«Ελάτε να γνωρίσετε τον σαγηνευτικό κόσμο του κρασιού…»: Ο Τάσος Δροσιάδης, μέσω της «Π» συστήνει την Οινοξένεια στο ευρύ κοινό
Η μεγάλη γιορτή της Αιγιάλειας αποκτά διάρκεια, ταυτότητα και εξωστρέφεια

Νέος πρόεδρος στο Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια είναι πλέον ο Τάσος Δροσιάδης, σύμβουλος οινολόγος.
Στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Δροσιάδης στην «Πελοπόννησο», τον περασμένο Δεκέμβριο, έβγαλε και μεγάλη είδηση: Το νέο ΔΣ του Δικτύου σκέφτεται σοβαρά να διευρύνει τον θεσμό, μετατρέποντάς τον σε «Οινοξένεια 365»! Δηλαδή να επεκταθούν οι δράσεις και σε άλλες χρονικές στιγμές, εκτός του καλοκαιριού, που είτε είναι σημαντικές για τα άλλα προϊόντα της περιοχής (όπως το λάδι και το τυρί), είτε έχουν σημαντική προοπτική στο marketing και την επικοινωνία της περιοχής!

Ο πρόεδρος του Δικτύου Τάσος Δροσιάδης
Ο Τάσος Δροσιάδης, για λογαριασμό του Δικτύου Οινοξένεια, ξεκινάει από την «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ένα ξεχωριστό «οδοιπορικό» γνωριμίας με το Δίκτυο, ώστε ο «πολύς κόσμος» να έρθει πιο κοντά με τον κόσμο του κρασιού!
«Αγαπητοί αναγνώστες, ώρα να συστηθούμε.
Είμαστε το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια. Ενα δίκτυο οινοποιείων, παραγωγικών επιχειρήσεων, καταστημάτων εστίασης και χώρων φιλοξενίας από την περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων.
Στόχος μας είναι να προβάλουμε τη ζώνη που μας αγκαλιάζει και μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε και να φέρουμε κοντά σας τα προϊόντα μας–μοναδικά όπως και το περιβάλλον προέλευσής τους.
Κάποιοι μας γνωρίζετε ήδη από τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές κυρίως δράσεις του φεστιβάλ Οινοξένεια. Με όσους δεν έχουμε ακόμα γνωριστεί, φιλοδοξούμε να γίνουμε φίλοι μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», όπου θα φιλοξενούμαστε μία φορά κάθε μήνα.
Μέσα από αυτή την προβολή θα σας μυήσουμε πρωτίστως στον σαγηνευτικό κόσμο του κρασιού, θα σας δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες περί ελαιόλαδου και θα σας ψιθυρίζουμε συνεχώς μικρά μυστικά για να αντλήσετε το μέγιστο της απόλαυσης από ό,τι γευτείτε. Επιπλέον θα σας φανερώνουμε σταδιακά πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων και κρυμμένα σημεία της, ώστε να την εκμεταλλευτείτε στο απόλυτο!
Ισως με κάποιους από εσάς να συναντηθήκαμε στην εκδήλωση της εφημερίδας Πελοπόννησος για τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2024 στις 8 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τα οινοποιεία του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια ήταν ο χορηγός του wine bar και παρουσία οινολόγων σάς σέρβιραν τα κρασιά τους.
Γνωρίσαμε λοιπόν τον ορεινό Ροδίτη, την ποικιλία σύμβολο της Αιγιάλειας με το Ασπρολίθι του οινοποιείου Ρούβαλη και το Roditis του Τετράμυθου στη λευκή ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, ενώ με το Foxy από το οινοποιείο Μ20 ήρθαμε σε επαφή και με τη ροζέ εκδοχή της.
Επίσης, γευτήκαμε τις υπόλοιπες γηγενείς ποικιλίες της περιοχής όπως το Μοσχάτο (Moschato από το οινοποιείο Μέγα Σπήλαιο), τη Μαυροδάφνη (Laura Nera από την Αχαιών Οινοποιητική) και το Μαύρο Καλαβρυτινό (μονοποικιλιακό από το οινοποιείο Κροκιδάς και σε συνδυασμό με Merlot από το Μέγα Σπήλαιο).
Επιπλέον, στην ορεινή Αιγιάλεια, λόγω διαφορετικών υψομέτρων, άρα και μικροκλιμάτων, καλλιεργούνται και πολλές παγκόσμιες ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά και δίνουν ενδιαφέροντα κρασιά. Στην εκδήλωση δοκιμάσαμε τον συνδυασμό Grenache rouge και Syrah με το ροζέ κρασί 2Roses από τους αμπελώνες ΡΙΡΑ.
Μη σας ξενίζει το γεγονός ότι πολλά ονόματα ελληνικών ποικιλιών αμπέλου είναι γραμμένα στα λατινικά. Απευθύνονται και στους ξένους επισκέπτες και επιπλέον οι φιάλες προορίζονται και για τις αγορές του εξωτερικού.
Και οι πρώτες κατατοπιστικές πληροφορίες: Οπως φαίνεται εύκολα από την παραπάνω λίστα κρασιών, το εμπορικό όνομα ενός κρασιού δεν είναι απαραίτητα η ποικιλία ή οι ποικιλίες από τις οποίες παράχθηκε. Μπορεί κάλλιστα να είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί και να συμπίπτει. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μπορούμε να αναγράψουμε το όνομα της ποικιλίας ή των ποικιλιών στην ετικέτα μας -είτε την μπροστά είτε την πίσω-, το κρασί μας θα πρέπει να υπάγεται στην κατηγορία ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης).
Μπορεί επίσης να ανήκει στην κατηγορία των ποικιλιακών κρασιών, αλλά αυτό θα το αφήσουμε στην άκρη για την ώρα.
Ολα τα κρασιά της παραπάνω λίστας είναι άλλα ΠΟΠ και άλλα ΠΓΕ. Βλέπετε, όμως, ότι δεν έχουν επιλέξει όλα να χρησιμοποιήσουν το όνομα των ποικιλιών παραγωγής ως το όνομα με το οποίο κυκλοφορεί το κρασί στην αγορά. Ο οινοποιός μπορεί να βαπτίσει το κρασί του με ένα όνομα της αρεσκείας του που να θεωρεί ότι θα τοποθετήσει καλύτερα το προϊόν του στην αγορά.
Μία ακόμα λεπτομέρεια πάνω στο σημερινό μας θέμα: Οταν οι ποικιλίες παραγωγής ενός κρασιού είναι περισσότερες από μία και αναγράφονται στην ετικέτα, αυτή που αναφέρεται πρώτη σημαίνει ότι συμμετέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στο περιεχόμενο, η δεύτερη στο δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό και ούτω καθεξής. Αρα, ό,τι υπάρχει πάνω στην ετικέτα του κρασιού μας, μας δίνει αρκετές πληροφορίες αν μάθουμε να διαβάζουμε την ετικέτα σωστά.
Επειδή πολλές απορίες μπορεί να υπάρχουν και όχι μόνο σχετικά με το πώς διαβάζουμε μια ετικέτα κρασιού, αν θέλετε να μάθετε κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με το κρασί, μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα του Δικτύου www.diktio-poiotitas-oinoxeneia.gr και στη σελίδα της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ να θέσετε το ερώτημά σας.
Θα σας απαντήσουν επαγγελματίες του χώρου και θα αρχίσουμε να γνωριζόμαστε καλύτερα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News