Δήμητρα Παπαδήμα στην «Π»: «Είμαι κι εγώ αγρίμι»!

Η γνωστή ηθοποιός ενσαρκώνει την Μαρίκα Κοτοπούλη στο «Πάνθεον» και μιλάει στην «Π»

Δήμητρα

Μια παράσταση που σπαράζει μέσα από την χαραμάδα της αλήθειας και κλυδωνίζεται από την τρικυμία της ανθρώπινης απόγνωσης στα ταραγμένα νερά του πάθους, είναι το «Αγρίμι» της Δήμητρας Παπαδήμα, που ανεβαίνει και στην Πάτρα το προσεχές Σάββατο (ώρα 21:00 – «Πάνθεον»)

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα, «τσαλακώνει» ενσυνείδητα την εγγενή ομορφιά της, κρατώντας όμως ακέραια τη γοητεία της ερμηνείας της, καθώς βυθομετρά το απύθμενο πηγάδι της εσωτερικής μοναξιάς της ηρωίδας Μαρίκας Κοτοπούλη. Ολα αυτά, μετατρέπονται σε αδήριτη θεατρική συνθήκη, για να καταφέρει να υπηρετήσει συνταρακτικά έναν ρόλο, που η ίδια «γέννησε» με τη γραφίδα της, καταφέρνοντας έτσι να κολυμπάει σε φουσκωμένο ποτάμι, αντίστροφα από την ορμή της ροής του…

Η Δήμητρα Παπαδήμα, που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον διακεκριμένο Γιάννη Μποσταντζόγλου, εξομολογήθηκε στην «Π». Για όλα: «Θα μπορούσα να είχα θέατρα και τηλεοπτικούς σταθμούς, αν ήθελα. Ομως, δεν ήθελα ποτέ να αγοραστώ…», «Βίωσα και εγώ εκμετάλλευση από την οικογένειά μου», «Είμαι ένας μοναχικός άνθρωπος», «Μου έχουν ζητήσει ανταλλάγματα, γι’ αυτό έχω μείνει πολλές φορές χωρίς δουλειά…» Είναι μερικές μόνο από τις ατάκες της, που θα συζητηθούν…

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

«Θα δούμε τη μεγάλη τραγωδό Μαρίκα Κοτοπούλη, που θα ερμηνεύσει στη σκηνή τη ζωή της, ως τραγωδία σε τρεις πράξεις. Εχω εστιάσει στις 23 μέρες, που η κοινωνία, ο περίγυρος και το πολιτικό σύστημα, της έκρυβαν τη δολοφονία του Δραγούμη. Με συγκλόνισε αυτό το γεγονός. Πιάστηκα από αυτό και έφτιαξα πάνω στη σκηνή. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανένας ιδιαίτερα. Ξέρουμε για τη Μαρίκα Κοτοπούλη ότι ήταν μια φοβερή θεατρίνα μια σπουδαία ηθοποιός, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την προσωπικότητά της. Οπότε αφού ενσάρκωσα παλαιότερα την Πηνελόπη Δέλτα, είπα να ασχοληθώ με την Κοτοπούλη, σαν θεατρίνα, σαν γυναίκα ερωτευμένη, σαν ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι με πολλά μέσα της απωθημένα και οργή, να τα βάλει με ένα ολόκληρο σύστημα.

Δήμητρα

«ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»

«Η παράσταση αυτή για μένα είναι μία φωνή διαμαρτυρίας! Υψώνω τη φωνή, σε όλο αυτό που ζούμε! Αυτό το στημένο παιχνίδι και μάλιστα λέει σε κάποια στιγμή η Κοτοπούλη στο έργο: ‘‘Ελάτε, ό,τι και να έχει πάθει η Μαρίκα, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή. Και ελάτε να απολαύσετε, το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης’’. Γιατί μιλάμε για γελοίο. Αυτό το παραμύθιασμα, αυτή η πλύση εγκεφάλου, που υπήρχε και θα υπάρχει…».

«ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

«Εγώ προσωπικά ξέρω ότι είμαι αυτό ακριβώς. Το ‘‘αγρίμι’’ που έλεγε ο Δραγούμης. Ετσι με αντιμετωπίζουν και μένα, σαν αγρίμι! Αγριεύει κάποιος, όταν μεγαλώνει μόνος του. Η Κοτοπούλη μεγάλωσε μόνη της και εγώ στην ουσία παιδεύτηκα πάρα πολύ με όλα και βρήκα μεγάλη ταύτιση στον χαρακτήρα της Κοτοπούλη.

Τίποτα δεν μου χαρίστηκε από τη μέρα που γεννήθηκα! Αυτές οι δυσκολίες με έκαναν αυτό που είμαι! Μοναχική γυναίκα, μοναχικός άνθρωπος και καλλιτέχνις. Με ένα μοναχικό δρόμο, αλλά μου αρέσει και απολαμβάνω, όταν τα αφεντικά σε κοιτάζουν με μισό μάτι. Αυτό σημαίνει ότι είσαι και πολύ μάγκας!».

«ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩ»

«Εγώ θα μπορούσα να έχω θέατρα δικά μου, σταθμούς τηλεοπτικούς! Θα μπορούσα να είμαι ζευγάρι, με κάποια από τα πιο μεγάλα ονόματα της ελληνικής κοινωνίας. Βαριόμουν. Από πολύ μικρή, ασυνείδητα, έλεγα ότι το ωραίο είναι να προσπαθήσεις να φτάσεις στην Ιθάκη. Οχι η ίδια η Ιθάκη. Δεν είμαι μαζοχίστρια, μου αρέσει η προσπάθεια. Και ένα πεντάευρο άμα αποκτήσω με κόπο, το απολαμβάνω περισσότερο, από το να μου έδιναν πολλά λεφτά άκοπα!

Δεν ήθελα ποτέ να αγοραστώ! Δεν ήμουν προϊόν για αγορά. Οπως κάποιος που απαίτησε να με παντρευτεί, λέγοντάς μου «αν σε παντρευτώ, θα ανέβουν οι μετοχές μου!» Μπορείς να εκτιμήσεις έναν τέτοιο άνδρα και να τον κάνεις σύζυγό σου; Μου ήρθε να του δώσω μια σφαλιάρα κι έφυγα… Γι αυτό και 30 χρόνια έμεινα με τον ίδιο σύντροφο».

Δήμητρα

«ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ»

«Βέβαια και οι γυναίκες δίνουν τέτοια δικαιώματα. Δεν είμαι υπέρ των γυναικών 100%. Εχω πάρα πολύ αρσενικό μέσα μου! Οπως και η Κοτοπούλη. Γι αυτό βαδίζω έτσι. Διαφορετικά βαδίζεις αλλιώς. Διά της πλαγίας οδού, που ονομάζεται γυναικεία οδός και μετά ακούμε όλα αυτά που ακούμε. Γιατί οι άνδρες, έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τις γυναίκες, σε ένα μεγάλο ποσοστό».

«ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ»

«Εχω μείνει πάρα πολλές φορές χωρίς δουλειά, λόγω τέτοιων περιστατικών. Τις περισσότερες φορές! Δηλαδή κάποιος, με τον τρόπο του, να μου ζητήσει αντάλλαγμα… Αλλος προσχηματικά, άλλος χειρότερα… Δεν έκανα καταγγελία, παρόλο που μου ζητήθηκε, γιατί παίρνει μια άλλη διάσταση το όλο πράγμα. Και γίνονται αυτοί ήρωες και εμείς θύτες. Εγώ θέλω να είμαι ηρωίδα σε αυτή τη ζωή. Δηλαδή ότι άντεξα. Δεν αντέχω τον διασυρμό. Γιατί γίνεται ένας διασυρμός πια! Για παράδειγμα, με αυτό το 12χρονο παιδί, που μπλέχτηκε και το πολιτικό θέμα μέσα».

«ΒΙΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ»

«Η Κοτοπούλη είχε βιώσει εκμετάλλευση από την οικογένειά της. Και εγώ επίσης. Οχι σε τέτοιο βαθμό, βεβαίως. Αναγκάστηκα να δουλεύω, να μην σπουδάσω, για να βοηθάω τα δύο μου αδέλφια. Γιατί είχα δύο γονείς άβουλους, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Και μάλιστα η μητέρα μου, που πέθανε πρόσφατα, με φώναζε στο τέλος ‘‘Δημήτρη!’’. Ετσι με είχε στο μυαλό της, υποθέτω, σαν το δυνατό αρσενικό! Αυτό θα είναι το επόμενο θεατρικό που θα γράψω…».