COP27: Οι αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή – Αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία
Πώς θα καλύπτονται οι «απώλειες και οι ζημίες» των χωρών που είναι πιο «ευάλωτες» στην κλιματική αλλαγή.
Σε συμφωνία έφτασαν τα μέρη της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ύστερα από την εικοστή έβδομη διάσκεψή τους στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και την παράταση αυτής για δύο 24ωρα.
Ο Σαμέχ Σούκρι επιβεβαίωσε πως το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας εγκρίνεται συναινετικά, συμπεριλαμβάνοντας αποφάσεις για το πώς θα καλύπτονται ζημίες και απώλειες για εκείνες τις χώρες που κρίνονται ως πιο «ευάλωτες» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Στη συμφωνία ορίστηκε η δημιουργία ενός ταμείου ειδικού σκοπού, με στόχο την κάλυψη αυτών των χωρών, ένα ζήτημα που χαρακτηρίστηκε ως μάλλον δύσκολο, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις, αλλά ικανοποιώντας τις φτωχότερες χώρες. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως «την άμεση ανάγκη για νέους, επιπλέον, προβλέψιμους και επαρκείς οικονομικούς πόρους προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις, “οικονομικές και μη”».
«Δεν ήταν εύκολο, αλλά τελικά εκπληρώσαμε την αποστολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της COP27, o Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.
Στην τελική ανακοίνωση της COP27 αναφέρεται πως είναι απαραίτητη η γρήγορη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς όμως να ορίζεται κάποιος νέος στόχος, συγκριτικά με την περασμένη COP που είχε πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη.
«Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές τώρα και αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο αυτή η COP δεν απάντησε», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε γενικότερο πλαίσιο, φαίνεται πως η ΕΕ δήλωσε μάλλον απογοητευμένη από την εν λόγω ρευστότητα, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε τη σκέψη πως πρέπει μέσα σε αυτή τη δεκαετία να γίνει κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλιώς θα είναι πολύ αργά.
«Αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα επαρκές βήμα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Δεν προβλέπει αρκετές επιπλέον προσπάθειες από τους βασικούς ρυπαντές προκειμένου να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών», ανέφερε ο ίδιος.
Αντιδράσεις από Γερμανία και Γαλλία
Αντιδράσεις στις αποφάσεις αυτές εκφράστηκαν από πλευρές Γερμανίας και Γαλλίας, αλλά και Πακιστάν, όσον αφορά στη δημιουργία του ταμείου ειδικού σκοπού για τις πιο ευάλωτες χώρες.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο στο θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης», ανέφερε μέσω Twitter η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας όμως, πως ο κόσμος «χάνει πολύτιμο χρόνο στην πορεία του προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου» λόγω απουσίας φιλοδοξίας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Αν και η συμφωνία της COP27 δεν στέκεται στο ύψος των φιλοδοξιών που είχαν η Γαλλία και η ΕΕ, διαφυλάσσει τα βασικά: υπενθυμίζει τον στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου και καλεί τις χώρες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες ήδη από το 2023», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ- Ρινασέ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News