Επείγοντα μέτρα για τη λειψυδρία: Σε οριακά επίπεδα η στάθμη των υδάτων και στην Αχαΐα
Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της λειψυδρίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, αν και οι αιρετοί διατηρούν επιφυλάξεις. Στη Δυτική Ελλάδα προγραμματίζονται έργα άνω των 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα της επαρκούς υδροδότησης της Αχαΐας.

Για να φτάσουμε στο σημείο να γίνει ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λειψυδρία, σημαίνει αφενός πως το νερό -και- στην Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να λιγοστεύει επικίνδυνα και αφετέρου πως η κυβέρνηση σκέφτεται διάφορες λύσεις, ενδεχομένως και «εξωτερικές»…
Το παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι στη χθεσινή σύσκεψη και το είπε ευθέως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και για εξειδικευμένα μέτρα, με φόντο τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά στους περισσότερους δήμους ανά την Ελλάδα, και στους «δικούς μας» (όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους), υπάρχει η ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα τους αφαιρέσει το προνόμιο της διαχείρισης!
Την τελευταία δεκαετία καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+139%) στη χρήση νερού για ύδρευση, εξαιτίας και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Διαπιστώθηκε ότι το 80% των υδατικών πόρων κατευθύνεται στην κάλυψη αρδευτικών αναγκών, τομέας στον οποίο η χώρα μας δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην ΕΕ! Τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και αυτό συνάγεται έμμεσα από τις χθεσινές αναφορές στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα για συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και ίδρυση νέου ταμείου έργων. Αυτό που κυκλοφορεί εδώ και καιρό, ότι οι κατά τόπους ΔΕΥΑ θα απορροφηθούν από μία Περιφερειακή ΔΕΥΑ, φαίνεται πως οδεύει προς υλοποίηση.
Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει για «βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις, και για ολιστικό σχεδιασμό και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων».
Αυτές οι συγκεκριμένες αναφορές επιτείνουν την ανησυχία των Δήμων ότι θα χάσουν τις ΔΕΥΑ από τη δικαιοδοσία τους…
*Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις ύδρευσης που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα συγχωνευθούν σε 3 για να βελτιωθεί η διαχείριση του πόρου. Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ – θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη για όλη την υπόλοιπη χώρα.
Κώστας Πελετίδης (Πάτρα): «Θεωρούν το νερό εμπόρευμα»
O δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ήταν και παραμένει σίγουρος πως ο «θόρυβος» γύρω από τη λειψυδρία είναι τεχνητός, για να οδηγήσει σταδιακά σε πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.
Η τοποθέτησή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως βασικό προσανατολισμό να μεταφερθεί το κόστος της διαχείρισης του νερού στους δημότες. Η Κυβέρνηση θέλει να εξυγιανθούν οι ΔΕΥδΑ, γι’ αυτό και πιέζει ασφυκτικά να μαζευτούν λεφτά απ’ όσους οφείλουν, κυρίως από τον απλό κόσμο. Από τη στιγμή που θα εξυγιανθούν και θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα έρθει ο ευνοούμενός τους επενδυτής, ένας ή περισσότεροι, για να πάρει καθαρές τις ΔΕΥΑ. Οπως ακριβώς έγινε και με το ρεύμα.
Οσο πάμε για εκλογές σιγά-σιγά, η κυβέρνηση θα περνάει το αφήγημα ότι το νερό είναι αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα, αλλά μέσα τους πιστεύουν το αντίθετο.
Εμείς λέμε ότι πράγματι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, ότι πρέπει να είναι δημόσιος ο φορέας που θα διαχειρίζεται τα νερά, ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα κεντρικό σχέδιο γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας. Αλλά η δική τους αντίληψη, και θα φανεί στην πράξη, είναι ότι το νερό είναι εμπόρευμα και θα μεταφέρουν τον κόστος του στον ίδιο το λαό.
Τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση και το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει είναι στην κατεύθυνση να πει ο λαός το νερό νεράκι».
Γιώργος Ντίνος (Αιγιάλεια): «Μυρίζει ιδιωτικοποίηση»
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας Γιώργος Ντίνος ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του: «Καταρχάς, η κατάσταση μυρίζει ιδιωτικοποίηση του νερού. Κάτι που εάν συμβεί, θα ‘ναι ό,τι χειρότερο. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ολιστική προσέγγιση, όπως ελέχθη. Γιατί μόνο οι κατά τόπους ΔΕΥΑ έχουν τη γνώση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυνδρίας της περιοχής τους. Δεν χρειάζονται σχέδια. Χρηματοδοτήσεις χρειάζονται και θα το λύσουν μόνες τους οι ΔΕΥΑ το πρόβλημα.
Δείτε τη μεγάλη εικόνα: Διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα, Πειραιάς) τα μισά νερά της χώρας. Και τι έχουμε; Άδειασαν τα ποτάμια, τις λίμνες, τα τεχνικά φράγματα, πήραν τα νερά, μείωσαν τον υδροφόρο ορίζοντα και αποτέλεσμα μηδέν.
Εμείς, όμως, διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα το νερό. Και έχουμε επάρκεια. Κάνουμε ένα μεγάλο έργο τώρα, στο διυλιστήριο της Σελινούντα, και ουσιαστικά θα εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάνε για δύο διαφορετικά πράγματα: ένα η διαχείριση νερών και ένα άλλο η διαχείριση νερών που είναι δεσμευμένα από ανεξέλεγκτες άδειες εντός των ποταμών για υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ποια νερά θα πάρουν με τα εθνικά σχέδια; Ας πάνε να ξεμπλοκάρουν αυτές τις διαδικασίες και να μπορέσουν να δημιουργήσουν φράγματα ή μεγάλες λιμνοδεξαμενές.
Από επάρκειας νερού, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα γιατί το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ελπίζω όλες αυτές οι συσκέψεις και οι ανακοινώσεις να μην είναι προπομπός ιδιωτικοποιήσεων, αλλά το φοβάμαι πολύ. Συνήθως, όπου ακούς σύσκεψη για να σωθεί κάτι, ψάξε να δεις τι έρχεται».
Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Δυτική Αχαΐα): «Είναι πολιτική απόφαση…»
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων (Δυτ. Αχαΐας) Γιώργος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε οριακά επίπεδα σε θέματα λειψυδρίας και υπάρχει ανησυχία. Εχουν κατέβει οι στάθμες των υδάτων.
Περιμένουμε πώς και πώς τη σύνδεση του φράγματος του Πείρου-Παραπείρου. Είναι η μόνη ελπίδα μας. Γίνονται προσπάθειες και από την κυβέρνηση και από το Δήμο για να συνδεθούμε με το φράγμα, να μπει τέλος σε αυτό το πρόβλημα.
Και είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αλεξόπουλου για να συνδεθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ο πρώην Δήμος Λαρίσου, που ήταν έξω από τη προηγούμενη μελέτη. Εχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα και στις γεωτρήσεις. Εχουν μειωθεί πολύ τα αποθέματα. Πέρυσι είχαμε φτάσει σε οριακό σημείο, αλλά τα καταφέραμε και έχουμε μια καλύτερη ροή στη διαχείριση του πόσιμου ύδατος.
Ομως, επιβάλλεται να είναι πιο υπεύθυνοι οι δημότες. Είναι αδιανόητο να ποτίζουμε με πόσιμο νερό ελαιόδενδρα, χωράφια και αμπέλια και να μην έχουν νερό σχολεία και σπίτια. Θα είμαστε αμείλικτοι σ’ αυτό το θέμα. Οταν παρανομούν, θα υφίστανται τις συνέπειες. Οσον αφορά το θέμα των πιθανών συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Δεν συμφωνούμε, δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News