Φορολογικές Δηλώσεις 2025: Εκπνέει η προθεσμία και δεν θα δοθεί νέα παράταση

Φορολογικές Δηλώσεις 2025: Εκπνέει η προθεσμία και δεν θα δοθεί νέα παράταση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται αυστηρά για την Τρίτη 15 Ιουλίου, ώρα 23:59. Οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους κινδυνεύουν με την άμεση επιβολή προστίμων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Το Υπουργείο δεν υποχωρεί, οι λογιστές διαμαρτύρονται
Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των λογιστών και των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου για ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου – επικαλούμενοι δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα, υπερφόρτωση του συστήματος και αυξημένο φόρτο εργασίας – η επίσημη θέση της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρη: Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.

Το οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζει ότι η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος παραμένει η 31η Ιουλίου, και άρα μια παράταση στην υποβολή δεν θα επηρέαζε τα κρατικά έσοδα – όμως, προκρίνεται η τήρηση σταθερού πλαισίου.

Τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση
Η εκπρόθεσμη υποβολή από τις 16 Ιουλίου και μετά οδηγεί σε αυτόματη επιβολή προστίμου, ανάλογα με την ιδιότητα του φορολογουμένου:

  • 100 ευρώ για μη επιτηδευματίες (π.χ. μισθωτοί, συνταξιούχοι)
  • 250 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία

Τα ίδια πρόστιμα ισχύουν και για τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εφόσον προκύπτει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ.

Επιπλέον, σε περίπτωση ύπαρξης πληρωτέου φόρου, επιβάλλεται και τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

Τι ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 15 Ιουλίου, δεν επιφέρουν καμία κύρωση – ακόμα και αν προκύπτει επιπλέον φόρος – αρκεί να έχει ήδη υποβληθεί εμπρόθεσμα η αρχική δήλωση.

Πώς πληρώνεται ο φόρος
Ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε 8 άτοκες μηνιαίες δόσεις:

  • Πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου 2025
  • Τελευταία δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2026

Προσοχή και συνεργασία μέχρι την τελευταία στιγμή
Η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, ωστόσο οι φοροτεχνικοί καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο φόρτο εργασίας τις τελευταίες ημέρες. Όσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη δήλωσή τους, καλούνται να το κάνουν άμεσα, ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα και να μην χάσουν δικαιώματα σε εκπτώσεις ή επιδοτήσεις που εξαρτώνται από τη δήλωση εισοδήματος.

Η έγκαιρη συνεργασία φορολογουμένων και λογιστών είναι πλέον καθοριστικής σημασίας.