Γάμος ομόφυλων ζευγαριών – Πάτρα: Αν περάσει, τι θα κάνει το… Δημαρχείο; – Οι «ένοικοι» του Δήμου παίρνουν θέση στην «Π»

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάριασε διαβούλευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα το εφαρμόσει; Τι λένε στην «Πελοποννήσο» Πελετίδης, Σβόλης, Αϊβαλής, Ψωμάς;

ομόφυλων

Ας κάνουμε ένα μικρό άλμα στον χρόνο. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Νέα Δημοκρατία, «περνάει» από τη Βούλη και η τοπική αυτοδιοίκηση του α΄ βαθμού θα είναι υποχρεωμένη, πλέον, να το εφαρμόσει.

Των Κώστα Λαμπρόπουλου, Απόστολου Αναστασόπουλου

Τι θα πράξουν σε αυτήν την περίπτωση τόσο ο νυν επικεφαλής της δημοτικής αρχής της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, όσο και οι επίδοξοι δήμαρχοι, ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης και οι Βασίλης Αϊβαλής και Πέτρος Ψωμάς; Και, πάνω από όλα, τι άποψη έχουν, αλήθεια, για το επίμαχο νομοσχέδιο; Το πιστεύουν; Συμφωνούν με αυτό; Ή μήπως διαφωνούν, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να το εφαρμόσουν, δηλαδή να τελούν πολιτικούς γάμους μεταξύ ομόφυλων στο νέο Δημαρχείο;

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε μαζί τους και ακολουθούν οι απόψεις τους.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Θα περιμένει το νομοσχέδιο

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη για να εκφράσει την άποψή του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.

ομόφυλων

Η άποψη της δημοτικής αρχής έχει ενδιαφέρον, καθώς όταν τεθεί προς ψήφιση στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και αν υπερψηφιστεί, τότε στον Δήμο της Πάτρας θα μπορούν δυνητικά να τελούνται γάμοι μεταξύ ομόφυλων.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση κι ενώ ακόμα δεν έχει κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή ή δεν βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ο δήμαρχος δεν επιθυμεί να πάρει θέση για το θέμα. Ο Κ. Πελετίδης πρώτα περιμένει να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να το μελετήσει, καθώς θα αναφέρεται σε σημαντικά θέματα που άπτονται του θεσμού της οικογένειας και των δικαιωμάτων. Αφού συμβούν αυτά, τότε θα τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι στην άποψη Πελετίδη θα παίξει ρόλο και η θέση του ΚΚΕ στα ζητήματα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Γενικά οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν επιλέξει να είναι ιδιαίτερα λακωνικοί για το ζήτημα, αλλά θυμίζουμε πως το ΚΚΕ δεν είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης προ ετών.

Κ. ΣΒΟΛΗΣ: «Ανθρώπινα δικαιώματα και οικογένεια»

ομόφυλων

Ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του για το θέμα του «γάμου» των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ήταν ο Κώστας Σβόλης. Στην ερώτηση που του έκανε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» για το ποια είναι η άποψή του, αλλά και για το ποια στάση θα κρατήσει ο ίδιος σε περίπτωση που αναλάβει τη δημοτική αρχή της Πάτρας και θα πρέπει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εφόσον αυτό περάσει από τη Βουλή, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» και της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πατρέων, ανέφερε τα εξής: «Η θέσπιση νόμων και διατάξεων που έχουν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα θα πρέπει να εναρμονίζονται και με την ισχύουσα άποψη της κοινωνίας. Θα πρέπει, λοιπόν, το νομοσχέδιο που θα αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία να εστιάσει αφενός στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου στη διατήρηση του θεσμού της ελληνικής οικογένειας».

Και ο Κώστας Σβόλης συνέχισε την τοποθέτησή του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και -κυρίως- των δικαιωμάτων των παιδιών: «Η ισονομία και η ισοτιμία θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία μιας ευνομούμενης πολιτείας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι σεβαστά για όλους, και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά για τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε το καλύτερο σε ό,τι αφορά την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή τους».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πατρέων έκλεισε την τοποθέτησή του ως εξής: «Οταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα έχουμε ξεκάθαρη θέση και θα τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένου. Είναι αυτονόητο ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή δεσμεύεται για την τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας της ελληνικής δημοκρατίας».

Β. ΑΙΒΑΛΗΣ: «Η προστασία των παιδιών…»

ομόφυλων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής έκανε την εξής τοποθέτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο: «Στην κορυφή της πυραμίδας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλουμε όλοι να έχουμε την προστασία των παιδιών. Ετσι, σε κάθε συζήτηση για οποιοδήποτε νομοσχέδιο τα επηρεάζει ή τα αφορά, θα πρέπει οι οποιεσδήποτε σκέψεις και προτάσεις να γίνονται κυρίαρχα κάτω από αυτό το πρίσμα. Το συμφέρον του παιδιού, τα δικαιώματά του και τις νομικές διασφαλίσεις αυτών με όσο το δυνατόν με λιγότερα κενά, παραλήψεις και επισφάλειες, οι οποίες αν δεν προσεχθούν θα δημιουργήσουν αργότερα επιπλέον προβλήματα.

Βρισκόμαστε στο 2024 και στη χώρα μας δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να συνάπτουν ελεύθερα πολιτικό γάμο τα ομόφυλα ζευγάρια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ως Πολιτεία δεν διασφαλίζουμε νομικά το παρόν και το μέλλον των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Ως αποτέλεσμα αυτού είναι να γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων καταστάσεων που συχνά συνοδεύονται και από ανθρώπινα δράματα, με πρωταγωνιστές παιδιά, κυρίως όταν φεύγει από τη ζωή ο ένας εκ των δύο συντρόφων. Είναι κάτι που πρέπει να μας θλίβει σαν κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη διαμορφώσει μια στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ για την περίοδο 2024-2025, με στόχο την πρόοδο στον τομέα των δικαιωμάτων όσον αφορά στον γάμο και τη δυνατότητα όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Αν τώρα είναι η ώρα να συμβούν και στη χώρα μας όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καλύψουν την αυτή την σημερινή αδυναμία της Πολιτείας, ίσως ο καλύτερος αυτή τη στιγμή τρόπος, είναι η εναρμόνιση του εθνικού με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τα θέματα της κατοχύρωσης του δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και της τεκνοθεσίας».

Π. ΨΩΜΑΣ: «Σεβαστές όλες οι απόψεις»

ομόφυλων

Ρωτήσαμε τον επικεφαλής του σπιράλ Πέτρο Ψωμά τι πιστεύει για τον «γάμο» των ομόφυλων ζευγαριών και ο ίδιος ξεκαθάρισε καταρχάς ότι οι προσωπικές απόψεις κάθε ανθρώπου για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα είναι σεβαστές και στη συνέχεια ότι αν η παράταξή του ήταν δημοτική αρχή θα εφάρμοζε τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας. Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Πέτρου Ψωμά αναφέρει τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ακόμα θέμα για το οποίο οι δημοτικές παρατάξεις δεν υπάρχει λόγος να έχουν ενιαία άποψη. Ισχύει απόλυτα για το ανεξάρτητο σπιράλ μας, αυτή την πολυσυλλεκτική ομάδα ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, καθένας εκ των οποίων έχει τις προσωπικές απόψεις του για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα. Και είναι όλες σεβαστές. Αφού ερωτώμαι ως επικεφαλής του σπιράλ, δεν θα δεσμεύσω την παράταξη διατυπώνοντας προσωπική γνώμη. Είναι σαφές για εμάς πως υπάρχουμε και λειτουργούμε για να τοποθετούμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα αυστηρά αυτοδιοικητικά θέματα που αφορούν την Πάτρα μας και όσα άπτονται της πόλης και των ζητημάτων της. Αν ήμουν δήμαρχος θα εφάρμοζα τον νόμο της ελληνικής Πολιτείας. Οι νόμοι για εμάς είναι δεσμευτικοί και κυρίαρχοι. Κυρίαρχη και η δέσμευσή μας για αποκλειστική ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού και με την πόλη που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε».

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ»

Ολα αυτά μετά από μια ημέρα με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς από τη μια πλευρά είχαμε τη νέα αιχμηρή τοποθέτηση της πλευράς Σαμαρά («να είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!») και από την άλλη το «φροντιστήριο» που έγινε χθες το απόγευμα προς το πρώτο γκρουπ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας (εκείνων που τα επώνυμα άρχισαν από το Α μέχρι το Κ).

Η ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη θα συνεχιστεί σήμερα με τους υπόλοιπους 79 βουλευτές και στόχος είναι να αρθούν διαφωνίες και επιφυλάξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τις λιγότερες δυνατές διαρροές. Στην ενημέρωση έδωσαν το «παρών» και δυο νομικοί για να εξηγήσουν νομικές παραμέτρους και να στηρίξουν τα επιχειρήματα που θα προβάλουν οι βουλευτές στις περιφέρειές τους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ψηφίσουμε» και «δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν το 2015 να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης», ενώ ο Ακης Σκέρτσος δήλωσε: «Ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο». Το τελευταίο αποτελούσε και μια έμμεση απάντηση στον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δεν παρευρέθηκε γιατί το χαρακτήρισε προσβλητικό αυτός που είναι στην παράταξη από το 1974, να ενημερώνεται από στέλεχος που ήρθε πρόσφατα.

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «γνώμονάς μας πρέπει να είναι η προστασία των παιδιών» και «ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την καταψήφιση, σαφώς προτιμότερη είναι η αποχή».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: «Ο γάμος είναι σύστημα αξιών»

Στο χθεσινό «φροντιστήριο» σχηματοποιήθηκαν οι δυο τάσεις που υπάρχουν, πλέον, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον «γάμο» των ομόφυλων ζευγαριών. Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν, μάλιστα, πως δεν έλειψαν και οι στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι, με χαρακτηριστική περίπτωση τη στιχομυθία που είχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη με αφορμή και το Σύμφωνο Συμβίωσης, τις αδυναμίες του οποίου παραδέχθηκε ο πρώτος, με τον δεύτερο να σχολιάζει «γι’ αυτό κι εμείς δεν το ψηφίσαμε».

ομόφυλων

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε τα εξής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Προσωπικά θα παρευρεθώ στην ψηφοφορία όταν έρθει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσω. Ο γάμος δεν είναι δικαίωμα. Είναι κατάσταση, σύστημα αξιών, έχει σκοπό την αναπαραγωγή του ανθρώπου. Βεβαίως και θέλουμε την ισότητα παντού και είμαστε κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις γειτονιές και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας, όμως ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί δομικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας.

Κι επειδή ακούσαμε ότι ο γάμος των ομόφυλων συμβαίνει και σε άλλες χώρες, η οικογένεια στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική από τις οικογένειες σε Βέλγιο, Αγγλία ή αλλού. Στην Ελλάδα ο παππούς και η γιαγιά μένουν στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια. Στο εξωτερικό μόλις τα παιδιά πάνε 17 ετών τα διώχνουν».

ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΙΑΣ: «Λύνονται προβλήματα σε συνανθρώπους μας»

«Ολοι είμαστε μέλη της κοινωνίας και καταλαβαίνουμε τους προβληματισμούς που εκφράζονται από πολίτες και φυσικά και από την Εκκλησία. Οπως είπε, όμως, και ο πρωθυπουργός, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έρχεται για να διχάσει, αλλά για να λυθούν προβλήματα για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Βασίλης Παναγόπουλος με αφορμή και τη συνάντηση που υπήρξε πριν από μερικές ημέρες με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο στο Επισκοπείο.

ομόφυλων

«Ηταν μια επίσκεψη για ευχές κι ευλογίες για το νέο έτος. Ο Σεβασμιώτατος είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες, ιδίως στους νέους. Τον ευχαριστούμε για τον χρόνο του και για την ευλογία του» δήλωσαν από κοινού ο επικεφαλής και τα άλλα μέλη της ΟΝΝΕΔ που βρέθηκαν στο Επισκοπείο. «Συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους νέους. Ο Μητροπολίτης μας είναι ένα πρόσωπο που έχει ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία κι εκπέμπει αγάπη, εκτίμηση και συμπάθεια. Δεν σταθήκαμε τόσο πολύ στο θέμα της επικαιρότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θεολογικό σκέλος, αναπτύσσοντας τις θέσεις της Εκκλησίας, όμως στάθηκε πιο πολύ στο ενδιαφέρον του για τη γενιά μας, η οποία προέρχεται από συνεχείς κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική, την κλιματική, την ενεργειακή, καθώς και τους πολέμους στη γειτονιά μας».

Να σημειωθεί ότι η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Πέμπτη (6.30μ.μ.) στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών.