Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: «Πρωταγωνίστρια» η αποχή

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 φαίνεται να είναι η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

Γαλλικές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέστρεψαν την Κυριακή στις κάλπες για να αποφασίσουν για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης της Κάτω Βουλής.

Στις 18.00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σε αυτόν τον πρώτο γύρο, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012.

Με την αποχή να εκτιμάται λοιπόν ότι θα αγγίξει περί το 53%, οι Γάλλοι εξακολουθούν να προσέρχονται στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που κατέρχονται στις εκλογές.

Στα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας άλλα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν μια ώρα πριν και άλλα δυο ώρες πριν. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Ο δεύτερος γύρος ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιουνίου.

Το 2017 ήταν στο 19,24% και το 2012 στο 21,06%. Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι κάθε φορά μικρότερη από την προηγούμενη.

51,3% αποχή το 2017

Την Κυριακή της έναρξης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία το 2017, το ποσοστό της αποχής έφτασε το 51,3%, ποσοστό ρεκόρ για τον πρώτο γύρο μιας γαλλικής κοινοβουλευτικής δημοσκόπησης.

Οι παρατηρητές λένε ότι αυτό το ρεκόρ θα μπορούσε κάλλιστα να σπάσει τώρα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αυτή που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς οι Γάλλοι δείχνουν ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον για μια νομοθετική εκστρατεία χωρίς τηλεοπτικά ντιμπέιτ και τους υποψήφιους – αστέρες να εγείρουν τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων.

Πράγματι, ο πολιτικός επιστήμονας Vincent Tiberj χαρακτήρισε τις εκλογές «εκστρατεία για χλωροφόρμιο», δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «αυτή η χαμηλής έντασης προεκλογική εκστρατεία μπορεί να προκαλέσει μόνο αδύναμη συμμετοχή στο τέλος».

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η αποχή δεν μειώνει τις ψήφους για κάθε κόμμα με τον ίδιο τρόπο. Στα χαρτιά, τα δημογραφικά στοιχεία της προσέλευσης των ψηφοφόρων τείνουν να λειτουργούν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κοιτάζει την απόλυτη πλειοψηφία μετά και την επικράτησή του τον Απρίλιο στον προεδρικό θώκο.

6.293 υποψήφιοι

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, συνολικά 6.293 υποψήφιοι διεκδικούν πρωτιά στις 577 επιμέρους κούρσες σε ισάριθμες περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Ενώ αφθονούν οι ιστορίες υποψηφίων που διεξάγουν τις πρώτες τους εκλογικές μάχες – από την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν μέχρι τον αριστερό φούρναρη Στέφαν Ράβακλεϊ – πολλοί είναι δοκιμασμένοι βετεράνοι πολιτικοί.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Le Monde, 1.734 από τους υποψήφιους κατέχουν ήδη ένα άλλο εκλεγμένο αξίωμα σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πράγματι, περίπου 680 από αυτούς τους υποψηφίους θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση το βράδυ των εκλογών εάν κερδίσουν μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση.

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει στους βουλευτές της Κάτω Βουλής να κατέχουν άλλα αιρετά αξιώματα, όπως δημαρχίες, έδρες της Γερουσίας ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές απευθείας στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, αλλά δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, καθώς απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων και υποστήριξη από τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο τέσσερις υποψήφιοι κέρδισαν τις εκλογές σε έναν μόνο γύρο το 2017. Διαφορετικά, οποιοσδήποτε υποψήφιος κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μπορεί να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο.

Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος μπορεί να έχει δύο, τρεις ή περισσότερους υποψηφίους.

289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία

Ο αριθμός που κυριαρχεί σε αυτές τις εκλογές, είναι το 289. Ο αριθμός δηλαδή των εδρών που απαιτούνται για να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών.

Θέλοντας να πλήξει τους σχεδιασμούς του Μακρόν και να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα, ο αριστερός Μελανσόν, αφού έχασε μια θέση στον προεδρικό τελικό τον Απρίλιο, πέρασε δύο μήνες ασκώντας πίεση στους ψηφοφόρους για να δώσει στον συνασπισμό του NUPES την πλειοψηφία.

Ενώ οι 289 έδρες για την αριστερά παραμένουν μακρινό όνειρο, ερωτηματικό παραμένει και, αν ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν μπορεί να επιτύχει μια νέα απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου κέρδισε 306 δικές έδρες το 2017, με τον κεντρώο σύμμαχό του να συμπληρώνει αυτόν τον αριθμό με επιπλέον 42 έδρες.

Ερώτημα παραμένει και αν θα επαναληφθεί και φέτος κάτι ανάλογο.

15 υπουργοί στη μάχη

Δεκαπέντε υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, περισσότεροι από τους μισούς από τους 28 που ανάλαβαν χαρτοφυλάκια μόλις τον περασμένο μήνα μετά την επανεκλογή του Μακρόν, μπαίνουν στην εκλογική μάχη.

Ένας εν ενεργεία υπουργός που διεκδικεί ένα εκλεγμένο αξίωμα και χάνει, πρέπει να παραιτηθεί από τον ρόλο του στην κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές – με την πρωθυπουργό Μπορν, μεταξύ αυτών– κάνουν εκστρατεία σε ασφαλείς εκλογικές περιφέρειες υπέρ του Μακρόν.

Η Υφυπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Τζάστιν Μπενίν είναι η κεντρώα άποψη που εδρεύει στην περιοχή της Γουαδελούπης. Όμως η εκλογική της περιφέρεια απέρριψε έντονα τον Μακρόν τον Απρίλιο, βάζοντας τον Μελανσόν στην κορυφή για τον πρώτο προεδρικό γύρο και επιλέγοντας την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο.

Στην πρώτη του εκλογική μάχη, ο αρμόδιος υπουργός για την Ευρώπη Κλεμέν Μπον έχει μια σκληρή κούρσα να κερδίσει στη 2η Περιφέρεια του Παρισιού.

Ο υπουργός Αλληλεγγύης Damien Abad, εν τω μεταξύ, είναι υποψήφιος για επανεκλογή στην περιφέρειά του στην ανατολική Γαλλία, αλλά κέρδισε για τελευταία φορά το αξίωμα εκεί πριν ενώσει τις δυνάμεις του με τον Μακρόν τον περασμένο μήνα.

Το όνομά του ενεπλάκη, πρόσφατα σε μία υπόθεση βιασμού, που αποκαλύφθηκαν από την ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Τα σχόλια αρνητικά αλλά εκείνος επιμένει να αρνείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας σχετικά με την σκληρή επιβολή του νόμου στον τελικό του Champions League και τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς.

Δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο σε μια περιφέρεια που κέρδισε μια φορά στο παρελθόν ως συντηρητικός το 2012 και όπου έχει διατελέσει δήμαρχος.