Γιάννης Βασιλειάδης: Οταν ο Αχαιός ναύαρχος «τορπίλισε» τα συνωμοτικά σχέδια του Βασιλιά…

«Οφειλα να υπερασπισθώ τη δημοκρατία και τη νωπή βούληση του ελληνικού λαού, που είχε αποκηρύξει τη βασιλεία».

Βασιλειάδης

Με αφορμή τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, υπηρετώντας τις ανάγκες της ιστορικής καταγραφής, αξίζει να μνημονεύσουμε σήμερα τον ρόλο και την προσφορά στη δημοκρατία του αείμνηστου αχαιού πρώην υπουργού Γιάννη Βασιλειάδη.

Ο πρέσβης Λεωνίδας Παπάγος, γιος του Αλέξανδρου Παπάγου, εξέδωσε το 1999 το βιβλίο του «Σημειώσεις 1967-1977». Ο συγγραφέας, που είχε συνεργασθεί με τον Κωνσταντίνο, αποκάλυψε στο βιβλίο του ότι ο υπασπιστής του βασιλιά Μιχάλης Αρανούτης σχεδίαζε βασιλικό πραξικόπημα κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1975 και στη συνωμοσία αυτή είχε επιχειρήσει να μυήσει τον ναύαρχο, τότε, Γιάννη Βασιλειάδη!

Μάλιστα, ο Αρναούτης είχε διαβεβαιώσει τον αχαιό ναύαρχο ότι ο Κωνσταντίνος «είχε ήδη εξασφαλίσει την παρέμβαση του Σάχη για να συγκρατήσει την Τουρκία».

Ο αιγιώτης μετέπειτα πολιτικός χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησε συνάντηση από τον Καραμανλή και όταν ο πρώτος στις αρχές Οκτωβρίου του 1975 που ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό, στον οποίο αναφέρει ειδικότερα ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες θα δρούσαν ένα μήνα αργότερα…

Η σπουδαία πληροφορία χρησίμευσε στον Καραμανλή, γιατί ανέλαβε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και προϊόντος του χρόνου οι κινηματίες αποθαρρύνθηκαν.

Μετά την έκδοση του βιβλίου του Λεωνίδα Παπάγου, σε μία από τις συζητήσεις μας είχαμε ρωτήσει τον Γιάννη Βασιλειάδη για τα αναγραφόμενα στο βιβλίο του πρέσβη.

Από τη γνωστή σεμνότητα και ταπεινότητά του ο ευγενέστερος ίσως των πολιτικών που έχουμε γνωρίσει, μας είχε πει: «Αγαπητέ Γιώργο, αλήθεια είναι ότι είχα ενημερώσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν έκανα, όμως, κάτι σπουδαίο. Οφειλα να υπερασπισθώ τη δημοκρατία και τη νωπή βούληση του ελληνικού λαού, που είχε αποκηρύξει τη βασιλεία. Ας μείνουμε στη διαβεβαίωση που σου έδωσα χωρίς δημοσιότητες και τα τοιαύτα…».

Αυτός ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Βασιλειάδης. Μεγαλειώδης, σεμνός και ταπεινός.