Ερύμανθος: Τουριστικό το φράγμα, αλλά μακρυά από το νερό
Δυνατότητες αξιοποίησης του Πείρου, αλλά με περιορισμούς
Σε κεντρικό θέμα συζήτησης έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου», σε σχέση με την αξιοποίηση των νερών του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και της λειτουργίας φορέα διαχείρισης.
Το έργο που έχει πληρωθεί με πάνω από 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους -αλλά υπονομεύεται από την άρνηση των δήμων να αναλάβουν τη διαχείρισή του- έχει και μια άλλη διάσταση. Τη λειτουργία του φράγματος ως εστία ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που προωθεί ο Δήμος Ερυμάνθου.
Ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Πολίτης, που έχει εκπονήσει την μελέτη, τονίζει στην «Π» ότι ο Δήμος Ερυμάνθου πρέπει να διεκδικήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος το δικαίωμα χρήσης των απαλλοτριωμένων τεμαχίων που δεν χρησιμεύουν στο έργο και μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία ενός πρώτου χώρου υποδοχής επισκεπτών, παρατηρητηρίου και αναψυκτηρίου.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό, με επίκεντρο την περιοχή πέριξ του Φράγματος, αλλά και τους οικισμούς Αστέρι και Κριθαράκια, για τη δημιουργία ενός Πάρκου ήπιων δραστηριότητων.
Με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας θα μπορεί να προβάλλεται η πορεία υλοποίησης του Φράγματος, αλλά και τα χαρακτηριστικά, η ιστορία και η μυθολογία της περιοχής.
Το τρίτο επίπεδο της αξιοποίησης αφορά το υδάτινο στοιχείο του Φράγματος, κάτι το οποίο όμως σύμφωνα με τον κ. Πολίτη δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί το νερό αφορά σκοπούς ύδρευσης. Στο πλαίσιο αυτό η Μελέτη Δυνατοτήτων προτείνει δράσεις, όπως κωπηλατικούς αγώνες, ιστιοπλοΐα κ.ά., όχι όμως αγώνες κολύμβησης, για τον λόγο που προαναφέρθηκε.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο προσεχές διάστημα από τον Δήμο Ερυμάνθου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News