Έρευνα: Πού ζουν οι φοιτητές της Πάτρας – ΦΩΤΟ
Ο φακός της «Π» διέσχισε όλο το συγκρότημα των κτιρίων που συνθέτουν τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες.
Αφορμή για την παρούσα έρευνά μας αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες φοιτητικών συλλόγων για την έξωση 29 φοιτητών από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών.
Γιατί η πρυτανική αρχή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση;
Τα στοιχεία που παραθέτουμε ακολούθως είναι άκρως αποκαλυπτικά και ξεγυμνώνουν πλήρως το τρωτό δημόσιο, κρατικό σύστημα που επί σειρά δεκαετιών άφησε στην τύχη του καίριες δομές. Εν προκειμένω τις φοιτητικές εστίες που ιδρύθηκαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες των αδύναμων οικονομικά φοιτητών.
Ο φακός της εφημερίδας «Πελοπόννησος» διέσχισε όλο το συγκρότημα των κτιρίων που συνθέτουν τη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Πατρών. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες. Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν το 1978 αλλά ποτέ δεν έτυχαν συντήρησης και πολύ περισσότερο ανακατασκευής. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πλήρως τις συνθήκες που επικρατούν.
Φωτογραφίες: Μενέλαος Μιχαλάτος
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, άνοιξε στην «Π» όλους τους φακέλους που αφορούν στο μείζον αυτό θέμα αλλά και τις πόρτες όλων των κτιρίων και των δομών που συνθέτουν τη φοιτητική μέριμνα.
Στα κτίρια που εδρεύουν στην πανεπιστημιούπολη στο Ρίο φιλοξενούνται 708 φοιτητές, στην εστία του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι 147 και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων 132 φοιτητές. Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει φοιτητική εστία στο Μεσολόγγι η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα αυξάνοντας τα διαθέσιμα δωμάτια από 10 σε 40. Στις άλλες πόλεις, όπου εδρεύουν τμήματα του πανεπιστημίου (Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργος Αμαλιάδα) μέσω διαγωνισμού ενοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία. Τις φοιτητικές εστίες της Πάτρας τις διαχειρίζεται το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
«Δεν υπάρχει φοιτητής ή φοιτήτρια που να δικαιούται φοιτητική στέγη και να μην την παρέχουμε. Καλύπτονται όλα τα αιτήματα και μάλιστα πέρυσι τροποποιήσαμε τον κανονισμό για τους μεταπτυχιακούς διότι υπήρχε μία ποσόστωση ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη» μας λέει ο κ. Μπούρας πριν αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα από κουβάρι που αφορά τους 29 φοιτητές αλλά και τις δεκάδες άλλες περιπτώσεις που αποκάλυψε η έρευνα της πρυτανικής αρχής
Η ΕΣΤΙΑ ΗΤΑΝ ΑΒΑΤΟ
«Μαζί με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, Μάρκο Μαραγκό, ξεκινήσαμε μία συστηματική προσπάθεια για να οργανώσουμε όλη αυτή τη λειτουργία των εστιών. Η εστία ήταν άβατο. Σας υπενθυμίζω ότι όταν έκλεισε η εστία λόγο της πανδημίας είχαν επιτεθεί στην τότε πρύτανι την κ. Κυριαζοπούλου. Αυτά τελείωσαν. Δεν υπάρχει άβατο. Η εστία ανήκει στους φοιτητές και θα μένουν εκεί αυτοί που δικαιούνται. Εμείς ταυτοποιούμε και ελέγχουμε τα αρχεία μας με σκοπό να βάλουμε μία τάξη. Κάνουμε έναν εκτεταμένο έλεγχο σε φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το Ν+2 και έχουν περάσει κάτω από το 30% των μαθημάτων τους. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις φοιτητών με μηδέν, με δύο και τρία μαθήματα. Υπάρχει περίπτωση φοιτητή που μένει δέκα χρόνια στην εστία και δεν έχει περάσει κανένα μάθημα. Αυτούς τους 29 που είναι πάνω από Ν+2 και χρωστούν λιγότερο από το 30% των μαθημάτων τους ειδοποιήσαμε όλους. Από τους 29 οι 15 παρέδωσαν τα δωμάτια και έφυγαν αμέσως, οι 11 έκαναν ενστάσεις τις οποίες εξετάσαμε και τους είπαμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχουν περάσει κάποια μαθήματα ώστε να διασφαλίσουν την παραμονή τους. Τρεις δεν έχουν εμφανιστεί παρά τα τηλέφωνα που τους κάναμε και τα σημειώματα που αφήσαμε στα δωμάτιά τους. Εμείς με απόφαση της Συγκλήτου και με επιτροπή που ορίζεται με συγκεκριμένες διαδικασίες και παρουσία δικηγόρου θα ανοίξουμε αυτά τα δωμάτια ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς γίνεται».
Μάλιστα η πρυτανική αρχή για να βοηθήσει τους φοιτητές να σημειώσουν πρόοδο στα μαθήματά τους έχει ορίσει καθηγητή – σύμβουλο σε κάθε Τμήμα που αναλαμβάνει και βοηθάει τον φοιτητή στον προγραμματισμό των μαθημάτων ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα προόδου και μία προοπτική. «Βλέπουμε όλες τις περιπτώσεις μία- μία και θα δώσουμε ευκαιρίες σε όσους το θέλουν. Θα μείνουν στην Εστία αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν» ξεκαθαρίζει ο κ. Μπούρας.
ΔΕΝ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
Σύμφωνα με τα όσα μας περιέγραψε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία φοιτητών που έχουν τελειώσει τα μαθήματα και δεν κάνουν αίτηση για να ορκιστούν ώστε να μη χάσουν το δωμάτιο. «Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 30 άτομα. Οταν ζήτησα να τους δω όλους, οι 15 μου παρέδωσαν το κλειδί χωρίς να με δουν. Ως παράδειγμα σας αναφέρω ότι υπάρχει άνθρωπος που μένει δέκα χρόνια σο Πανεπιστήμιο, είχε τελειώσει τη φοίτησή του και δεν ορκιζόταν. Εμείς κάναμε κάτι απλό. Διασυνδέσαμε το πληροφοριακό σύστημα των φοιτητικών εστιών με τις γραμματείες των Τμημάτων έτσι ώστε όταν κάποιος αποφοιτά να ενημερώνεται το σύστημα και ο φοιτητής να μην ορκίζεται αν δεν παραδώσει το δωμάτιο».
ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στο κατάλογο με τους οικότροφους της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς που κρατούν δωμάτιο στην Πάτρα και εργάζονται στο εξωτερικό ή τα κρατούν το δωμάτιο να έρχονται για διακοπές.
«Προχθές εντοπίσαμε πρώην φοιτητή μας που εργάζεται στην Ολλανδία και κρατάει δωμάτιο» μας περιγράφει ο κ. Μπούρας ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο με τις περιπτώσεις που έχει καταγράψει.
ΧΡΕΩΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΕ ΝΕΚΡΟ
Από τον κατάλογο αυτό δεν απουσιάζουν και οι μακάβριες περιπτώσεις. «Στην προσπάθειά μα σαν εντοπίσουμε φοιτητές που κρατούν δωμάτια στην εστία πέσαμε και στην περίπτωση φοιτητή που έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια και δεν είχαμε ενημερωθεί. Η οικογένειά του δεν είχε ενημερώσει σχετικά, έλεγχος δεν είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο κι έτσι κανείς δεν γνώριζε για τη θλιβερή αυτή εξέλιξη» μας είπε ο κ. Μπούρας προσθέτοντας:
«Ανοίξαμε δωμάτια και τα βρήκαμε άδεια. Επίσης σε κάποια δωμάτια έμειναν άλλοι από αυτούς που το είχαν κατοχυρώσει. Υπάρχουν άνθρωποι 38 ετών που μένουν στην εστία. Εχουν πλέον ιδρυματοποιηθεί. Υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές που τους καλεί ο πρύτανης και δεν έρχονται. Ο,τι περίπτωση θέλετε την έχουμε εντοπίσει».
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ
Ο πρύτανης ξεκαθαρίζει ότι «κανείς φοιτητής δεν εκδιώχθηκε κι αυτό το δηλώνω ρητά. Οσοι έφυγαν, έφυγαν με δική τους βούληση. Θα μπει μία τάξη και να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσουμε τους φοιτητές που έχουν πραγματική ανάγκη».
Με απόλυτη σαφήνεια στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Εγώ σε αυτό θα είμαι πολύ σκληρός διότι κοιτάω τους ανθρώπους που δεν έχω δωμάτιο και έχουν ανάγκη. Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις. Προσωπικά δεν λογαριάζω κανένα πολιτικό κόστος. Θα ανοίξω τα δωμάτια. Αυτά θα τελειώσουν. Θα συγκρουστώ διότι έχω ”δεχτώ” διάφορες απειλές από φοιτητικές ομάδες. Δεν φοβάμαι κανέναν και θα συγκρουστώ μαζί τους. Ανθρωπος ο οποίος δεν είναι εδώ και χρησιμοποιεί δωμάτιο ή δεν δείχνει καμία πρόοδο δεν θα μείνει στην Εστία. Η Εστία είναι για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Ως Σύγκλητος θα ακούσουμε τους πάντες και θα δώσουμε μία ευκαιρία. Αλλά με το που παίρνω το δωμάτιο δεν δίνω λογαριασμό και το παραδίδω όποτε και αν θέλω, αυτό τελειώνει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Π» πέρασε και το κατώφλι του γραφείου του διευθυντή της Φοιτητικής Εστίας, Γιώργου Αθανασόπουλου. «Η Φοιτητική Εστία κατασκευάστηκε σταδιακά από το 1978. Εχουμε ένα διπλό καθεστώς στη λειτουργία της. Διοικητικά και λειτουργικά υπάγεται στο Πανεπιστήμιο. Εμείς είμαστε υπάλληλοι του Πανεπιστημίου αλλά η οικονομική της διαχείριση και κάλυψη όλων των εξόδων γίνεται από ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αυτό συνεχίζεται από το 2011 και είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει».
Αναφερόμενος στην κατάσταση των κτισμάτων που συνθέτουν τη Φοιτητική Εστία ο κ. Αθανασόπουλος περιγράφει: «Εχουν χρησιμοποιηθεί από παρά πολλές χιλιάδες φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια. Η συντήρηση γίνονταν αποσπασματικά χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Η κατασκευή των κτιρίων δεν ήταν η δέουσα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα συντήρησης. Θέλουμε πολλά εκατομμύρια για να υπάρξει ριζική ανακαίνιση. Εχει πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν προτάσεις αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας και το ταμείο ανάπτυξης. Μέχρι τότε το προσωπικό της Εστίας προσπαθεί να την κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας. Δίνοντας βαρύτητα στην ασφάλεια και στην καθαριότητα. Δεν σας κρύβω ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι δύσκολο το εγχείρημα να την κρατήσουμε σε λειτουργικό επίπεδο» μας επισημαίνει.
Στο τελευταίο πάντως, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο ίδιος, βοηθούν και οι φοιτητές – οικότροφοι της Εστίας. «Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι πάρα πολύ καλοί, συνεργάσιμοι και βοηθούν στο να επιλυθούν κάποια προβλήματα. Ευτυχώς οι ακραίες περιπτώσεις είναι μεμονωμένες. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καλύψει το σύνολο των αιτημάτων. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Καθώς τακτοποιήθηκαν παλιές εκκρεμότητες με παράνομες καταλήψεις δωματίων. Εκκενώσαμε πολλά δωμάτια κι έτσι καταφέραμε να καλύψουμε φοιτητές που το είχαν πραγματική ανάγκη. Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός φυλάκων και στις δύο Εστίες της Πάτρας (Ρίο – Κουκούλι). Και οι δύο χώροι είναι περιφραγμένοι και το σημαντικότερο είναι ότι οι φοιτητές αντιμετωπίζουν καλύτερα την παρέμβαση των δημοσίων αρχών όταν υπάρχουν προβλήματα. Δεν αρνούνται δηλαδή την επέμβαση διότι παλαιότερα ήταν άβατο. Αυτή συνεργασία έχουν εξαλείψει τα όποια προβλήματα».
ΣΕΙΣΜΠΟΛΗΚΤΑ ΚΤΙΡΙΑ: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΚΟΥΝ ΣΑΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ
Τα κτίρια της Φοιτητικής Εστίας βρίσκονται μέσα σε έναν κατάφυτο και πανέμορφο χώρο. Η πολυετής έλλειψη συντήρησης των κτισμάτων αποτελεί μελανό σημείο. Το χειρότερο όλων δε είναι ότι εδώ και 14 χρόνια υπάρχουν δυόμιση κτίρια που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα μετά το σεισμό του 2008 οπότε κρίθηκαν ακατάλληλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε 288 δωμάτια. Ωστόσο 14 χρόνια τώρα κανείς δεν έχει φροντίσει για την κατεδάφισή τους και την ανέγερση νέων. Μάλιστα αρκετά δωμάτια στεγάζονται στο μισό κτίριο ενός από τα σεισμόπληκτα.
«Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Εστία. Χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης. Εχουμε πιέσει αρκετά τον ΙΝΕΔΕΒΙΜ και θα είναι ένας από τους όρους που θα διαπραγματευτούμε μαζί του έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη νέα σύμβαση παραχώρησης η οποία θα γίνει φέτος. Η φοιτητική μέριμνα είναι προτεραιότητά μας γιατί τα πανεπιστήμια υπάρχουν κυρίως για τους φοιτητές. Θα αγωνιστούμε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες όλες στις Εστίες» τονίζει ο κ. Μπούρας και προσθέτει:
«Εχουμε ζητήσει να γκρεμιστούν άμεσα τα σεισμόπληκτα. Είναι κι αυτός ένας όρος που έχουμε βάλει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 800 ΔΩΜΑΤΙΑ
Εχουμε υποδείξει χώρο ώστε είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να χτιστούν άλλα 200 δωμάτια εδώ στο Ρίο. Να ανακαινιστούν και να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα και επίσης να φτιαχτεί καινούργιο μαγειρείο και να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο. Επίσης διεκδικούμε αύξηση δωματίων στο Κουκούλι, στο Μεσολόγγι και δημιουργία Εστίας στο Αγρίνιο. Συνολικά έχουμε ζητήσει πάνω από 800 δωμάτια. Είμαστε σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αγρινίου και τον περιφερειάρχη να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ Φοιτητική Εστία 200 κλινών στο Αγρίνιο. Ελπίζω ότι συστηματικά θα κατορθώσουμε να μαζέψουμε την κατάσταση».
Καταλήγοντας, ο πρύτανης επισημαίνει: «Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών μας αλλά στο τέλος της ημέρας θα μένουν στην Εστία αυτοί που το δικαιούνται. Και σε αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των φορέων οι οποίοι πρέπει να ενημερωθούν πριν βγάλουν ανακοινώσεις και καταδικάζουν τις ενέργειές μας. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό συνεχώς να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία.
Το πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητική μέριμνα δεν μπορεί να σταθεί. Οι φοιτητές πρέπει να μένουν στο κάμπους διότι εδώ είναι τα τμήματα, το εστιατόριο κ.λπ. Να ζουν δηλαδή στον φοιτητικό τους χώρο. Αυτός είναι ο στόχος μας».
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ποια είναι η άποψη των φοιτητών για το επίπεδο της παρεχόμενης φοιτητικής στέγασης;
Εκ μέρους του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών μας μίλησε η τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δανάη Κασσάρα.
«Τα κτίρια είναι πολύ παλιά δεν έχουν γίνει συντηρήσεις. Το πιο πρόσφατο κτίριο είναι σαν φυλακή. Αρκετά δωμάτια είναι με υγρασία και πιάνουν μούχλα. Τα έπιπλα είναι παλιά, φθαρμένα, τα στρώματα μουχλιασμένα. Με τις βροχές τα ταβάνια στάζουν. Παλαιοτέρα έπεφταν σοφάδες στα κεφάλια μας. Η θέρμανση ανάβει όταν ανάβει και το ζεστό νερό. Γνωρίζετε πόσο κρύο κάνει τον χειμώνα στο Ρίο είναι δυνατόν να είμαστε χωρίς θέρμανση; Οταν έχουμε μηδέν βαθμούς να μην έχουμε θέρμανση. Και μάλιστα στο Ρίο που έχουμε άγριο αέρα. Το ζεστό νερό ανοίγει κάποιες ώρες. Τα κουφώματα είναι πολύ παλιά και μπάζουν κρύο από παντού. Οι τουαλέτες σε όλα τα κτίρια της εστίας, πλην αυτού που κατασκευάστηκε τελευταίο, είναι κοινόχρηστες. Ο χώρος των δωματίων είναι πάρα πολύ μικρός και χωράει τα πολύ βασικά. Επί της ουσίας ο κάθε φοιτητής καλείται -αν έχει την οικονομική ευχέρεια- να φέρει το στρώμα του, μία καρέκλα, ένα μικρό ψυγείο» μας περιγράφει η Δανάη Κασσάρα που για δεύτερη χρονιά φέτος μένει στη φοιτητική εστία.
Στα μείον επισημαίνει επίσης ότι δεν μένουν όλοι οι φοιτητές στην εστία στο Ρίου και ειδικά οι πρωτοετείς. πως «Το να μένεις σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου σημαίνει άτι είσαι μακριά από τον ακαδημαϊκό σου χώρο. Επίσης πληρώνεις καθημερινά τουλάχιστον 1,60 για να μετακινηθείς προς το πανεπιστήμιο κι αυτό δεν είναι εύκολο για όλους τους φοιτητές».
Η Δανάη αναφέρει ότι η ασφάλεια είναι ικανοποιητική και οι φύλακες κάνουν συνεχώς περιπολίες και είναι πάντα διαθέσιμοι αν χρειαστούν κάτι. Σίγουρα ο φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους παίρνει βελτίωση αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η βελτίωση των κτιριακών υποδομών. «Ως Σύλλογος πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να φτιαχτούν καινούργια κτίρια που θα είναι σύγχρονα και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει να γκρεμιστούν τα σεισμόπληκτα που στέκουν ως φαντάσματα γύρω μας. Για να γίνουν αυτά απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από το κράτος κάτι που δεν έχουμε δει πολλά χρόνια τώρα απ όλες τις κυβερνήσεις».
Τέλος σε ό,τι αφορά την εκκένωση των δωματίων η εκπρόσωπος του Συλλόγους Δανάη Κασσάρα μας είπε:
«Εμείς ως Σύλλογος των φοιτητών λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να διωχτεί κάποιος που αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα και θέλει να σπουδάσει. Πολλοί φοιτητές της εστίας εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα και είναι πολύ πιο δύσκολο όλο αυτό. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πράγματι κρατάνε τα δωμάτια χωρίς να τα δικαιούνται. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίζονται».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News