Γιασάρ Γκιουλέρ: Επιθυμία Δένδια να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Καλή χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Γιασάρ Γκιουλέρ

Την επιθυμία του να εσπικεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Εγκάρδια, χαλαρή και καλή χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στο Βίλνιους και αποκάλυψε ότι ο Έλληνας ομόλογός του εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, επίσκεψη η οποία μπορεί να γίνει μετά τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και την εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις του προέδρου μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της».

«Το δείχνουν και οι ίδιοι (σ.σ. η Ελλάδα), συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Ελλάδας στους σεισμούς και στη συνέχεια οι θετικές ενέργειες της Τουρκίας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις πυρκαγιές.

«Ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή. Μπορούμε να επισκεφθούμε τη σεισμόπληκτη περιοχή μαζί του μετά τον Αύγουστο» δήλωσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024».

Για τη Λιβύη

Για το θέμα της Λιβύης και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε πως «παρ’ όλο που ορισμένοι στη Λιβύη αντιτάχθηκαν αρχικά στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, στην πραγματικότητα προσέφερε στη Λιβύη ένα μεγάλο πλεονέκτημα».

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει λύση στη Λιβύη χωρίς την Τουρκία, ανέφερε, τονίζοντας πως «αν είχαμε πάει στη Λιβύη αργά, ίσως η Τρίπολη να είχε πέσει. Όλοι ήταν στην άλλη πλευρά εκτός από εμάς. Στο τέλος, με τις προσπάθειές μας επετεύχθη ισορροπία και η πολιτική διαδικασία μπόρεσε να ξεκινήσει».

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητές μας εκεί με το σύνθημα ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο στρατό. Έχουμε πέντε εκπαιδευτικά κέντρα στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της παροχής συμβουλών και εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες της Δύσης, δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης. Επιπλέον, ιδρύθηκαν εκεί σχολές δοκίμων. Σε αυτά τα σχολεία, οι Λίβυοι στρατιώτες λαμβάνουν εκπαίδευση στα αραβικά και τα τουρκικά. Οι σχέσεις με την Ανατολή αναπτύσσονται επίσης σταδιακά. Θεού θέλοντος, στο μέλλον, σε μια ενιαία Λιβύη, οι άνθρωποι εκεί θα ζουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι θα μπορέσουν επίσης να φτάσουν στις μέρες που περιμένουν» συμπλήρωσε ο Τούρκο υπουργός Άμυνας.

Για τα μαχητικά F-16

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στο θέμα των μαχητικών F-16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ:

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 νέα F-16 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε έτσι και πήγε ως επί το πλείστον θετικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θέλει να τα δώσει. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία Κογκρέσου. Αν και δεν το αποδεχόμαστε, είναι γνωστό ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ τείνουν να συνδέσουν την πώληση των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρ’ όλο που αυτό δεν εκφράζεται ανοιχτά. Δηλώνουμε πάντα ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και εκφράζουμε ότι αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για την Αίγυπτο

Αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε πώς «δεν έχουμε χάσει πολύ χρόνο όσον αφορά την Αίγυπτο. Στέλναμε προσωπικό εκεί κάθε χρόνο για μαθήματα αραβικών, δεν το κόψαμε αυτό. Έχουμε κι έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο μπορούν να βελτιωθούν πολύ γρήγορα».

 

Πηγή: ertnews.gr