Εκτεθειμένος σε κινδύνους ο Οδοντωτός – Καθυστερούν τα αντιδιαβρωτικά έργα του Δασαρχείου
Παρακαλούν να μη βρέξει οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας για να μην υπάρξουν προβλήματα
Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και οι καιρικές συνθήκες διακρίνονται ακόμα από ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς κρύο και βροχές. Κανείς όμως δεν διαβεβαιώνει, ότι από τη μια ημέρα στην άλλη δεν θα βρεθούμε πάλι μπροστά σε μία ξαφνική επιδείνωση, με ραγδαίες βροχοπτώσεις που θα αποτελέσουν νέα απειλή για τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο στο Διακοπτό.
Κι όμως, χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δοθεί το πράσινο φως στα έργα αποκατάστασης της καμένης περιοχής. Δέκα πέντε μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας, που απογύμνωσε το τοπίο και αποτέλεσε την πηγή των κατολισθήσεων και των λασποροών που έφραξαν τις γραμμές του Οδοντωτού σιδηρόδρομου τον περασμένο χειμώνα.
Ο διαγωνισμός του Δασαρχείου Αιγίου, για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα και κορμοφράγματα), θα γινόταν κανονικά τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά, αλλά καθυστέρησε, ενώ όταν ξεκινήσει θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για να εκτελεστούν τα έργα. Αυτό σημαίνει πως καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα έργα θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2025. Στο μεταξύ, ο Οδοντωτός θα είναι πάλι εκτεθειμένος σε κατολισθήσεις.
Να σημειωθεί πως μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου του 2023 η καμένη περιοχή, των Τοπικών Κοινοτήτων Μαμουσιάς, Ελαιώνα, Ροδιά, Ζαχλωρίτικων, Διακοπτού, Καθολικού και Τράπεζας της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, του Δήμου Αιγιαλείας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ακολούθησε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2023 από το υπουργείο Περιβάλλοντος η πράξη ορισμού αναδόχου αποκατάστασης, για την εκτέλεση των άμεσων αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, ξυλοφράγματα κ.λπ.) μετά τη σύνταξη κατάλληλης μελέτης, η οποία εκπονήθηκε και κατατέθηκε από το Δασαρχείο Αιγίου, τον Δεκέμβριο. Η μελέτη εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας με προϋπολογισμό 1.103.700 ευρώ και στη συνέχεια, χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι τις 26 Απριλίου του 2024, για να υπογραφεί απόφαση του αν. υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα, και στη βάση των διατιθέμενων πιστώσεων του Πράσινου Ταμείου, το Δασαρχείο Αιγίου προχώρησε τις διαδικασίες για τη βελτίωση και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών της περιοχής ευθύνης του, με σύμβαση ανάθεσης εργασιών που υπέγραψε στις 2 Ιουλίου 2024.
Εν συνεχεία, το Δασαρχείο Αιγίου προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα & κορμοφράγματα) εντός των δασικών εκτάσεων των καμένων περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Ροδιάς, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικων, Μαμουσιάς, Διακοπτού, Καθολικού & Τράπεζας, της ΔΕ Διακοπτού, του Δ. Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας. Η δε διάρκεια υλοποίησης του έργου σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχετικό Τεχνικό Δελτίο είναι ένα εξάμηνο από την έναρξή του.
Υπογραμμίζεται ότι η ανάσχεση των έντονων γεωλογικών φαινομένων με τη μορφή κατολισθήσεων, που επηρεάζουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή κατάλληλων τεχνικών έργων, πλησίον του σιδηροδρομικού δικτύου, επί των οποίων η Δασική Υπηρεσία παρέχει μόνο σχετική γνωμοδότηση. Δηλαδή, αυτό που μας λέει το Δασαρχείο είναι πως δεν φτάνουν οι δικές του παρεμβάσεις για να μην δούμε ξανά χώματα και λάσπες πάνω στις γραμμές του Οδοντωτού, αλλά πρέπει «να βάλουν ένα χεράκι» και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα της καθυστέρησης των αντιδιαβρωτικών τέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αιγίου να προχωρήσει σε έρευνα και έκθεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ότι δυστυχώς η γραμμή του Οδοντωτού είναι εκτεθειμένη για δεύτερο χειμώνα, γιατί το Δασαρχείου Αιγίου είχε καθυστερήσει να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό για τα αντιδιαβρωτικά έργα. Αναμενόταν το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου να απευθύνει πρόσκληση προς συνεταιρισμούς υλοτόμων, για την εκτέλεση των έργων προστασίας.
Παρά το γεγονός ότι ήδη συμπληρώθηκαν 15 μήνες από την εκτεταμένη φυσική καταστροφή που είχαμε στην περιοχή τον Ιούλιο του 2023, οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των πρανών στα βουνά έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα, καθώς η υπηρεσία του Δασαρχείου επικαλούνταν άλλες προτεραιότητες (αντιπυρικές ζώνες) και έλλειψη προσωπικού είπε ο κ. Μπέσκος.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι στην τοπική κοινωνία επικρατεί σκοτάδι, ως προς τις διαδικασίες που πρόκειται να γίνουν. Αυτή τη στιγμή, ο ίδιος διαπιστώνει πως υλοποιούνται κάποιες υποτυπώδεις εργασίες κοπής δένδρων στα ορεινά της περιοχής, οι οποίες όμως, κατά την εκτίμησή του, δεν είναι σε έκταση που να δικαιολογούν το προϋπολογισθέν ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια σημαντική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική εργασία, είπε ο κ. Ρουφογάλης, επισημαίνοντας ότι τα ρέματα και τα πρανή, κανείς δεν γνωρίζει εάν τον χειμώνα θα μπορούν να συγκρατήσουν τα ύδατα των βροχών και τα φερτά υλικά. Μάλιστα, ο ίδιος διαπίστωσε ότι στα πρανή της γραμμής του Οδοντωτού, διαπίστωσε ότι προ ημερών γίνονταν μόνο κάποιες εργασίες καθαρισμού της βλάστησης, ενώ και προς την πλευρά της παλαιάς εθνικής οδού, η Περιφέρεια δεν είχε κάνει κάποια άλλη εργασία. Ο ίδιος, όπως είπε, εκτιμά ότι εάν βρέξει πάλι έντονα αυτό τον χειμώνα, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με πλημμύρες και φερτά υλικά στη γραμμή του Οδοντωτού και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News