Ευρωπαϊκή Ένωση: Επένδυση στην ευημερία με επιτεύγματα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ανέκαθεν, από την μέρα της ίδρυσης της, ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη.

Για να υπάρχει όμως ευημερία, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και πολλά επιτεύγματα τα οποία κρατούν τον «μανδύα» της ευημερίας απλωμένο σε όλα τα κράτη.

Θα αναπτύξουμε παρακάτω ορισμένα από τα επιτεύγματα της ΕΕ που έχουν ως αποτέλεσμα την ευημερία και την ανθεκτικότητά της.

-Ενίσχυση της ενεργειακής  ανεξαρτησίας μέσω του REPowerEU: Με το REPowerEU, τερμάτισε την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ανέκτησε και διασφάλισε τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Αυτή ήταν μια ενιαία, ευρωπαϊκή προσπάθεια. Τα κράτη μέλη συνεργάστηκαν και  διασφάλισαν ότι κάθε χώρα διαθέτει επαρκή εφοδιασμό με φυσικό αέριο, ενώ η ΕΕ εργάστηκε για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της σε προσιτές τιμές.

Επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης: Ως βασικός πυλώνας του REPowerEU, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσαν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, με την πρόσθετη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να διπλασιάζεται σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022. Η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής ενέργειας, ενώ η ΕΕ ηγείται της ανάπτυξης μιας παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου, με μια δέσμη μέτρων για την απαλλαγή του υδρογόνου και του φυσικού αερίου από τις ανθρακούχες εκπομπές.

-Ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ: Η Επιτροπή δημιούργησε επίσης την ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ για να οργανώσει την πρώτη κοινή αγορά φυσικού αερίου για τα κράτη μέλη, μαζί με τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η κοινή αγορά επέτρεψε, για πρώτη φορά, να χρησιμοποιήσει το συλλογικό πολιτικό βάρος και το βάρος της αγοράς για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της επιρροή και να διασφαλίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου και ΥΦΑ συγκεντρώνοντας τη ζήτηση και προσελκύοντας προμηθευτές.

-Ο νόμος NetZero Industry: Αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΕ που απορρέει από το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας που στοχεύει στην κλιμάκωση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ για τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και απελευθερώνουν εξαιρετικά χαμηλές, μηδενικές ή αρνητικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όταν λειτουργούν.  Ο νόμος αυτός θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες και πρόσβαση στην αγορά καθαρής τεχνολογίας στην ΕΕ.  Τέτοιες τεχνολογίες ενισχύουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος, ενώ επιτρέπουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τον νόμο Net-Zero Industry Act. Μόλις εγκριθεί επίσημα, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

-Ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μας και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς: Φέτος εορτάστηκε η 30ή επέτειο της ενιαίας αγοράς – το θεμέλιο της διαρκούς ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Τον Μάρτιο η Επιτροπή παρουσίασε μια νέα μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, προωθώντας ακμάζουσες επιχειρήσεις, ικανές να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά, με ελκυστικές θέσεις εργασίας και θέτοντας παγκόσμια πρότυπα.

NextGeneration EU  και ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων: Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού έρχεται να καλύψει την περίοδο έως το 2027 και θα επικεντρωθεί στα πρώτα καίριας σημασίας έτη της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η προετοιμασία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027 δίνει το στίγμα για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, ψηφιοποιημένη Ευρώπη, για να προετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά. Ύστερα από αίτημα των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, η Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου2020 μια πολύ ευρεία δέσμη που συνδυάζει το μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) με μια συγκεκριμένη προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» (NGEU) ύψους  800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ευρωπαϊκή ένωση