Γιώργος Θυφρονίτης στην «Π»: Δεν είναι «κρύωμα», μακριά από την Ομικρον

Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Θυφρονίτης για τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Θυφρονίτης

Ο Γεώργιος Θυφρονίτης, καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Δευτέρας» και αναλύει, απλά, κατανοητά και επιστημονικά, όλα τα σενάρια της πανδημίας και των παλιών και νέων μεταλλάξεων…

Απαντά αν η «Ομικρον» είναι πράγματι πιο ανώδυνη από τη «Δέλτα», αν οι νέοι είναι ή όχι άτρωτοι, αν η τρίτη δόση δρα απλώς συμπληρωματικά ή καθοριστικά, αν μας …συμφέρει να κολλήσουμε τώρα και αν το τέλος της περιπέτειας φαντάζει μακρινό ή κοντινό.

Να είμαστε πιο ήσυχοι, κύριε Θυφρονίτη, με τη μετάλλαξη Ομικρον ή να συνεχίσουμε ν’ ανησυχούμε όπως πριν;

Οσο υπάρχει αυτός ο ιός γύρω μας, πάντα πρέπει, να είμαστε σε επιφυλακή, να είμαστε ανήσυχοι. Μπορεί αυτή τη στιγμή, με τα υπάρχοντα δεδομένα να μοιάζει λιγότερο θανατηφόρος και να προκαλεί πιο ήπια νόσηση, όμως υπάρχουν δύο παράμετροι που μας κρατούν σε διαρκή εγρήγορση. Πρώτον ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει πολύ υψηλή μολυσματικότητα, άρα δεν γνωρίζουμε ακόμα και πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η νόηση που προκαλεί. Σε περίπου 20 μέρες θα έχουμε, εκτιμώ, μια πλήρη εικόνα. Εχουμε, βεβαίως, τα δεδομένα της Νοτίου Αφρικής, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Εκεί έχουν πολύ πιο νέο πληθυσμό, ενώ εμείς εδώ πολύ γερασμένο.

Η «Δέλτα», όμως, ήταν πιο επιθετική; Ισχύει αυτό;

Δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα σίγουροι για τίποτα. Και εξηγώ τον λόγο: Είναι καθαρά αριθμητικός. Εάν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαμε 4.000 κρούσματα ημερησίως και με σοβαρή νόσηση κατέληγε το 10%, σημαίνει 400 άνθρωποι. Εάν, τώρα, με 40.000 κρούσματα, οδηγείται σε σοβαρή νόηση το 1%, πάλι έχουμε 400 ανθρώπους σε σοβαρή νόηση. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται εφησυχασμός και να λέμε…ένα απλό κρυολόγημα είναι…

Το δεύτερο στοιχείο, και το πλέον σημαντικό κατά την άποψή μου, είναι ότι δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να δούμε μια καινούργια μετάλλαξη, πολύ πιο επιθετική. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Ενδέχεται, δηλαδή, να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μετάλλαξη που να συνδυάζει την επιθετικότητα και με τη μολυσματικότητα και τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. Το απεύχομαι, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει…

Η φρέσκια μετάλλαξη μοιάζει να χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους… Δεν βλέπω, όμως, ιδιαίτερη ανησυχία στη νεολαία. Τι λέτε;

νέοι δεν είναι άτρωτοι. Το τονίζω ιδιαίτερα αυτό, γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος του ιού, πιο επικίνδυνο, που να χτυπάει κυρίως τους νέους. Η Ισπανική γρίπη του 1918-19, που ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι τώρα γιατί τότε δεν υπήρχαν και τα μέσα για να αντιμετωπιζόταν, χτυπούσε κυρίως τους νέους, όχι τους ηλικιωμένους. Για την ακρίβεια, χτυπούσε όσους είχαν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το να έχεις ισχυρό ανοσοποιητικό, δεν σε καθιστά άτρωτο. Απεναντίας, μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο μερικές φορές. Ας μην ξεχνάμε την ιστορία. Η φυματίωση σκότωνε τους νέους πριν από χρόνια, δεν σκότωνε τους μεγάλους σε ηλικία. Και υπάρχει εξήγηση: πολλές φορές το ανοσοποιητικό μας σύστημα σκοτώνει το ίδιο τον οργανισμό μας. Απαντά με μεγάλη ένταση στην επίθεση που δέχεται από ένα μικρόβιο, από έναν ιό, και ακριβώς αυτή η ένταση σκοτώνει τον οργανισμό. Να γιατί χρειάζεται πολλή προσοχή απ’ όλους, και από τους νέους. Δεν είναι άτρωτοι, επαναλαμβάνω.

Εκτιμούν κάποιοι επιστήμονες, και συνάδελφοί σας, ότι ίσως η μετάλλαξη Ομικρον σημαίνει πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους, ότι, δηλαδή, μπορεί να μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το τέλος της πανδημίας. Η γνώμη σας;

Μπορεί να ισχύει. Αλλά δεν το γνωρίζουμε, ούτε έχουμε στοιχεία αυτή τη στιγμή που να μας οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση. Απλώς το ελπίζουμε, γιατί όλοι μας κουραστήκαμε απ’ αυτή την κατάσταση. Με τα τωρινά δεδομένα, δεν είμαι ακόμα αισιόδοξος. Η γνώση θα προκύψει με επιδημιολογικές μελέτες. Ο ιός, δυστυχώς για μας, δεν εξετάζει τι θέλουν οι άνθρωποι…

Τι θα συμβουλεύατε όσους λένε «καλύτερα να μολυνθούμε τώρα, που δείχνει πιο ήπια η μετάλλαξη, για να ξεμπερδεύουμε και πιο ανώδυνα…»;

Οχι, δεν συμφωνώ. Πρέπει να προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε τη νόσηση, γιατί ο επιπολασμός του ιού αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί μια πιο επιθετική μετάλλαξη. Βεβαίως είναι δύσκολο να συγκρατηθεί, γιατί βλέπετε πόσο έχουν εκτιναχτεί παγκοσμίως τα κρούσματα, αλλά μη φτάνουμε στο άλλο άκρο. Και το πιο βασικό: Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η τρίτη δόση προστατεύει πάρα πολύ. Το διαπιστώνω και στο περιβάλλον μου και ευρύτερα. Δείτε τους νέους, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα αφορούν ηλικίες 18 έως 30. Κι όμως, το στενό περιβάλλον τους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, δεν κολλάνε τόσο πολύ εφόσον έχουν κάνει την τρίτη δόση. Γιατί αυτή η δόση θωρακίζει, και θωρακίζει και από την απλή νόσηση ακόμα, πόσω μάλλον από τη σοβαρή νόσηση.

Βλέπετε στον ορίζοντα και 4η δόση;

Στο Ισραήλ έχουν ξεκινήσει ήδη, σε ανοσοκατασταλμένους μόνο. Θα δείξει… Μπορεί να εμφανιστεί μία μετάλλαξη την οποία δεν θα καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια και να χρειαστεί μία ακόμα δόση, με ένα τροποποιημένο εμβόλιο. Ηδη η Pfizer ετοιμάζει καινούργιο εμβόλιο.

Μπορείτε να διακρίνετε πόσο μακριά είναι το τέλος αυτής της περιπέτειας; Ή μήπως πρέπει να ‘μαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα; Δηλαδή για ένα ακόμα κύμα πανδημίας;

Εύχομαι να είναι κοντά το τέλος. Και μπορεί να είναι. Ομως κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας, από τα ποσοστά εμβολιασμού, από το αν θέλουμε να πάρουμε σοβαρά την ασθένεια ως κοινωνία ή όχι…