Δημήτρης Στρατούλης: Το προσωπικό βίωμα του πρεσβευτή της δωρεάς οργάνων στην «Π»

«Οι πολλαπλές περιπέτειες της υγείας μου συντέλεσαν στη δημιουργία εντονότερων αισθημάτων κατανόησης, αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους, κυρίως, γι’ αυτούς κι αυτές που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης.

Στρατούλης

Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ήρθε χθες στην Πάτρα. Αυτή τη φορά η επίσκεψή του δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα αλλά καθαρά κοινωνικό. Με την επισήμανση ότι «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», ο Δημήτρης Στρατούλης, ήρθε ως πρεσβευτής της δωρεάς οργάνων σώματος επιστρατεύοντας το προσωπικό του βίωμα που εκθέτει και στο βιβλίο του: «Oταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων – δώρο ζωής».

Στρατούλης

 

«Οταν γεννιέσαι τρεις φορές» προφανώς ο τίτλος του βιβλίου σας πηγάζει από προσωπικό σας βίωμα. Πώς λοιπόν βιώσατε εσείς αυτή την τριπλή γέννηση; 

Συνειδητοποίησα ακόμα περισσότερο ότι οι άνθρωποι είμαστε περαστικοί σε αυτό τον κόσμο και ότι μπορούμε να δίνουμε πραγματικό νόημα στη σύντομη και θνητή ζωή μας, όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά να τον κάνουμε καλύτερο, ακόμα κι αν αυτό τον καλύτερο κόσμο δεν προλάβουμε να τον ζήσουμε. Οι πολλαπλές περιπέτειες της υγείας μου συντέλεσαν στη δημιουργία εντονότερων αισθημάτων κατανόησης, αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους, κυρίως, γι’ αυτούς κι αυτές που έχουν ανάγκη.

Επίσης αισθάνθηκα την υποχρέωση απέναντι σε όσους/ες περιμένουν με αγωνία και λαχτάρα το μόσχευμα, που θα τους παρατείνει τη ζωή, να συμβάλω ενεργά για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, που θεωρώ ανεπίτρεπτο να είναι τελευταία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Ετσι, λοιπόν, με το βιβλίο μου αναδεικνύω παραστατικά, μέσα από τη δική μου προσωπική εμπειρία, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Προσπαθώ δηλαδή να χρησιμεύσω ως ζωντανό παράδειγμα, για να πειστούν οι συμπολίτες μας για το πόσο βοηθούν οι μεταμοσχεύσεις να «ξαναγεννηθούν» συνάνθρωποί τους. Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς ελπίδας με τη δωρεά οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο συμβάλλω στη σχετική καμπάνια, που διεξάγεται στη χώρα μας.

Επίσης για να αναδείξω και την ανάγκη, που επιβεβαιώθηκε και κατά την περίοδο της τρέχουσας πανδημίας, να υπάρχει στη χώρα μας ισχυρό και αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που να μπορεί να υποστηρίξει τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και την ιατρική επιστημονική έρευνα.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της αναμονής να βρεθεί το πολύτιμο δώρο που σας κράτησε στη ζωή; 

Αισιοδοξία, πείσμα να το παλέψω μέχρι τέλους και ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Γι’ αυτό με το βιβλίο μου επιδιώκω να μεταδώσω θάρρος, κουράγιο, αγωνιστικό φρόνημα κι ελπίδα σ’ όσους και όσες βαδίζουν τον δύσβατο δρόμο της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, που βάδισα κι εγώ, ή κι άλλων σοβαρών ασθενειών και χρόνιων παθήσεων.

Για να τους πω ότι η αισιοδοξία, το πείσμα να γίνουν καλά, η επιμονή και υπομονή, η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα εφόδια στις αποσκευές τους. Για να στείλω το μήνυμα σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις, στις οικογένειες και στους φίλους τους ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και ότι «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή». Οτι όταν βρίσκουν μπροστά τους το θηρίο της αρρώστιας, ακόμα κι αν είναι στο τελικό στάδιο, δεν πρέπει να το βάζουν κάτω, αλλά να δίνουν τη μάχη «να γυρίσουν το παιχνίδι».

Τα στοιχεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας μαρτυρούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμα εντάξει στην κουλτούρα της τη δωρεά οργάνων. Τι θα λέγατε σε έναν πολίτη για να τον πείσετε για τη δωρεά οργάνων; 

Οτι η Δωρεά Οργάνων αποτελεί κορυφαία έκφραση εθελοντικής προσφοράς, κοινωνικής αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, ανιδιοτέλειας. Μετατρέπει τον πόνο για την απώλεια αγαπημένου/ης μας σε ελπίδα και δώρο ζωής για συνανθρώπους μας. Οτι πρέπει να σκεφτούν ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και οι ίδιοι/ες στη δυσάρεστη θέση να χρειαστούν κάποιο μόσχευμα.

Οτι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ αυστηρή νομοθεσία για την πάταξη του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων και, ευτυχώς, δεν υπάρχουν καταγγελίες για εμπόριο οργάνων. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων τηρεί Εθνικό Μητρώο (λίστα) υποψήφιων ληπτών, κατάλληλων για μεταμόσχευση. Η κατανομή των μοσχευμάτων από θανόντες δότες στους υποψήφιους λήπτες πραγματοποιείται με διαφάνεια και ίση μεταχείριση, με μοριοποιημένο σύστημα βαθμολόγησης, με βάση ιατρικά δεδομένα, την ιστοσυμβατότητα, το χρόνο αναμονής για μεταμόσχευση κ.λπ.

Οι οικογένειες, λοιπόν, μπορούν να δωρίζουν τα όργανα αποβιώσαντος δικού τους ανθρώπου, για να σώσουν βαριά ασθενείς συνανθρώπους τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνει αντικείμενο παράνομης εμπορίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Πατρών, φιλοξενήθηκε χθες το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη.

Στρατούλης

Μιχάλης Παππάς (νεφρολόγος) Δημήτρης Στρατούλης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αργυρώ Μπεκατώρου, Αντώνης Χαροκόπος. Μαργαρίτα Καραγιώργου

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Σπύρος Γουδέβενος, εμπορικός διευθυντής της «Π», ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Νεκτάριος Φαρμάκης περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Χατζηλάμπρου περιφερειακός σύμβουλος, πρ. βουλευτής, Μαργαρίτα Καραγιώργου πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αντιμετώπισης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
-Ευάγγελος Παπαχρήστου, αναπλ. καθ. Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

-Αργυρώ Μπεκατώρου, αναπλ. καθ. Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών.

-Αντώνης Χαροκόπος, πρ. Περ. Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτ. Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων, περιφερειακός σύμβουλος.

-Γεράσιμος Παπαστεφανάτος, πρ. Συλλόγου Νεφροπαθών Πάτρας.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η εκπαιδευτικός Ανδρονίκη Λέφα.