ΕΡΕΥΝΑ της «Π»: ΜΕΘ Covid Αγρινίου – 41 νεκροί ζητούν δικαίωση και όχι «κουκούλωμα»! Ντοκουμέντα – ΦΩΤΟ

Καρκινοβατεί η αναζήτηση της αλήθειας για τα θύματα της ΜΕΘ Αγρινίου.  Οι συγγενείς ασθενών που έχουν κινηθεί δικαστικά, βλέπουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες, αγανακτούν και καταγγέλλουν στην «Πελοπόννησο».

ΜΕΘ

Εχουν περάσει 15 μήνες, από την εισαγγελική εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, που θα αφορά στα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ωστόσο, οι συγγενείς εκλιπόντων, που έχουν κινηθεί νομικά, ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες θανάτου των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ των -συνολικά- 40 ατόμων ηλικίας 37 – 65 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ και κατέληξαν, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που θρηνούν περισσότερα από ένα μέλη.

Η εισαγγελική παρέμβαση, στις 7 Ιουνίου 2021, προήλθε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού ποινικολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου – που εκπροσωπεί συνολικά 18 οικογένειες θυμάτων – στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, με την οποία ζητείται η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του, με το υπουργείο Υγείας να την κάνει αποδεκτή. Οπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», παρά το γεγονός πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Πάτρα, από τα μέσα Μαΐου ζητούσε ενημέρωση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη ΜΕθ Αγρινίου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

ΜΕΘ

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδης Νικολάου, με έγγραφη παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση, σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων, αλλά και ιατρών, για τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί θνητότητας σε ποσοστό 100% στο τοπικό νοσοκομείο και εάν έχουν υπάρχουν παραλείψεις από τους εμπλεκομένους ή έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Θολό παραμένει, όμως, και το τοπίο σχετικά με τη διενέργεια Ιατρικής Πραγματογνωμοσύνης των φακέλων των ασθενών που απεβίωσαν. Οι φάκελοι με εντολή του Πταισματοδικείου Αγρινίου – αρμόδιο για τη διεξαγωγή της Προκαταρκτικής Εξέτασης – αρχικά εστάλησαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Παναγία η Βοήθεια», ωστόσο με καθυστέρηση μηνών επεστράφησαν, με τους καθηγητές Ιατρικής να επικαλούνται αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο απεστάλησαν σε ιατρούς Νοσοκομείου της Αττικής και μέχρι σήμερα (σχεδόν 5 μήνες μετά), άγνωστο παραμένει, εάν δέχονται ή όχι ν’ αναλάβουν την πραγματογνωμοσύνη.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Το επίμαχο χρονικό διάστημα, απανωτών θανάτων – όπως έχει γίνει γνωστό – δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid -19 με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιθέτως εκεί – αν και αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα – στέλνονταν Επικουρικοί και Ανειδίκευτοι Ιατροί. Στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που εξασφάλισε η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» αναφέρεται ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύσης – αποκαλύπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΠτΔ» – ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων. Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα για σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «…τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Οποιοι έχουν συμφέρον, θέλουν να μη βγει ποτέ στο φως, το τι συνέβη…»

ΜΕΘ

O Πατρινός Ποινικολόγος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος.

«Θεωρούμε βέβαιο πως υπήρξαν παραλείψεις. Διατάχθηκαν ΕΔΕ τα αποτελέσματα των οποίων δεν το έχουμε δει ακόμα, δεν έχουν ανακοινωθεί ή δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν κλήθηκαν συγγενείς, καθώς η διαδικασία περιορίστηκε αυστηρά σε διοικητικούς υπαλλήλους, γιατρούς και νοσηλευτές. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία όποιος έμπαινε στη συγκεκριμένη ΜΕΘ δεν έβγαινε ποτέ ζωντανός. 100% θνησιμότητα δεν είχαμε σε καμία ΜΕΘ τουλάχιστον από τα ιατρικά χρονικά που ξέρουμε σε όλο τον κόσμο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος, ότι σε διάστημα ενός χρόνου είχαν καταγραφεί 1.920 θάνατοι ασθενών, σε όλη τη χώρα και μόλις σε ένα – ενάμιση μήνα, οι 40 στο Αγρίνιο», δήλωσε στην «ΠτΔ» ο Θ. Διαμαντόπουλος.

«Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει χρονίσει, έχει μπει σε λιμνάζοντα ύδατα, προσπαθώντας με την πάροδο του χρόνου, όποιοι έχουν συμφέρον, να ξεχαστεί, να αποσιωποιηθεί και τελικά να μη βγει ποτέ στο φως, το τι συνέβη. Εάν φταίει κάποιος να υποστεί τις συνέπειες γιατί δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε την υγεία μας σε δημόσιο νοσοκομείο, σε γιατρούς οι οποίοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υπερβάλει εαυτούς, έχουν ανακηρυχθεί ως ήρωες σε αυτή τη λαίλαπα της πανδημίας και στο Αγρίνιο 40 άνθρωποι, όσοι εισήχθησαν στη ΜΕΘ να έχουν αποβιώσει», υπογραμμίζει επ’ αυτού, με νόημα , ο κ. Διαμαντόπουλος. Για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι οι ευθύνες δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο σ’ ένα περιφερειακό νοσοκομείο, και ενδεχομένως να επεκταθούν και σ’ ένα ανώτερο επίπεδο».

ΒΙΚΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ στην «ΠτΔ»: «Πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Είναι δολοφόνοι…»

«Ο,τι μαθαίνουμε είναι από διαρροές. Οτι η ΜΕΘ είχε μικρόβιο και όλοι οι ασθενείς έφυγαν από αυτό… Εμείς δεν έχουμε πάρει ποτέ στα χέρια μας το πόρισμα, γιατί ποτέ δεν βρέθηκε δημόσιος πραγματογνώμονας ν’ αναλάβει την υπόθεση, να εξελιχθεί και να πάει εκεί που πρέπει», λέει εξαρχής στην «ΠτΔ», η Βίκυ Γιαννοπούλου, σύζυγος του 51χρονου θανόντος Γιώργου Καραγιάννη, από το Καρπενήσι, πατέρα 2 ανήλικων αγοριών, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2020.

ΜΕΘ

Το ανδρόγυνο σε ευτυχισμένες στιγμές

«Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι έγινε. Ο Γιώργος ήταν υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί, δεν είχε προβλήματα υγείας. Ενα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε. Εστυβε την πέτρα. Ηταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος» μας λέει.

Ο άτυχος άνδρας και όλη η οικογένεια νόσησε τον Νοέμβριο του 2020, αλλά εκείνος νόσησε πιο βαριά, είχε δηλαδή πολύ βήχα και πυρετό. Νόσησε Παρασκευή, Δευτέρα πήγε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου όπου του έκαναν ακτινογραφίες, τον εξέτασαν, του είπαν πως «είναι μια χαρά» και επέστρεψε στο σπίτι, χωρίς να του δώσουν τίποτα. Επιπλέον, η οικογένεια επικοινώνησε και με ιδιώτες γιατρούς και όλοι της είπαν πως είναι συμπτώματα κορονοϊού και να το παρακολουθεί. Ομως, την Τρίτη επιδεινώθηκε η κατάσταση. Επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο της Ευρυτανίας, της είπαν ότι δεν μπορεί να πάει αν δεν έχει δύσπνοια, αλλά τελικά την Τετάρτη διακομίστηκε εκεί, του έκαναν ακτινογραφία και διαγνώστηκε με διπλή πνευμονία!«Μιλούσαμε τηλεφωνικά κι όταν του έβαλαν μάσκα οξυγόνου επικοινωνούσαμε με μηνύματα. Οι γιατροί μού έλεγαν… εντάξει το παλεύουμε».

ΜΕΘ

Ο 51χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Καραγιάννης, πατέρας δυο ανήλικων αγοριών.

Το Σάββατο άρχισε η πιο έντονη δυσφορία και το ίδιο βράδυ ο ασθενής διασωληνώθηκε. Βρέθηκε μοναδική κλίνη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. «Το ακούω σοκάρομαι και λέω: δεν θέλω να πάει εκεί, γιατί ως νοήμων άνθρωπος, ήξερα ότι μια επαρχιακή πόλη δεν μπορεί να έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως το «Σωτηρία» και ο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα». Προσπάθησε να τον μεταφέρει στη Αθήνα ή έστω στη Λαμία, αλλά τελικά πήγε στο Αγρίνιο. Την Κυριακή καλεί τη σύζυγό του, γιατρός από τη ΜΕΘ Αγρινίου, λέγοντάς της ότι ο άνδρας της είναι ένα πολύ βαρύ περιστατικό και ότι πήγε εκεί μισοπεθαμένος!Οπως λέει η ίδια, ο 51χρονος πριν διασωληνωθεί ήταν όρθιος και ζήτησε να της μεταφέρουν το μήνυμα… «Βικούλα να προσέχεις τα παιδιά».

«Οταν κατάλαβα την κρισιμότητα, άρχισα νέα προσπάθεια να τον πάρω από εκεί, γιατί είχα προαίσθημα πως δεν θα είναι καλά. Κατόπιν εορτής ανακάλυψα ότι ο διευθυντής της ΜΕΘ δεν ήταν εντατικολόγος. Κανείς εκεί μέσα δεν είχε ιδέα τι γινόταν» καταμαρτυρά η κ. Γιαννοπούλου και εξηγεί: «Ο διευθυντής μού είπε ότι δεν θα με ξαναενημερώσουν, εάν ξανατολμήσει κάποιος να πάρει τηλέφωνο στο νοσοκομείο και να τους ενοχλήσει. Με έκανε να κλάψω, γιατί φοβήθηκα πως θα διακοπεί η επικοινωνία. Του είπα πως αν χρειάζεται κάτι το νοσοκομείο, που μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα μου και τους υπόλοιπους, να μου πει να το πάω. Η απάντησή του ήταν πως έχουν τα πάντα και ότι ο σύζυγός μου θα πάει καλά και πως ήδη η ακτινογραφία του δείχνει ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο».

Η κα. Γιαννοπούλου κατάφερε πάντως να βρει κλίνη στη ΜΕΘ Covid-19 του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ωστόσο οι γιατροί του ΓΝ Αγρινίου ήταν καθησυχαστικοί. «Ο διευθυντής είπε ότι μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν το περιστατικό, και ότι μπορούν να του προσφέρουν ό,τι σε «Σωτηρία» ή «Ευαγγελισμό», στην Αθήνα».

Ο άνδρας παρέμεινε στη ΜΕΘ Αγρινίου για 16 ημέρες. Τις 2 τελευταίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και τα ίχνη του εν λόγω γιατρού να αγνοούνται. Ο Γιώργος έφυγε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και δύο μέρες πριν κανείς δεν απαντούσε στο τηλεφωνήματα της συζύγου του. Το μεσημέρι της μοιραίας ημέρας απαντά τελικά μια νεαρή και της λέει ότι ο άνδρας της είναι χάλια, έχει πάθει σηψαιμικό σοκ και είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. «Τρεις ημέρες, ο άνδρας μου να είναι ετοιμοθάνατος και εγώ να μη γνωρίζω τίποτα. Σε επικοινωνία με τον διευθυντή, μου είπε ότι είναι ζωντανός, να κοιτάξω στον ουρανό, να κάνω την προσευχή μου και ότι μπορεί να γυρίσει πίσω. Δύο ώρες μετά μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Τον άνδρα σας τον σκότωσε ο κορονοϊός, λυπάμαι, δεν μπόρεσα να τον σώσω». Το χαρτί θανάτου του όμως δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο»!

Οταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε, ο γιατρός υποστήριξε ότι δεν είχε τα μέσα. «Είναι ψέματα. Του προσέφερα βοήθεια – δωρεάν στο νοσοκομείο και τη λύση να φύγει ο άνδρας μου από εκεί, αλλά δεν τον άφησε» αντιλέγει.«41 στους 41 ασθενείς χάθηκαν, 8 κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά, οι άνθρωποι τους πέθαιναν. Ενας στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πως πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι..» ξεσπά η χήρα από το Καρπενήσι.

ΕΦΗ ΑΡΕΤΑΚΗ – ΤΣΟΥΝΗ στην «ΠτΔ»: «Δεν μου έχουν πει πώς πέθανε. Θα τους θάψω. Θα τους κρεμάσω…»

«Δεν δέχομαι ακόμα ότι ο άνδρας μου έχει φύγει. Δεν μπορώ να το δεχθώ. Εχουν περάσει 16 μήνες, τον αισθάνομαι δίπλα μου», η Εφη Αρετάκη – Τσούνη.  σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη από το Παναιτώλιο, που κατέληξε – ξαφνικά – στη ΜΕΘ Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο 58χρονος Γιώργος Τσούνης, από το Παναιτώλιο. «ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ, ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ;»

Η ίδια θυμάται τα γεγονότα, όπως τα βίωσε: «Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πως ξαφνικά τον διασωλήνωσαν; Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;» Και περιγράφοντας την τελευταία τους επικοινωνία, λυγίζει: «Τον κάλεσα στο κινητό και του λέω Γιώργο μου πώς είσαι; και μου απάντησε «όλα καλά, το οξυγόνο μου 97, δεν έχω πυρετό, έφαγα πρωινό, ήπια τσάι με φρυγανιές»… και σε 2 ώρες με καλούν στο τηλέφωνο για να μου πουν ότι τον διασωληνώνουν και μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν πως έπαθε ανακοπή, τον επανέφεραν και υπήρξε και δεύτερη ανακοπή».

ΜΕΘ

Ο 58χρονος Γιώργος Τσούνης.

Συνεχίζοντας, η κ. Τσούνη λέει με πόνο: «Δεν μου έχουν πει πώς πέθανε ο άνδρας μου, δεν μ’ ενδιαφέρει τι έγραψαν. Δεν τους πιστεύω, μ’ έχουν εξοργίσει, με αυτό που μου έκαναν. Μας κατέστρεψαν τη ζωή. Πήγαμε στο νοσοκομείο και τον πέθαναν. Δεν ξέρω τι έγινε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και τι του έκαναν. Ας βγει κάποιος να μου εξηγήσει με επιχειρήματα τι έγινε, έχει αποδείξεις να το κάνει; εγώ έχω αποδείξεις πως μου πέθαναν τον άνδρα… Δεν μου έχουν δώσει μια εξήγηση ίσα-ίσα με ειρωνεύονταν. Τους έπαιρνα στο τηλέφωνο και όταν τους έλεγα εάν πάθει κάτι ο άνδρας μου θα σας βγάλω στα κανάλια, γύρισαν και μου είπαν «δεν πας να βγάλεις στα κανάλια ό,τι θέλεις, να φέρεις οποιονδήποτε, άντε παράτα μας από εδώ…», μου έλεγαν. Γιατί το έκαναν επειδή τους καλύπτει το σύστημα; Εγώ δεν το δέχομαι. Ελπίζω και ζητώ να δικαιωθεί όχι μόνο ο άνδρας μου και όλες οι ψυχές που έφυγαν με αυτό τον τρόπο. Ο Γιώργος δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, ήταν γερός σαν ταύρος. Τι πάνε να κουκουλώσουν; Τι προσπαθούν να κάνουν; Ελπίζω και ζητώ να δικαιωθεί, όχι μόνο ο άνδρας μου, αλλά κι όλες οι ψυχές που έφυγαν με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι ο άνδρας μου είχε πρόβλημα, που δεν είχε γιατί ήταν γερός σαν ταύρος, όλοι οι άλλοι είχαν πρόβλημα; 41 άτομα που μπήκαν στην Εντατική είχαν πρόβλημα;».

Η μαυροφορεμένη κάτοικος της μικρής κοινωνίας του Παναιτωλίου, Εφη Τσούνη, ξεσπά στην «ΠτΔ»: «Θα τους θάψω. Θα τους κρεμάσω ανάποδα. Μου κατέστρεψαν τη ζωή. Εφτασα σε σημείο τρέλας. Δύο φορές σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου»!