έκτασή του.

Ο Δήμος Αιγιάλειας είναι ανάμεσα στους Δήμους, που αιτήθηκαν χρηματοδότηση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Μάλιστα, τη μελέτη έχει αναλάβει η μεγαλύτερη και αρτιότερα στελεχωμένη μελετητική εταιρεία στην Ελλάδα «Σαμαράς & Συνεργάτες AE–Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρείται απαραίτητη, ώστε να περιοριστεί το σημερινό χάος, καθώς μέσω αυτών θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι δρόμοι, τα προβλήματα με τους κατολισθήσιμους οικισμούς κ.ά.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει ανάδοχο για το δικό του τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Βαρύτητα δίνεται στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου, καθώς και των διαθέσιμων φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, καθώς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ο Δήμος Ερυμάνθου, έχει ως κύριο αντικείμενο της μελέτης τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, βάσει του οποίου θα καθοριστεί το πρότυπο της χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, καθώς και τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πρόληψης και διαχείρισης των σχετικών κινδύνων.

Σκυλακάκης: Τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Κάνουμε αυτήν τη στιγμή 700 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη από την αρχή του ελληνικού κράτους, όπου βάζουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού. Σε αυτά θα προβλέπεται πού μπορείς να χτίσεις και τι». Για να συμπληρώσει: «Μέχρι να συμβεί αυτό ήρθε το ΣτΕ και έβγαλε κάποιους τρόπους εκτός σχεδίου αντισυνταγματικούς, κατά κύριο λόγο τα τυφλά οικόπεδα, και πάνω σε αυτό νομοθετούμε, κάνοντας μερικές πρόσθετες παρεμβάσεις. Από κει και πέρα, θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχει πιο πολλά ακίνητα να χτίσει κανείς μέσα σε έναν οικισμό παρά έξω, διότι το δεύτερο έχει πρόσθετη επιβάρυνση στο κοινωνικό σύνολο. Φωνάζουμε επί δεκαετίες για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά δεν φωνάζουμε αρκετά για το ότι δεν προχώρησαν επί δεκαετίες τα πολεοδομικά σχέδια. Εκεί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε τη διαθέσιμη γη εντός των οικισμών, ώστε να γίνει πιο φθηνή και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Τογιοπούλου: Αναθεώρηση και επεκτάσεις

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Πατρέων Τασία Τογιοπούλου είπε στην «Πελοπόννησο» ότι ο Δήμος δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο πρόγραμμα των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ωστόσο, σκοπεύει να το επιχειρήσει. Την ερχόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί για τον σκοπό αυτό σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, με διπλό στόχο: Τη διεύρυνση του Σχεδίου Πόλης σε όλο το εύρος του Δήμου Πατρέων και την τροποποίηση σε περιοχές όπου παρατηρούνται ελλείψεις ή συγκρούσεις μεταξύ χρήσεων γης. Η κ. Τογιοπούλου ανέφερε για παράδειγμα ότι στα Ζαρουχλέικα παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για επιχειρηματικές δραστηριότητες, που όμως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το σημερινό καθεστώς αμιγούς κατοικίας. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες με τις αναθεωρήσεις των πολεοδομικών σχεδίων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων που θα επιχειρηθεί να ενταχθούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Χριστόπουλος: «Θα επιλυθούν αστοχίες ετών για ασφαλή ανάπτυξη»

Ο αντδήμαρχος Αιγιάλειας Βασίλης Χριστόπουλος, δηλώνει πως το «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο» έχει ως στόχο την πολεοδομική ανασυγκρότηση του σε όλο το εύρος του Δήμου,αφού θα λύσει προβλήματα και αστοχίες ετών και θα διασφαλίσει ασφαλή ανάπτυξη, καθότι πρώτο δεδομένο να επενδύσει κάποιος είναι
η χρήσης γης και τα πολεοδομικά μεγέθη «Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, παραπάνω από 24 μήνες, που έχει στόχο το ΤΕΕ, αλλά και η συνεργασία όλων, ειδικά του Συλλόγου Μηχανικών. Για μένα είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη και το σπουδαιότερο επίτευγμα της δημοτικής μας αρχής».
Το ΤΠΣ περιλαμβάνει και Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας καθώς και Μελέτη Προσωρινής Οριοθέτησης Υδατορεμάτων.
Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνεται, εκτός των άλλων η αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής, η πολεοδομική οργάνωση παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η κυκλοφοριακή οργάνωση, η καταγραφή χώρων πρασίνου, υδάτινων διαδρομών και η αναγνώριση δικτύου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.
Στην δεύτερη ενότητα περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, η προσωρινή οριοθέτηση υφιστάμενων υδατορεμάτων εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών, μέσω Τοπογραφικής Αποτύπωσης και Ειδικής Υδραυλικής Μελέτης, όπως και Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, σχεδιασμός οικιστικών υποδοχέων παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Η σύμβαση για το ΤΠΣ αφορά στα όρια των ΔΕ Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινεού, Συμπολιτείας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.856.194 ευρώ.