Φορολογικό: Παρά τις αλλαγές «βράζει» η αγορά – Η Πάτρα εναντιώνεται και διεκδικεί
Φορείς της Αχαΐας αποφασίζουν σήμερα το τι θα κάνουν εν όψει ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται επιστήμονες, επαγγελματίες και έμποροι για το φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγησή τους, το οποίο μετά από διαβούλευση πήρε τον δρόμο για τη Βουλή και την ψήφισή του.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου, προανήγγειλε χθες τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο μισό για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην αρχική μορφή του, το νομοσχέδιο προέβλεπε μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το τεκμήριο (οροφή 50.000 ευρώ), ενώ για όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα το τέλος θα μειωνόταν κατά 25%. Δήλωσε ακόμα ότι δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για όσους επιθυμούν να ελεγχθούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Εφορία θα μπορεί να ψάξει όλα τα οικονομικά στοιχεία του ελεγχόμενου σε βάθος 5ετίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Το νομοσχέδιο έχει πάρει πλέον τον δρόμο της οριστικής μορφής του και πλέον, οι ελπίδες των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων επαφίονται σε πιθανές μειώσεις των συντελεστών που προσαυξάνουν το τεκμαρτό εισόδημα κάθε ΚΑΔ λόγω μέσου όρου τζίρου.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αχαΐας διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, νέα ενημερωτική εκδήλωση, όπου ο Ανδρέας Τσουρουφλής, αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Γεώργιος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, θα αναλύσουν διεξοδικά στα μέλη των συλλόγων τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση φορολογικά μέτρα και θα ενημερώσουν για τις δυσμενείς συνέπειες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών βρίσκεται σε καθολική αποχή από τις δίκες, από χθες μέχρι και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσει τις περαιτέρω δράσεις και κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, έχει να αντιμετωπίσει και έναν νέο πόλο έντονων αντιδράσεων, από μια ακόμα πρόβλεψη του φορολογικού νομοσχεδίου. Την επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% από το 13%, για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, πλην του καφέ, όπου το καθεστώς του θα επανεξεταστεί το καλοκαίρι του 2024. Η πρόθεση αυτή προκάλεσε τη μαζική διαμαρτυρία της Εστίασης, που κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει, σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος είναι διατεθειμένος να αποσύρει από 1/1/2024 αυτά τα προϊόντα απ’ τους καταλόγους των καταστημάτων, ως ύστατη άμυνα αξιοπρέπειας.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, μιλώντας χθες στον Peloponnisos FM 104,1 έκανε λόγο για μια εξελισσόμενη «φορο-τρομοκρατία» που έχει προκαλέσει ένα σπιράλ ανασφάλειας και απογοήτευσης στην αγορά. Παρά τις πρόσφατες προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κυβερνώντος κόμματος περί μη αύξησης φόρων και τις παλαιότερες προεκλογικές υποσχέσεις της, για μονιμοποίηση των μειωμένων χαμηλών συντελεστών στην εστίαση, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024 νομιμοποιούν τις αιτιάσεις όχι μόνο για αναντιστοιχία των ακολουθούμενων πολιτικών με την πραγματικότητα, αλλά και για συνειδητή πολιτική εξαπάτηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Γιατρά, το 2011 ο ΦΠΑ αυξήθηκε οριζόντια στις υπηρεσίες και τα προϊόντα εστίασης από το 13% στο 23%. Ενώ μάλιστα αναμενόταν το Δημόσιο να εισπράξει περίπου 1 δις ευρώ από αυτήν την αύξηση εισέπραξε μόλις 160 εκ. ευρώ, λόγω μείωσης της συνολικής κατανάλωσης. Το 2013 ο ΦΠΑ μειώθηκε προσωρινά από το 23% στο 13%. Το 2015 αυξήθηκε εκ νέου από το 13% στο 23% και περαιτέρω το 2016 στο 24% για να μειωθεί ξανά στο 13% το 2019 με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Το 2020 η μείωση του ΦΠΑ στο 13% επεκτάθηκε προσωρινά και στα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα και από τότε με διαδοχικές παρατάσεις ισχύει μέχρι και το τέλος του 2023. Η κυβέρνηση είχε μάλιστα δημιουργήσει την αίσθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά θα γινόταν μόνιμη. Αντιθέτως, η κυβέρνηση τον επαναφέρει στο 24% από 1/1/2024.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News