Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Εργαζόμενοι εταιρείας με drones οι 4 προσαχθέντες
Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, 6 πεζοπόρα τμήματα, 25 οχήματα, επτά ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στους πρόποδες του Υμηττού και σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια των Γλυκών Νερών.
Εργαζόμενοι ελληνικής εταιρίας που κατασκευάζει μη επανδρωμένα συστήματα φέρονται να είναι οι τέσσερις προσαχθέντες που χειρίζονταν το drone που κατέπεσε σήμερα (3/7/24) το μεσημέρι στην περιοχή των Γλυκών Νερών και προκάλεσε σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο την πυρκαγιά.
Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, 6 πεζοπόρα τμήματα, 25 οχήματα, επτά ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στους πρόποδες του Υμηττού και σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια των Γλυκών Νερών.
Η άμεση κινητοποίηση σε συνδυασμό με τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο είχε σαν αποτέλεσμα να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις η φωτιά.
Ο δήμαρχος της περιοχής κατήγγειλε ότι οι φλόγες προκλήθηκαν από την πτώση μεγάλου drone το οποίο εντοπίστηκε και θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πυροσβεστικής προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως εάν ήταν αυτό που προκάλεσε την πυρκαγιά.
Την ίδια στιγμή όμως και τα τέσσερα άτομα που χειρίζονταν τον drone οδηγήθηκαν στο οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι προσαχθέντες σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr είναι εργαζόμενοι ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει και drones και βρέθηκαν στον σημείο προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική πτήση.
Η ελληνική εταιρεία με τα συγκεκριμένα drone
Σύμφωνα με το onalert.gr το drone που διακρίνεται στα πλάνα από το σημείο είναι ένα SARISA SRS-1A της ελληνικής εταιρείας SAS Technology, η οποία έχει εγκαταστάσεις στην περιοχή των Γλυκών Νερών.
Το SARISA SRS-1A, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βάρους με πολλαπλούς ρότορες με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 60 κιλά. Διαθέτει ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να φτάσει περίπου 35 κιλά.
Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, η SAS Technology ολοκλήρωσε με επιτυχία εναέρια βολή του SARISA SRS-1Α με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ90 κατασκευής της Thales Belgium.
Η συγκεκριμένη έκδοση του UCAV, η SRS-1A αναπτύσσεται αποκλειστικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αμυντική έκθεση της Αθήνας DEFEA 2021.
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος SARISΑ εξοπλισμένου με HYDRA 70, τόσο με την κατευθυνόμενη όσο και με την απλή ρουκέτα, ενδεικτικά αφορούν:
- Στην άμυνα νήσων ενάντια σε αποβατικές επιχειρήσεις.
- Σε επιχειρήσεις μονάδων καταδρομών.
- Σαν οργανικό σύστημα ναυτικών μονάδων.
- Πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και μάλιστα σαν οργανικό σύστημα στην υπηρεσία του τοπικού Διοικητή, που δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από την δυνατότητα διάθεσης περιορισμένων επιχειρησιακών πόρων όπως μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News